Bildet bak f.v: Trener Gunnar Talsethagen, Einar Halle, Otto Trønningsdal, Svein Kanestrøm, Ola Rimstad, Tore Pedersen, Helge Solemdal, Torkild Brakstad. Foran f.v: Jon Palmer Autsnes, Tore Holst, Kåre Elvsaas, Harry Hestad, Jan Fuglset.

Juniorformann: Kåre Kvalheim

FOTBALL-LEK I APRIL

21.april ble det notert en rekord i Molde. Gressbanen ble åpnet, og det var en rekordtidlig åpning. Året før ble banen åpnet 15.mai. Oppmann Ulf Møller roste bygartneren for flott arbeid, men beklaget at man ikke visste før at banen lå så tidlig klar til bruk. Storlagene på Østlandet stod nemlig i kø for å få spille på bare gressbaner.

Nå fikk Molde besøk av Nidelv, et trønderlag som mange mente var på vei opp i den absolutte elite.

Og trønderne skuffet ikke. De slo hjemmelaget 2-0, og Romsdals Budstikke skrev etter kampen at man sjelden hadde sett slik fotball-lek på Molde Stadion. Reporteren var imponert over trøndernes lagspill som var preget av samhold og kameratskap.

Molde-laget hang dårlig sammen, det var mye planløst kjas og mas, og Kåre Elvsaas var savnet i løperrekken.

Moldes lag: Helge Solemdal, Tore Pedersen, Ola Rimstad, Svein Kanestrøm, Ulf Møller, Torkild Brakstad, Peder Ranes, Otto Trønningsdal, Olaf Eikrem, Harry Hestad, Jan Fuglset

SEIER PÅ HJEMMEBANE

Vårens første seriekamp gikk på Molde Stadion 5.mai, og det var Clausenengen som var Moldes motstandere. Kampen endte med hjemmeseier 1-0, og målet ble satt inn av Harry Hestad på et overraskende skudd fra 5-meteren i slutten av første omgang.

Molde savnet Kåre Elvsaas, som var skadet, og løperrekken ble ikke bedre da Jan Fuglset måtte gå ut etter ett minutts spill med skadet kne.

Første omgang ble rotete, og gjestene hadde et lite overtak i banespillet. Men det var hjemmelaget som hadde de beste målsjansene. Peder Ranes skjøt for eksempel over fra seks meters hold. Men det ble med Harry Hestads scoring.

Andre omgang ble noe bedre, og begge lag hadde sine målsjanser. Tore Legernes hadde på slutten av kampen to gode skudd, ett like utenfor mål og ett i nettveggen. Helge Solemdal i Molde-buret og hans kollega fra Kristiansund hadde flere gode redninger, og ifølge Budstikka " ble begge behørig applaudert."

KJEMPETAP MOT HØDD

Årets første bortekamp ble en sørgelig affære. På Høddvoll ble de blå-hvite statister, og det gode Hødd-laget slo til med hele 6-0. Molde hadde lagt opp en defensiv taktikk, noe som forundret mange.

Ved pause ledet sunnmøringene 3-0.

Hødds bestemann var c.l. Kjetil Hasund, og på Molde-laget var det bare to mann som fikk brukbar kritikk i lokalavisen: Torkild Brakstad og Svein Kanestrøm

POENGDELING I SURVÆR

I regnbyger og kald vind møttes Molde og Træff 19.mai. Over tusen tilskuere hadde møtt fram trass i det dårlige været, og de to Molde-lagene sørget for spenning i nitti minutter. Rødruss og grønnruss sørget for at det ble ekstra stor steming på Stadion.

Ute på banen var spillet preget av nervøsitet, men etter hvert sørget Torkild Brakstad og Svein Kanestrøm for at Molde fikk et visst overtak. Begge lag hadde sine gode sjanser til å ta ledelsen i kampen, men målmennene Helge Solemdal ogTore Nilsen holdt burene rene.

I det 35. minutt måtte Tore Nilsen kapitulere for et kanonskudd fra Arne Lauvrak.

I andre omgang tok Træff over, og etter 25 minutter utlignet Ivar Rødseth for de grønne. Etter dette var det flere ganger prekært foran begge mål, men kampen ebbet ut med 1-1.

På Molde-laget fikk Torkild Brakstad, Svein Kanestrøm og Ulf Møller god kritikk. I løperrekken var det Jan Fuglset som var eneren.

FORTSATT INEFFEKTIVT

Molde møtte Dahle på Molde Stadion 23.mai. Det ble en knepen 2-1 seier til hjemmelaget, men etter spill og sjanser burde seieren ha vært på minst 5-1. Men effektiviteten foran mål var fortsatt dårlig hos de blå-hvite.

Tidlig i første omgang fikk Dahle skadet sin centerløper, og laget spilte resten av kampen med 10 mann. Molde-spillet gikk bra til 16-meteren, men da stoppet det opp. Flere gode sjanser ble forspilt før Torkild Brakstad gjorde 1-0 til Molde etter 34 minutter. Jan Fuglset gjorde forarbeidet.

I andre omgang presset Molde stort, men den ene sjansen etter d en andre ble misbrukt. Otto Trønningsdal skjøt utenfor for åpent mål, og Tore Legernes burde også ha scoret.

En halvtime ut i andre omgang fluktet Arne Lauvrak en Fuglset-pasning i mål. Midt i det verste Molde-presset fyrte en Dahlespiller av et skudd fra 20 meter, og Helge Solemdal var sjanseløs på kampens fineste mål.

Ulf Møller ble berømmet for sitt hodespill, og Svein Kanestrøm, Torkild Brakstad og Harry Hestad fikk godkjent karakter. 700 tilskuere var møtt fram på sangens-og musikkens dag.

LEDET KLART, MEN TAPTE

Serieleder Langevåg ble for sterke fo Molde da lagene møttes i Langevåg 26.mai. Hjemmefavorittene tok ledelsen etter 18 minutter, men Torkild Brakstad utlignet et par minutter senere. I det 25.minutt slo Torkild til igjen og ga Molde ledelsen på et nydelig skudd. Så var det Jan Fuglsets tur. Peder Ranes skjøt i stolpen, og Jan satte inn returen. 3-1 til Molde ved pause.

Etter at Molde hadde utspilt Langevåg før pause, kom Langevåg atskillig sterkere tilbake i andre omgang. Tidlig i omgangen reduserte Magne Fylling til 2-3, og etter 25 minutter av andre omgang kom utligningen.

Fem minutter før slutt scoret Langevåg seiersmålet på straffespark.

På et meget godt Molde-lag leverte keeper Helge Solemdal en svært god kamp. Ulf Møller, Ola Rimstad og Tore Pedersen var solide, og i løperrekken (!) var Torkild Brakstad eneren

UTE AV CUPEN

I første runde i cupen møtte Molde trønderlaget Nidelv. Kampen gikk på Tempebanen i Trondheim 3.juni. Nidelv startet best og hadde flere farlige oppløp. Men det var Molde som fikk det første målet. Otto Trønningsdal scoret etter 10 minutter og satte en støkk i 1100 tilskuere. Etter 34 minutter utlignet trønderne, og noen få minutter senere tok de ledelsen 2-1.

I andre omgang kom Molde sterkere tilbake og hadde flere gode målsjanser. Da det gjenstod åtte minutter, avgjorde Harald Sunde kampen ved å gjøre 3-1.

Svein Kanestrøm ble skadet i 1.omgang og ble erstattet av junioren Sverre Dørum.

Otto Trønningsdal og Ulf Møller var Moldes beste i cupkampen.

SKUFFET HJEMMEPUBLIKUM

MFKs gode kamper mot Langevåg og Nidelv hadde gitt Molde-publikum tro på de blå-hvite. Allikevel hadde bare 500 tilskuere kommet for å se MFK-Braatt 9.juni. Og det begynte bra. Etter 11 minutter ga Torkild Brakstad sitt lag 1-0. I perioden som fulgte hadde begge lag sjanser som burde ha gitt mål. Etter 25 minutter lyktes nordmøringene i å utligne på kampens fineste mål. Torkild Brakstad og Peder Ranes hadde begge gode sjanser til å gi Molde ledelsen igjen. I andre omgang hardnet spillet til, og det ble mange frispark for stygge taklinger.

Molde fikk to scoringer i andre omgang, ved Peder Ranes og Otto Trønningsdal. Det hjalp lite, da Braatt ikke ga seg før de hadde fem baller i nettet.

I Romsdals Budstikkes referat fikk Braatt-spillerne kritikk for hardt og stygt spill og kjeftbruk. Like før slutt fikk Braatt en spiller utvist fordi han hadde sparket Svein Kanestrøm bakfra. Avisa mente at det ikke hadde vært noe å si på om enda et par kristiansundere hadde blitt utvist.

Forsvaret til Molde var ikke på høyden i denne kampen. Harry Hestad arbeidet bra, og i løperrekken fikk Otto Trønningsdal og Jan Fuglset best kritikk. En skuffende slutt på vårsesongen for MFK.

CFK70 1 63-221

Samme helg spilte Moldes B-lag mot Vestnes på en liten og vanskelig bane. Det ble en klar seier 7-0 til Molde-laget. De blå-hvite fikk ros for godt spill, og best av alle var ifølge avisa Gunnar Hagbø.

Bildet: Peder Ranes, Ulf Møller, Kyllo, Ola Rimstad, Olaf Eikrem, Einar Halle.

Busstur (1963)

GOD FERIEFOTBALL

Årstad møtte Molde i privatkamp 27.juli. I et ufyselig vær fikk 600 tilskuere se en morsom kamp. I første omgang overrasket Molde med et hurtig og effektivt småspill, og det kunne ha vært 3-0 etter et kvarters spill.

Svein Kanestrøm scoret allerede etter 3 minutters spill, og Harry Hestad og Kåre Elvsaas burde ha økt Moldes ledelse. Etter 18 minutters spill utlignet Årstad. Kåre Elvsås gikk gjennom hele Årstad-forsvaret og førte Molde nok en gang opp i ledelsen. Det gikk imidlertid ikke mange minuttene før Årstad utlignet igjen.

Flere mål ble det ikke, og andre omgang ble atskillig kjedeligere enn den målrike førsteomgangen. Målsjansene var der, og Kåre Elvsaas hadde blant annet et skudd som smalt i stolperota. Gledelig for Molde-publikummet var det at Kåre Elvsås så ut til å ha funnet formen. God kritikk ble det også til Svein Kanestrøm, Torkild Brakstad, Tore Legernes og Sverre Dørum.

DÅRLIG SKYTEFERDIGHET

Tippekamp nr.11 på kupongen 18.august var Molde-Hødd. Forhåndstipsene gikk til serieleder Hødd, og det ble en klar borteseier på kupongen. 3-0 vant sunnmøringene i Molde. Nå hadde det ikke vært noe å si på om kampen hadde endt uavgjort. Molde hadde nemlig sjansene, men skuddferdigheten var for dårlig.

Molde hadde ballen i mål etter to minutters spill, men Arne Lauvrak stod i offside. Like etter snappet en Høddspiller opp et uheldig tilbakelegg, driblet av helge Solemdal og scoret. I det 14.minutt økte sunnmøringene til 2-0. Også dette målet var enforsvarstabbe. En Molde-forsvarer headet ballen rett i beina på Hødds centerløper.

Videre utover i omgangen hadde begge lag sine målsjanser, men effektiviteten foran mål var elendig.

I andre omgang hadde Molde det meste av spillet og mange gode måltilbud. Litt urettferdig føltes det da det var Hødd som scoret og fastsatte resultatet til 3-0.

