Det første store som skjedde i 1970, var atHarry Hestad ble proff i det luxemburgske 2.divisjonslaget Racing Ghosts. Kontrakten skulle undertegnes i Molde Rådhus, og det var anledning for publikum å være til stede.

Overgangssummen skulle være på en halv million kroner, noe den lille klubben hadde råd til fordi den var støttet av vinprodusenter.

Og så var det bare det at den dagen Romsdals Budstikke meldte dette, så var det 1. april.

TRENINGSKAMPER

Molde spilte dette året i 3.divisjon sammen med Langevåg, Ørsta, Bergsøy, CFK,SIF, Herd og Bryn.

I april spilte de blå-hvite treningskamp mot 2.divisjonslaget Ålesund. Med sju reserver vant Molde 1-0, en meget lovende åpning av sesongen.

Molde stilte med følgende lag: Torleif Bergsås, Bernt Roald, Atle Beinnes, Ingar Røstberg, Torkild Brakstad, Stål Bjørkly, Knut Bjørnå, Erik Brakstad, Ole Bjørn Kavli ( E.Skjegstad), Odd Berg og Roy Høyer.

Moldes mål ble scoret av Stål Bjørkly. Molde leverte bra spill, og man håpet nå at man greide å fylle hullet etter Harry Hestad som sannsynligvis ville bli proff i Belgia. Harry var for øvrig og prøvespilte for Sporting Charleroi, og det fikk et visst etterspill. Drev Harry oppvisning, eller prøvespilte han? Var det prøvekamp, ville han bli erklært profesjonell. 19-åringen Tor Fuglset, som nå spilte for Fredrikstad, var også lysten på profflivet og røpet at han vurderte et tilbud.

12.april spilte MFK nok en treningskamp mot Ålesund , og denne gangen var det Torkild Brakstad som sørget for 1-0 seier til de blå-hvite på et skudd fra 25 meter. Kampen gikk på Sunndalsøra. Kampen hardnet til mot slutten, og den var skjemmet av mye kjeftbruk. Hverken Harry Hestad eller Bjørner Oshaug var med. Det var heller ikke Stål Bjørkly som var på treningsleir med juniorlandslaget. Tor Fuglset, som nå spile på Fredrikstad, ble i april tatt ut i A-landslagstroppen

I helgen 18. og 10.april spilte MFK to treningskamper. Det ble 1-1 mot Raufoss på Åndalsnes. kampen ble preget av hardt spill og dårlig pasningsspill. Bjørner Oshaug scoret Moldes mål. Dagen etter fikk Molde samme resultat mot Lillehammer. Erik Brakstad scoret. Torkild Brakstad var eneren i begge kampene.

Neste treningskamp gikk også på Åndalsnes, og det var Hamar IL som var motstandere. To forsvarstabber ga hedmarkingene seier 2-0. Helge Solemdal voktet Molde-målet denne dagen.Kolbjørn Sylthe og Stål Bjørkly var ikke med mot HIL.

Kollasj av A-lagsstallen i 1970. Laget av Otto Trønningsdal

POENGTAP MOT BERGSØY

Moldes første seriekamp gikk 3.mai på Bergsøys grusbane. Kampen endte 1-1, og ett poeng mot seriedebutanten Bergsøy var hardt å døyve for de blå-hvite.

Det begynte bra for Molde da Svein Kanestrøm scoret etter fire minutters spill. Et knapt kvarter senere utlignet Bergsøy. Molde hadde føringen i hele andre omgang, men greide ikke å skape en eneste målsjanse. Erik Brakstad var banens beste. Helge Solemdal var sikker i mål, og gode var også Torkild Brakstad og Otto Trønningsdal i de bakre rekker. I løperrekken var vingløperne Oshaug og Bugge de beste. Svein Kanestrøm og Stål Bjørkly spilte angrepsspisser, et eksperiment som ikke var vellykket.

TO POENG MOT SKARBØVIK

Det ble et tamt oppgjør mellom Molde og Skarbøvik 10.mai. Det ble seier 2-1 til Molde, og spillet var bedre enn i åpningskampen. Etter en famlende åpning fikk MFK taket på midtbanen, og det var aldri tvil om hvor seieren skulle gå. Molde ledet 1-0 ved pause etter scoring av Odd Berg i det 24.minutt. Det kunne ha gått galt for MFK, for et stykke ut i andre omgang scoret Skarbøvik etter at sunnmøringene plukket opp et tilbakespill fra Otto Trønningsdal til Kolbjørn Sylthe. I andre omgangs 26.minutt satte imidlertid Knut Bjørnå inn Moldes andre mål, og kampen var avgjort. Løperrekken var for tannløs, for Molde hadde sjanser nok til å vinne minst 4-1. Torkild Brakstad og Otto Trønningsdal var gode i forsvaret Knut Bjørnå var god på midtbanen, og god kritikk fikk også Bjørner Oshhaug, Odd Berg og Svein Kanestrøm.

TIL TOPPS I 3.DIVISJON

I kampen mot Bryn 18.mai stilte MFK følgende lag: Kolbjørn Sylte (Torleif Bergsås), Bernt Roald (Atle Beinnes), Torkild Brakstad, Ingar Røstberg, Otto Trønningsdal, Knut Bjørnå, Erik Brakstad, Bjørner Oshaug, Erik Dørum, Nils Bugge og Odd Berg.

Molde vant romsdalsderbyet med 4-0, men ordentlig tak på kampen fikk ikke de blå-hvite før i andre omgang,

Bryn hadde de beste sjansene før pause, men det var Molde som tok ledelsen etter 10 minutter da Bjørner Oshaug "spaserte" gjennom Brynforsvaret og scoret.

Andre omgang begynte med Bryn-press, men etter 6 minutter sendte Nils Bugge ballen i mål via en Brynforsvarer. Etter det ble det bare Molde, og Bjørner Oshaug og Odd Berg satte inn hver sitt mål. Kolbjørn Sylthe og Torleif Bergsås var solide i mål, og Bjørner Oshaug var lagets nyttigste mann. Atle Beinnes gjorde en fin seriedebut, og Torkild Brakstad og Ingar Røstberg gjorde sine saker bra. Romsdals Budstikke ga blomster også til Erik Dørum og Knut Bjørnå på midtbanen.

Etter Moldes andre scoring slo værgudene til med skybrudd og kulingbyger.

KJEMPEKAMP AV TORKILD

Neste seriekamp gikk mot Herd på Aksla 25.mai, og Molde sikret seg to nye poeng. De blå-hvite vant 2-1 etter at Herd ledet 1-0 ved pause. Kampen ble fartsfylt og spennende. Etter jevn fordeling av spillet de første 20 minuttene, gikk Herd opp i ledelsen, og detter det tok sunnmøringene over kommandoen. Kampen ble oppjaget og hard, og stygge fellinger og etterslenger førte til flere advarsler.

I andre omgangs første minutt fyrte Odd Berg av et kanonskudd og sørget for utligning. Etter dette var Molde det førende laget. Etter 20 minutter av andre omgang scoret Torkild Brakstad på straffespark, og to nye poeng kunne bokføres.

Torkild Brakstad spilte en kjempekamp og ble godt assistert av Asbjørn Bjørseth, Bernt Roald og Otto Trønningsdal. Knut Bjørnå var god på midtbanen, og Odd Berg og Stål Bjørkly var farligst i løperrekken.

2-0 OVER " ENGA "

Siste dag i mai ble det nok en seier for MFK, denne gang over Clausenengen. Einar Halledebuterte som 3.divisjonsdommer, og da han blåste av kampen hadde de blå-hvite vunnet fortjent 2-0.

Første omgang var jevn, og Kolbjørn Sylthe i Molde-målet var både dyktig og heldig som holdt nullen mot nordmøringene. Spillet var oppjaget og det var mange feilpasninger . Det var kanskje ikke så rart, for Romsdals Budstikkes KAI roste spillerne for at " de kjempet så søla skvatt." Fire minutter før pause scoret Odd Berg omgangens eneste mål.

MFK kjørte opp tempoet i andre omgang, og det var fullt fortjent at Nils Bugge økte ledelsen til 2-0. Molde misbrukte flere klare målsjanser, og man savnet Harry Hestad og Bjørner Oshaug. I Budstikkas referat fortelles det at det vrimlet av midtbanespillere, men MFK hadde bare to " virkelige " angripere. Erik Brakstad var banens beste spiller, og broder Torkild gjorde igjen en fin kamp. Asbjørn Bjørseth jobbet godt som Torkilds makker, og i mål viste Kolbjørn Sylthe reaksjonsredninger av klasse. Backparet Otto Trønningsdal og Bernt Roald kjempet godt i søla. I angrepet gjorde Odd Berg en toppkamp.

UTE AV CUPDANSEN

Kristiansund slo Molde 2-0 og sendte de blå-hvite ut av cupen. Kampen gikk på Kristiansunds gressbane.

Mye tydet på at moldenserne hadde undervurdert KFK og trodde de skulle leke seg til seier. Nordmøringene VILLE vinne og spilte som et lag. Molde-spillerne skulle på død og liv drible, og det virket som om hver enkelt spiller bare tenkte på seg selv. Markeringene i forsvaret var også for dårlig, og allerede ved pause hadde KFK en fortjent 2-0 ledelse. Dette resultatet stod seg ut kampen, og cupeventyret var ute for MFK.

FORNØYD MED UAVGJORT

14.juni møttes Langevåg og Molde i en kamp som stort sett foregikk på midtbanen. Begge lag hadde et par store målsjanser som det ikke ble noe av. Forsvarene spilte godt, men fremover ble det produsert svært lite. Torkild Brakstad var nok en gang eneren. Nærmest opp mot ham kom Bernt Roald. Kolbjørn Sylte var bunnsolid i mål, og Knut Bjørnå gjorde god jobb på midtbanen. I løperrekken ble Bjørner Oshaug sørgelig alene.

FERIE PÅ TABELLTOPPEN

Vårens siste seriekamp gikk mot Ørsta 21.juni. Det ble en grei 5-1 seier til Molde-guttene, og de kunne ta sommerferie med tre poengs ledelse til SIF.

Torkild Brakstad ga Molde ledelsen på frispark allerede etter 7 minutters spill, og ved pause var ledelsen kommet opp i 3-1. De blå-hvite stoppet ikke før fem baller var havnet i Ørstaburet. Scorere var Torkild Brakstad, Svein Kanestrøm og Odd Berg.

Det var jevnt bra innsats av hele laget, og man måtte helt tilbake til 1956 for å finne et bedre plassert Molde-lag etter vårsesongen.

Det var 700 tilskuere på Molde Stadion, og Romsdals Budstikke beklaget at arrangøren hadde fjorårets Ørsta-lag i programmet. Speaker måtte gjøre oppmerksom på hele 10 forandringer i lagoppstillingen.

TO POENG I FØRSTE HØSTKAMP

Moldes første høstkamp gikk mot Bergsøy 9.august. Noen dager før hadde de blå-hvite spilt en bra kamp mot serieleder i 4.divisjon, Sunndal. MFK vant 5-1 etter scoringer av Odd Berg (4) og Otto Trønningsdal.

Mot Bergsøy ble det ikke det store spillet, men to poeng ble iallfall igjen i Molde.

Otto Trønningsdal førte Molde opp i ledelsen etter seks minutters spill. Etter 11 minutter driblet Odd Berg av tre forsvarsspillere og ga Molde 2-0. Den neste halvtimen fikk Bergsøy overtaket i banespillet. Etter 27 minutter reduserte Bergsøy på straffespark. Etter dette tok Molde over, mye takket flott spille av Knut Bjørnå på midtbanen. I denne perioden hadde Svein Kanestrøm et skudd i tverrliggere.

Andre omgang ble skjemmet unødige etterslengere, og det førte til flittige notater i dommerens bok. Etter 17 minutter av andre omgang avgjorde Svein Kanestrøm kampen med å sette inn Moldes tredje mål. Det ble som nevnt ikke noen stor kamp av Molde, men 3-1 og to poeng holdt Molde på tabelltoppen.

Torkild Brakstad var nok en gang eneren, men pluss i karakterboka ble det også til Asbjørn Bjørseth, Kolbjørn Sylte og Knut Bjørnå.

UNØDVENDIG POENGTAP

Molde burde sikret seg begge poengene da de spilte mot Skarbøvik 16.august. Molde-laget kjempet godt og lå over i banespill i omtrent hele kampen. Moldes back-kjede lå stort sett på midtstreken, og det sier en del om spillefordelingen. Otto Trønningsdal ga Molde 1-0 midt i første omgang, og denne ledelsen holdt de blå-hvite til det stod igjen to minutter av kampen. Da utlignet hjemmelaget etter at sunnmøringene hadde satt inn en sluttspurt som kunne ha gitt dem begge poengene. Erik Brakstad og Knut Bjørnå gjorde en kjempejobb på midtbanen. I løperrekken savnet man skikkelig sting. God aviskritikk også til Torkild Brakstad, Asbjørn Bjørseth, Bernt Roald og Stål Bjørkly.

SVAKESTE KAMP PÅ ÅR OG DAG

Molde møtte tabelljumbo Bryn på Molde Stadion 23.august. Det ble solide 4-0 til de blå-hvite, men kampen ble en sørgelig affære med hensyn til spill. 800 tilskuere fikk oppleve 90 kjedelige minutter, og det ble sagt at dette var den dårligste kampen MFK hadde spilt på mange år. De første 25 minuttene var det Bryn som hadde ballen mest, og Molde-spillerne virket nervøse. Bryn skapte sjanser, og Kolbjørn Sylthe hadde nok å stå i .

Men etter 27 minutter scoret Odd Berg på et nydelig innlegg fra Bjørner Oshaug. Fire minutter senere smelte Odd Berg ballen gjennom Bryn-muren på et frispark, og det stod 2-0. Etter dette raknet det helt for Bryn-forsvaret.

Andre omgang ble kjedeligere enn førsteomgangen, og det meste foregikk på midtbanen. Stål Bjørkly ga Molde 3-0 på et skudd som gikk inn via en forsvarer, og like før slutt stod Bjørner Oshaug for kampens fineste prestasjon da han satte inn Moldes fjerde mål fra 25 meter. Best på Molde-laget var Torkild Brakstad, Kolbjørn Sylthe, Bernt Roald og Stål Bjørkly. Ute på vingene mistrivdes Svein Kanestrøm og Erik Dørum.

TAP MOT CLAUSENENGEN

Molde hadde et klart overtak i de første tretti minuttene da laget møtte Clausenengen 30.august. De blå-hvite kjempet om hver ball, og nordmøringene kjempet med ryggen mot veggen. Men to minutter før pause ble det klyngespill foran MFK-målet, og da gikk det slik ifølge KAI i Romsdals Budstikke: Kolbjørn Sylthe rykket korrekt ut, men fikk hele "innsjøen" foran mål i øynene og så ikke ballen. En CFK-angriper skjøt mot det tomme buret, og Bernt Roald hadde intet annet å gjøre enn å redde med hendene.

Clausenengen tok ledelsen på straffesparket som fulgte.

I andre omgang åpnet også MFK best og hadde flere sjanser til utligning. Men et løst tilbakespill fra Asbjørn Bjørseth havnet hos Ole Stavrum, og han ga hjemmelaget 2-0.

Torkild Brakstad hadde frimerke, men gjorde likevel en god kamp. Kolbjørn Sylthe var sikker i mål. Midt i andre omgang ble Bernt Roald skadet og ble erstattet av Einar Sekkeseter. Erik Brakstad var lagets nyttigste spiller, og Knut Bjørnå løp flere mil i løpet av kampen. I angrepet ble det for tynt med bare de to spissene Bjørner Oshaug og Odd Berg.

2000 tilskuere holdt ut i styggeværet. Hele 500 av disse var moldensere.

SEIER PÅ STRAFFESPARK

- Et kongerike for to gode vinger, sa en publikummer etter at Molde hadde berget to poeng på straffespark 10 minutter før slutt. Molde slo Herd 1-0 i den svært viktige kampen 6.september. Molde hadde overtaket på midtbanen i første omgang, men det var syltynt i angrepet. Herd brukte vingene sine, mens Molde absolutt skulle ha alt gjennom sentrum. Molde hadde noen få sjanser som kom ved tilfeldigheter, og det stod 0-0 ved pause.

Molde spilte seg opp i andre omgang, men mål ble det ikke før det gjenstod 10 minutter. Da ble Erik Brakstad felt av Herd-keeperen. Torkild Brakstad satte inn straffesparket, og to verdifulle poeng var berget. Forsvaret til Molde spilte en bra kamp. Einar Sekkeseter nøytraliserte Kallen Johansen, slik at han trekte seg tilbake i forsvare for å berge ett poeng. Hele forsvaret fikk god attest, og denne dagen gikk beste karakter til Bernt Roald. På midtbanen var Erik Brakstad best, og han var sannsynligvis lagets nyttigste spiller. Løperrekken fikk lite til.

BESTE DEBUT SIDEN KNIKSEN

14.september debuterte Tor Fuglset på landslaget, og det ble knallsuksess. Det ble tap 2-4, men etter kampen var ekspertisen enig om at Molde/Fredrikstad-spilleren hadde hatt den beste debuten siden Roald Kniksen Jensen.

Tor Fuglset
Tor Fuglset

- Svenskene var harde, men det var vel jeg også, sa en beskjeden 19-åring etter at han hadde scoret i sin landslagsdebut. Tor arbeidet som sjåfør på "Hotell City", men drømte om proffspill i utlandet. Landskampen åpnet for muligheter for den ambisiøse unggutten.

FORTSATT JEVNT I TOPPEN

Molde hadde hatt bruk for Tor Fuglset i kampen om avdelingsmesterskapt. Med to kamper igjen og like mange poeng som Clausenengen, var det stor spenning blant de blå-hvite i innspurten.

21.september møttes Ørsta og Molde på Ørsta stadion. Det var håpløse vær-og baneforhold, og banen ble beskrevet som en hengemyr. Molde halte i land en 1-0 seier, men det hjalp lite i og med at konkurrenten Clausenengen slo Bryn 7-1. Dermed tok Clausenengen over tabelltoppen med bedre målforskjell enn Molde.

Siste serierunde ville nå bli helt avgjørende. Molde skulle ha besøk av Langevåg, og Clausenengen skulle møte Herd i Kristiansund.

KJEMPEINNSATS GA KVALIK

27.september nådde Molde sitt første mål. På Molde Stadion vant de blå-hvite 2-0 over Langevåg.

Samme dag tapte Clausenengen 1-4 hjemme mot Herd. Dermed var Molde klar for kvalifiseringskamper for opprykk til 2.divisjon.

Det var spilt i 16 minutter da en Bjørner Oshaug i storform la en ball inn foran mål, og Torkild Brakstad headet inn 1-0. Så skjedde det som satte en skikkelig støkk i Molde-publikum. Asbjørn Bjørseth felte Magne Fylling, og det ble dømt straffespark. Jubelen var stor da Kolbjørn Sylte gjorde et tigersprang og reddet.Etter 27 minutter headet Odd Berg inn 2-0, også dette målet på innlegg fra Bjørner Oshaug. Molde hadde flere sjanser til å øke ledelsen, men Langevåg hadde en ypperlig keeper som tok alt som kom.

Etter sidebytte falt Molde tilbake til gamle synder og skulle kjøre alle angrep gjennom midten. Løperrekken forsøkte gang etter gang å overliste Langevågkeeperen, men flere mål ble det ikke.

Torkild Brakstad var eneren på Molde-laget, men samtlige ble berømmet for en fantastisk innsats i kampen om avdelingsmesterskapet.

SEIER OVER NIDELV

Første kvalifiseringskamp mellom Nidelv og Molde gikk i Trondheim 4.oktober. Det ble seier 3-2 til de blå-hvite, og håpet om 2.divisjonsspill var tent. Molde hadde et godt grep om spillet i store deler av kampen, men angrepene til Nidelv var farlige. Molde stilte med reserver for Otto Trønningsdal og Knut Bjørnå. Både Einar Sekkeseter og Erik Dørum som kom inn på laget, gjorde en flott jobb.

1500 tilskuere var på plass, og det ble påstått at 1000 av disse kom fra Romsdal.

De første femten minuttene var Moldes, men hjemmelaget hadde sine målsjanser. Ti minutter ut i kampen skulle Bernt Roald forsøke å styre en ball utenom mål, men til hans og Kolbjørn Sylthes forskrekkelse rullet ballen i mål. Men selvmålet knekte ikke Molde-laget. Moldenserne spilte seg til flere sjanser, og det var antydning til panikk hver gang Bjørner Oshaug nærmet seg mål. Molde hadde et par opplagte målsjanser, og Svein Kanestrøm burde hatt straffespark da han ble feid unna da han skulle heade for blankt mål.

I andre omgang var det ikke gått mer enn ti minutter da Bjørner Oshaug nådde en "håpløs" ball og fikk lagt inn foran mål. Odd Berg stod for utligningen. Like etter headet Bjørner Oshaug inn Moldes ledermål. Så kom kalddusjen,- Nidelvs utligning til 2-2. To minutter før full tid sørget Odd Berg for at ball nr.3 fant veien inn i trøndermålet.

Hele Molde-laget fikk ros for helhjertet innsats. Bernt Roald var best i forsvaret. Einar Sekkeseter kom også godt fra oppgaven som en mellomting mellom ving og sikringsspiller. Bjørner Oshaug var god, men fikk for liten hjelp. Allikevel var han banens beste. Godt spilte også junioren Odd Berg.

Odd Berg sikrer seiersmålet mot Nidelv

KLAR FOR 2.DIVISJON

Mandag 12.oktober var toppoppslaget til Romsdals Budstikke: Endelig skulle det lykkes for MFK.

3949 tilskuere var på plass på Molde stadion for å se om MFK ville nå årets store mål: Plass i 2.divisjon.

Molde greidde oppgaven sin. Etter 90 minutter stod det 0-0, og publikum ga blaffen i speaker Ulf Møllers henstilling om ikke å storme banen. Kampen ble preget av spillere med nerver på en sleip gressmatte.

I første omgang var det stillingskrig, men med Molde-overtak. Torkild Brakstad, Bjørner Oshaug og Einar Sekkeseter hadde alle sine sjanser til å gi Molde ledelsen. I andre omgang hadde Nidelv overtaket, og Kolbjørn Sylthe måtte trå til med tigersprang for å holde buret rent. Bernt Roald gjennomførte en god kamp. Midtstopperparet Torkild Brakstad og Asbjørn Bjørseth spilte sikkert og godt. De andre på laget gjorde også en helhjertet innsats, men ikke alle spilte opp mot sitt beste.

Før avspark ble følgende spillere hedret for lang og tro tjeneste for Molde: Otto Trønningsdal (300 kamper),

Svein Kanestrøm (250), Torkild Brakstad (200), Asbjørn Bjørseth (200), Kolbjørn Sylthe og Bernt Roald (100?).

Og så var det bare å vente på våren....

Bak f.v: Bjørner Oshaug, Svein Kanestrøm, Torkild Brakstad, Odd Berg, Asbjørn Bjørseth, Stål Bjørkly, Erik Brakstad. Foran f.v: Knut Bjørnå, Bernt Roald, Kolbjørn Sylthe, Einar Sekkeseter, Otto Trønningsdal.
Publisert: 08.05.2017, oppdatert: 02.02.2018
Skrevet av: Olaus Brunvoll