Toppidrettsklassen - en suksesshistorie 

Annonse:

Bakgrunnen 

Vinteren 1986 rettet Molde fotballklubb sammen med Møre og Romsdal idrettskrets en første henvendelse til Molde videregående skole for å se på mulighetene for en bedre tilretteleggelse av skolegangen for elever som konkurrerte på høyt nasjonalt nivå i sine idretter. 

Dette innspillet ble på høsten samme året fulgt opp av skolens ledelse. I den sammenheng ble Rådet for Videregående Opplæring (RVO) kontaktet, og det ble sterkt anbefalt å utvide den videregående skolegangen med ett skoleår, slik at elevene brukte tre år på 2. og 3. klasse etter å ha gått 1. klasse på ordinært vis. Skolebelastningen ble dermed mindre disse tre årene, noe som muliggjorde trening i skoletiden. Dermed kunne elevene lettere få med seg både gode skoleresultater og bedre tid til satsing mot toppidrett med totalt inntil 8-10 treninger i uken.  Toppidrettstilbudet rettet seg ikke mot elever som var ute etter å ta en ren idrettsutdanning, men var rettet mot elever i studieretning for allmenne fag som ønsket å satse mot toppen i sin idrett (fotball, håndball, langrenn, friidrett, volleyball mm).  I konseptet ble det tidlig nedfelt at den organiserte idretten – som Molde FK for fotball- skulle ha det fulle og hele ansvaret for idrettsdelen i tilbudet. 

Fra fylkeskommunens side, som skoleeier, kom toget på skinnene da Andreas Bachmann ble tilsatt som fylkesskolesjef i Møre og Romsdal i 1987. Men selv om både Molde vg skole v/toppidrettsklasseansvarlig Oddgeir Overå, Møre og Romsdal Idrettskrets v/organisasjonssjef Ulrik Opdal, Molde Fotballklubb v/Frode Ohr og Snorre Strand, Møre og Romsdal Skikrets v/Ivar Vindal og Møre og Romsdal Friidrettskrets v/Sigmund Julshamn etterlyste fylkeskommunal fortgang administrativt og politisk, kunne de første elevene først starte opp skoleåret 1990/1991. 11 fotballspillere, 3 langrennsløpere og 3 friidrettsutøvere møtte forventningsfulle og motiverte ved skolestart 21. august 1990. 

Skoledelen 

Helt fram til og med skoleåret 2014/2015 var de ytre rammene at elevene brukte tre år på 2. og 3. klasse etter å ha gått ordinær 1. klasse. Konkurransen om unge fotballspillere hardnet etter hvert til, og det var ønskelig - særlig fra Molde fotballklubbs side - å få hånd om talentene rett etter ungdomsskolen. Skoleeier Møre og Romsdal fylkeskommune syntes også at idéen var god, og fra og med skoleåret 2015/2016 har elevene blitt tatt inn til et fireårig løp i toppidrettsklassene fra og med 1. klasse. 

De aller beste fotballspillerne i toppidrettsklassene har trent med MFKs A-lag og samtidig spilt ulike på aldersbestemte landslag, og da sier det seg selv at skolefraværet kunne bli stort. Dette har i enkelte tilfeller gitt utfordringer for både elever og lærere. Mange fotballspillere har det heldigvis ikke bare i beina, men også i hodet. Så i de fleste tilfellene har skolemålene blitt nådd, ikke minst fordi faglærerne har strukket seg langt for å få et tilstrekkelig karaktergrunnlag. 

Søkningen til tilbudet har gjennomgående vært god gjennom alle årene. Søkertoppen ble nådd skoleåret 2000/2001 med hele 64 søkere til 27 plasser, mens det normale har vært at det første året i toppidrettsklassene har hatt mellom 25 og 35 søkere. Historisk har antall guttefotballspillere utgjort flertallet av den totale søkermassen, men de siste årene har håndball- og damefotballspillere økt mer i antall. 

Idrettsdelen 

Selv om det gjennom årene har vært ca. 15 ulike idretter representert i Toppidrettsklassene, har nok MFK vært bærebjelken i opplegget, både når det gjelder antall søkere samt profesjonalitet og økonomisk satsing rundt fotballtilbudet for elevene i skoletida. 

Et viktig suksesskriterium har vært kvaliteten på trenerne fotballelevene har møtt på dagtid. I løpet av årene har mange særdeles velkvalifiserte trenere hatt engasjement i Toppidrettsklassene, som bl.a. Erik Brakstad, Reidar Vågnes, Erik Hals, Odd Berg, Trond Strande, Knut Hallvard Eikrem, Thomas Mork, Daniel Berg Hestad og Magnus Strand.  I mange år har opplegget vært slik at fotballelevene hadde samme trener på dagtid og kveldstid. Dermed kunne elevenes totalbelastning lettere balanseres slik at treningsmengdene ikke ble for store. Særlig var dette viktig i kampsesongen. 

 Fra 2007 ble fotballtrenerne i Toppidrettsklassene organisert under det nyetablerte AkerAkademiet i klubben, som en del av toppfotballen i MFK. 

Siden Toppidrettsklassene ble opprettet i 1990, har Molde fotballklubb tatt 8 norgesmesterskap for gutter 19 år, og nesten uten unntak har flesteparten av spillerne på disse lagene gått i Toppidrettsklassene. Ingen andre klubber i Norge kan vise til det samme antall titler i samme periode. I tillegg vant MFK for første gang norgesmesterskapet for jenter 19 år i 2022, og 15 av norgesmestrene her gikk i Toppidrettsklassene.  Siden etableringa av Toppidrettsklassen har over 100 elever herfra mottatt NFF’s pokal som Norgesmester i G-19/J-19 som spillere i Molde FK. 

Annonse fra Eliteserien: