1972

Torkild tar over treningen.

FormannSigmund Heggem
NestformannJon Hoem
SekretærHans Vestneshagen
KassererØivind Ohr
JuniorformannLeif Sylte
OppmannGunnar Hagbø

Fra 1.januar 1972 overtok Torkild Brakstadsom trener, og Harry Hestad skulle være trenerkonsulent. Harry spilte nå i Nederland, og Torkild var i Trondheim. Svein Kanestrømog Asle Arntzen skulle være hjelpetrenere mens Torkild befant seg i Trondheim. Harry Hestad regnet med å være tilbake i Molde ca. 1.juli, og han skulle da dele trenerjobben med Brakstad.

Det var lagt opp til trening fem dager i uka fra 1.januar. To av disse foregikk ute, en inne, og lørdag og søndag var det frivillig oppmøte.

Det ble inngått kontrakt med følgende spillere:Stål Bjørkly, Kolbjørn Sylthe, Stein Olav Hestad, Erik Skjegstad, Johan Eikrem, Jan Risa, Bernt Roald, Einar Sekkeseter, Odd Berg, Svein Kanestrøm, Erik Brakstad, Nils.I.Bugge, Knut Bjørnå, Torkild Brakstad, Erik Dørum, Bjørner Oshaug, Torleif Bergsås, Rune Sjåholm, Asle Arntzen, Otto Trønningsdal, Oddgeir Overå.

Første treningen var 3.januar, og spillerne fikk flotte treningsforhold. I januar og februar trente de på en islagt Reknesbane, og det var faktisk fritt for snø hele vinteren.

Den første treningskampen gikk mot Sunndal lørdag 26.februar. Det ble tap 1-3

i den rekordtidlige treningskampen.

Neste kamp gikk på Åndalsnes søndag 19.mars, og sterk vind ødela kampen som endte 0-0.

Nok en kamp ble spilt mot Sunndal. Den gikk på Skjølsengbanen og endte 2-2.

Det ble spilt sju treningskamper til før alvoret satte inn:

MFK-RivalReknes6-1
MFK-TræffReknes0-0
MFK-RørosReknes2-0
MFK-ClausenengenSkjølsengbanen2-1
Hødd-MFKHøddvoll3-2
MFK-BrekkenReknes2-2
Skarbøvik-MFKSkarbøvik0-1

0-0 PÅ BISLET

Alvoret begynte 30.april, årets første 2.divisjonskamp for MFK gikk mot Vålerengen på Bislet. Vålerengen var favoritter, og kaptein og trener Torkild Brakstad og oppmann Gunnar Hagbø var fornøyde med 0-0 og ett poeng på Bislet. Dagbladet syntes MFK var et hyggelig bekjentskap, og avisen mente gjestene var nærmest seieren. Det vanket ros til MFK's "nesten prikkfritt spillende forsvar."

Verdens Gang ga kampen terningkast 1 og fastslo at MFK savnet Harry Hestad. Med ham på plass ville MFK bli farlig for hvem som helst.

VG mente disse var best på MFK: Kolbjørn Sylthe, Torkild Brakstad og Einar Sekkeseter..

TO POENG I FØRSTE HJEMMEKAMP

Årets første 2.divisjonsoppgjør i Molde gikk 8.mai mellom MFK og Verdal. 1700 tilskuere fikk se Odd Berg score kampens eneste mål.

Best på MFK: Jan Risa og Bjørner Oshaug.

- ET KONGERIKE FOR EN SKYTTER

Dette hjertesukket kom fra en av MFK-lederne da de blå-hvite tapte 0-2 for Stabæk på Nadderud 14.mai. Romsdals Budstikke fastslo at dette var noe av det svakeste MFK hadde prestert: - Maken til oppvisning i udugelighet har vel sjelden vært vist på en fotballbane, skrev avisa.

SEIER PÅ AKSLA

Det gikk bedre 22.mai da MFK gjestet Aalesund på Aksla. Sunnmøringene hadde mange ganger gitt MFK sure tap, men denne gangen var det romsdalingenes tur. VG mente MFK fikk tak på kampen først i det siste kvarteret, og da scoret Odd Berg og Asle Arntzen.

Osloavisa likte best Torkild Brakstad, Asle Arntzen, Jon Risa og Knut Bjørnå.

VIDERE I CUPEN

31.mai ble det seier i 1.runde i cupen. MFK slo Åndalsnes i bortekamp med 2-0 etter at Odd Berg og Torkild Brakstad hadde funnet nettmaskene.

4-0 MOT BRUMUNDAL

5.juni spilte MFK sin absolutt beste kamp for året da Brumundal måtte reise hjem fra Molde med tap 0-4. Verdens Gang tok fram godordene, og referenten var imponert av Stein Olav Hestad som leverte friskt spill på vingen. Og avisa mente MFK ville få et farlig par når broder Harry kom hjem om et par uker.

1900 tilskuere så følgende Molde-spillere score mot Brumundal: Knut Bjørnå, Stein Olav Hestad, Odd Berg og Jon Risa.

MFK's beste ifølge VG: Stein Olav Hestad og Torkild Brakstad.

1000 MOLDENSERE TIL KRISTIANSUND

Fotballinteressen var stor i Molde, og da MFK reiste til Kristiansund for å møte Clausenengen 11.juni, fulgte nærmere 1000 moldensere spillerne nordover.

Det ble en dramatisk forestilling som MFK til slutt vant 2-1. Clausenengen ledet 1-0 til det stod igjen ett minutt av kampen. Da scoret forsvarsspilleren Bernt Roald utligningsmålet, og så kom mål nr.2, en perle av et skudd klint oppe i krysset av Knut Bjørnå. Og da var det vel ikke så rart at hundrevis av moldensere stormet banen. Romsdal Folkeblad kunne fortelle om mer dramatikk da MFK-kaptein Torkild Brakstad slo ned sitt "frimerke" og ble utvist.

Verdens Gang valgte Asle Arntzen til Moldes bestemann.

Resultatene i avdeling B denne omgangen:

Clausenengen-MFK1-2
Frigg- Brumundal6-0
Raufoss-Verdal7-0
Steinkjer-Stabæk0-0
ÅFK-Vålerengen3-0

Etter denne omgangen lå MFK på andreplass med 9 poeng, ett poeng etter Frigg.

0-4 MOT FRIGG

Nettopp Frigg var MFKs neste motstander 18.juni. Det ble en helsvart dag med 0-4 tap.

Etter denne kampen var spillerne vanskelig å få i tale, ikke fordi de var uvillige, men de visste ikke hva de skulle si.

Oppmann Gunnar Hagbø møtte pressen, og han mente noen av målene burde ha vært avverget. Han satte sin lit til at neste kamp ville gå bedre, ikke minst fordi Harry Hestad da ville være på plass.

Rundens kamper:

Brumundal-Steinkjer1-0
MFK-Frigg0-4
Stabæk-Ålesund1-2
Verdal-CFK0-4
Vålerengen-Raufoss0-1

Etter sju kamper var nå MFK havnet nede på 4.plass med 9 poeng. Samme poengsum hadde Stabæk og Steinkjer, mens Frigg tronet alene på toppen med 12 poeng.

8-0 I CUPEN

2.runde i cupen ble spilt 21.juni. Kampen gikk i Molde, og nå ble det målfest.

8-0 ble sluttresultatet, og disse spillerne laget målene:Jon Risa (2),Odd Berg (2), Knut Bjørnå, Asle Arntzen, Stein Olav Hestad og Einar Sekkeseter.

TAP PÅ GULDBERGAUNET

Steinkjer var neste motstander i serien, og 25.juni spilte Harry Hestad årets første kamp i Molde-trøya. Harry åpnet stort mot trønderne, og etter at Steinkjer hadde gått opp til 1-0, sørget han for utligning i suveren stil. Noen minutter senere gjorde han forarbeidet da Bjørner Oshaug førte MFK opp i ledelse 2-1. I andre omgang scoret vertene 3 ganger uten at MFK greide å kvittere, og dermed måtte moldenserne reise fra Guldbergaunet med tap 2-4. Dagbladet like best Harry Hestad og Asle Arntzen på Molde-laget. VG valgte de samme, men plusset på Torkild Brakstad.

Etter tapet falt MFK nok et hakk nedover tabellen. Nå var også Clausenengen kommet foran dem. Det var nå fem poeng opp til toppen der Frigg lå 3 poeng foran Steinkjer.

TAP PÅ HJEMMEBANE

Molde hadde Raufoss ett poeng bak seg på tabellen, og ingen trodde østlendingene skulle greie å slå MFK i Molde. 2.juli ble dessverre ingen gledens dag for de blå-hvite. På hjemmebane tapte de 0-3, og nå så det virkelig mørkt ut. 11 baklengsmål på de siste tre seriekampene var ille.

1539 tilskuere fikk se Harry Hestad bli punktmarkert, og han fikk utrettet lite.

Osloavisene mente at denne gangen var Kolbjørn Sylthe og Asle Arntzen Moldes beste. MFK lå nå på sjetteplass på tabellen, også Raufoss var nå gått forbi. Kanskje var det bra at det ble en liten ferie fra seriespillet nå?

I CUPEN GIKK DET BEDRE

I cupen gikk det imidlertid svært så bra. 5.juli kom 1.divisjonslaget Hødd til Molde for å spille tredje runde.

MFK tok en overbevisende 5-3 seier.

SÅ VAR DET SOMMERFERIE

9.juli var MFK i Haugesund og spilte tippekamp mot Vard, og den kampen endte 0-0.

Nok en tippekamp 15.juli, denne gang på Krohnsminde stadion i Bergen. Her sørget MFK for B på kupongen da de vant hele 5-1. Odd Berg scoret to ganger, mens Asle Arntzen, Erik Brakstad og Harry Hestad nettet en gang hver.

I forbindelse med disse to tippekampene lå laget og ledere en hel uke på Hardanger Fjord-Motell i Øystese. Det ble en fin oppladning til høstens kamper. Molde-spillerne hadde nydelig vær og koste seg på et flott motell.

Hjemme i Molde igjen var det tid til nok en treningskamp 25.juli, og det ble enda en storseier for de blå-hvite. 7-3 ble resultatet etter at Odd Berg sørget for fire scoringer, Bjørner Oshaug to og Stein Olav Hestad en.

BRA START PÅ HØSTSESONGEN

Å vinne treningskamper er en ting, å møte lag i kamp om poenger er noe helt annet. 30.juli møtte 2000 tilskuere opp på Molde Stadion for å se om MFK hadde hevet seg etter den svake vårsesongen. Vålerengen var gjest i Molde, og de ble sendt hjem igjen til Oslo med tap 0-3.

Odd Berg var fortsatt i scoringsform, og sammen med Asle Arntsen og Bjørner Oshaug besørget han scoringene.

Pressen mente Asle Arntsen, Bjørner Oshaug og Harry Hestad var best på Molde-laget.

MFK klatret en plass opp på tabellen, lå nå på 5.plass med 11 poeng. Det var fortsatt langt opp til Frigg som lå på toppen med 17 poeng.

BRA OGSÅ PÅ BORTEBANE

6.august var det bortekamp mot Verdal, og det ble på nytt full uttelling for MFK. Odd Berg tegnet seg også denne gangen på scoringslisten, og på den listen kom også Stein Olav Hestad og Asle Arntsen. Harry Hestad ble punktmarkert og hadde en anonym rolle. Asle Arntsen var best på MFK, men vi slipper til oppmannen i Verdal med disse ord: -Lagets beste spiller synes jeg var Torkild Brakstad. Hans midtstopperspill var elegant.

Frigg fikk tap i denne runden, og MFK knappet inn på forspranget.Fire poeng nå opp til Frigg på toppen, men fortsatt lå laget på femteplass.

Kaampene i denne runden:

CFK-Stabæk2-1
Verdal-MFK0-3
Raufoss-Frigg2-0
VIF-Brumundal0-1
Aalesund-Steinkjer0-1

STOR KAMP AV HARRY

Neste hjemmekamp gikk 13.august, og nå hadde 2400 tilskuere funnet vegen til stadion. MFK hadde startet klatringen på tabellen. Det ble ny seier, 2-0, og det var Harry Hestad og Odd Berg som besørget scoringene. Harry spilte en stor kamp og ble av pressen utropt til Moldes beste sammen med Asle Arntsen og Torkild Brakstad.

Med denne seieren gikk MFK ett hakk opp på tabellen, var nå nr.4 og var bare to poeng bak Frigg som fortsatt lå på topp med 17 poeng. Samme poengsum hadde også Raufoss. Det må legges til at Frigg ikke spilte denne helgen, men skulle møte Vålerengen senere i uken.

TO CUPKAMPER MOT BRYNE

Og så var det cup. Det måtte to kamper til i 4.rundekampen mellom MFK og Bryne. Den første, som gikk på Jæren 19.august, endte 0-0.

Mange regnet nå med at MFK ville få en overkommelig oppgave i omkampen hjemme på Molde Stadion 23.august. Men dessverre, MFK måtte si takk for seg i cupen dette året etter at Bryne vant 2-1.

Odd Berg laget målet.

SCORING AV BJØRNER

Seriespillet fortsatte, og 27.august scoret Bjørner Oshaug på hjemmebane mot Ålesund, og det var nok til at de blå-hvite kunne plusse på to nye poeng. Det var ingen stor kamp, og man ante en liten formsvikt hos Molde-spillerne.

MFK PÅ TREDJEPLASS

Det knyttet seg derfor stor spenning til neste bortekamp da MFK skulle møte Brumundal 3.september. MFK-spillerne fikk seg et lite skremmeskudd da Brumundal tok ledelsen tidlig i 2.omgang. Heldigvis greide de blå-hvite å samle seg og putte på tre mål. Målene var det Knut Bjørnå, Torkild Brakstad og Odd Berg som besørget.Lokalpressen i Molde fastslo at Stein Olav Hestad hadde spilt sin beste kamp for året, og at Erik Brakstad hadde levert spill som burde gi ham fast plass i førsteelleveren. Ros også til Torkild Brakstad, Svein Kanestrøm og Knut Bjørnå.

MFK hadde nå kommet helt opp på tredjeplassen på tabellen, fire poeng bak lederlaget Frigg. På andreplass hadde Raufoss 19 poeng, og MFK hadde samme poengsum. Raufoss hadde en kamp mindre spilt.

Kampene som ble spilt denne helga:

Steinkjer-Verdal3-2
Brumundal-MFK1-3
Frigg-Clausenengen2-0

DETTE VAR SORGEN

I hjemmekampen mot Clausenengen 10.september skuffet MFK sitt hjemmepublikum, og fra tribunen kunne en høre følgende: -Med dette oppnår en ikke gull og grønne skoger.

Nå var vel sjansen til gull heller liten, men det var ikke langt fram til sølvet. Det ble ett poeng til hjemmelaget, men det var bare såvidt. Clausenengen gikk fra 0-1 til 2-1, og balanse i regnskapet ble det ikke før Harry Hestad scoret 4 minutter før slutt. Innsatsen var ikke på topp, noe referenten i en avis fikk sagt på denne måten: Etter Moldes første mål tok Molde sin lengste pause denne sesongen, og de våknet ikke før det siste kvarteret av kampen. Harry Hestad var småskadet, Bjørner Oshaug satt skadet på benken, og 2318 tilskuere var langt fra fornøyd med ett poeng. Beste attesten ble gitt til Torkild Brakstad og Svein Kanestrøm.

Odd Berg og Harry Hestad scoret for MFK.

-Dette var sorgen! sa oppmann Gunnar Hagbø etter kampen, og han var enig i at kanskje MFK hadde undervurdert sin motstander.

TAP PÅ RAUFOSS

Neste bortekamp gikk 24.september mot Raufoss. Etter flott MFK-spill i første omgang kunne laget gå til pause med 1-0. Raufoss var blitt rundspilt i 45 minutter, og ingen drømte i pausen om at det skulle bli hjemmeseier. Men Raufoss-spillerne slo til og vant 2-1.

Odd Berg laget Moldes mål.

OPPRYKKSSJANSENE SPOLERT

Alle sjanser til opprykk ble spolert da MFK bare greidde 1-1 mot Steinkjer i Molde 1.oktober.

Etter poengdelingen lå MFK på fjerdeplass, etter Frigg, Raufoss og Steinkjer.

Frigg holdt fortsatt ledelsen med 27 poeng, Raufoss hadde 24, Steinkjer 22 og MFK 21.Raufoss hadde en kamp mindre spilt enn de andre på toppen.

Kampene denne serieomgangen.:

Brumundal-ÅFK0-0
MFK-Steinkjer1-1
Verdal-Frigg0-2
VIF-Clausenengen2-0

TAP MOT SERIELEDEREN

Siste seriekampen gikk i Oslo, og det var serielederen Frigg som var vertskap.

Det ble tap for Molde-guttene her også, knepent 2-3. Det begynte katastrofalt, og før halvtimen var gått, ledet Frigg 3-0. Det hjalp ikke at MFK lå stort over i banespill i andre omgang og at Knut Bjørnå og Erik Brakstad puttet på to mål.

Pressen mente Svein Kanestrøm og Knut Bjørnå var Moldes beste.

Siste serieomgang:

Clausenengen-Verdal4-1
Frigg-MFK3-2
Raufoss-Vålerengen2-1
Steinkjer-Brumundal6-0
Ålesund-Stabæk1-0

Og slik sluttet 2.divisjon avdeling B:

Frigg1845-1629 p
Raufoss1841-1526
Steinkjer1828-1624
Stabæk1823-1321
Molde1829-2321
Ålesund1816-1618
Clausenengen1818-2716
Vålerengen1815-1814
Brumundal1815-3610
Verdal186-561

Oppmann Gunnar Hagbø var fornøyd med sesongen, selv om det ikke gikk så bra som det så ut til de første høstkampene. Han fortalte i avisintervju at klubben fikk beholde alle spillerne sine, og Stein Olav Hestad var snart ferdig med militærtjenesten.

-Ingen 2.divisjonslag i landet kan konkurrere med Molde FK når det gjelder publikum. Det betyr mye for oss. Interessen blir sikkert ikke mindre neste år.

Allerede nå kan vi vel si at målet er å vinne 2.divisjon neste år.

Slik rundet klubbens oppmann av året 1972.

Annonse fra Eliteserien:
Publisert: 08.05.2017, oppdatert: 02.02.2018
Skrevet av: Olaus Brunvoll