Molde spilte bedre enn ventet. Helge Solemdal gjorde en god kamp i mål, og Gunnar Hagbø var den beste av backene. Harry Hestad og Svein Kanestrøm la ned et kjempearbeid på midtbanen, og i midten dirigerte Torkild og stoppet det som kunne stoppes. Arne Lauvrak var farligst i løperrekka, men altså ikke farlig nok.

MFK-TRÆFF 4-1

Det ble en klar seier til MFK da laget møtte Træff på Molde Stadion 24.august. Træff hadde like mye av spillet og like mange målsjanser, men det var mer system i det MFK bedrev ute på banen. De første minuttene var imidlertid Træff farligst, og det hadde ikke vært noe å si på om Træff hadde tatt ledelsen.

Peder Ranes i kamp mot AaFK (1963)

Etter en halvtime kom Moldes første mål, og ifølge linjedommeren var Tore Legernes offside. Dommeren godkjente imidlertid målet. Etter dette tok Molde over og hadde overtaket ut omgangen.

Femten sekunder før pause la Jan Fuglset på til 2-0.

Træff begynte best også etter pause, og etter en halvtime fikk laget frispark like utenfor 16-meteren. Dommeren var opptatt med å dirigere muren, og Bjørn Malmedal skjøt i mål. Dommeren godkjente ikke scoringen, og på neste forsøk ble det bom. Like etter la Tore Legernes på til 3-0 for Molde. Da fire minutter gjenstod av kampen, reduserte Anders Hattremtil 4-1.

Keeper Helge Solemdal spilte nok en gang e n god kamp, og det samme gjorde Gunnar Hagbø. Harry Hestad og Svein Kanestrøm var gode, men ikke så gode som i kampen mot Hødd. Torkild Brakstad overbeviste, og Romsdals Budstikke ville ha ham inn på juniorlandslaget mot Danmark. Jan Fuglset fikk god kritikk, og det gjorde også Otto Trønningsdal, som spilte sin kamp nr.150 for MFK.

Moldes B-lag spilte også denne helga, og de gjorde det ikke fullt så godt. Laget var reservepreget og tapte 0-3 mot Fiksdal. Hadde det ikke vært for en strålende Einar Halle i mål, hadde tapet blitt atskilligs større.

KRISTIANSUND VANT BYKAMP

Helga etter var det bykamp mellom Kristiansund og Molde. Kampen gikk på Molde Stadion 1.september, og nordmøringene vant 6-2. Tre av målene scoret de i kampens siste minutter.

MFKs Harry Hestad gjorde 1-0 til Molde etter bare fire minutters spill. Tre minutter senere kom utligningen.

17 minutter ut i andre omgang gikk Kristiansund opp i 2-1, og etter 25 minutter var stillingen 3-1.Jon Harry Aarønes reduserte etter godt forarbeid av Harry Hestad. Man håpet nå på utligning, men i stedet ble det nordmøringene som plusset på tre mål de siste minuttene.

Samme dag gikk MFK-juniorene videre til andre runde i cupen etter seier 2-0 over Spjelkavik. Det var en heldig seier, for Spjelkavik dominerte hele kampen på Aksla. Sunnmøringene hadde vansker med å komme forbi Torkild Brakstad, og Nils Bugge scoret begge Moldes mål. Moldes beste var Torkild Brakstad, og Helge Solemdal stod godt i målet. I løperrekken var Nils Bugge suverent best.

PLANLØS POLING OG MÅKING

Oppgjøret mellom Dahle og Molde på Atlanten Stadion 8.september ble en trist forestilling. Kampen begynte bra med godt Molde-spill det første kvarteret. Resten av kampen ble preget av poling og planløs måking av ballen.

Tore Legernes scoret for Molde, og etter en halvtimes spill utlignet Dahle. 1-1 ved pause.

Dahle begynte best i andre omgang og tok ledelsen etter 25 minutter. Tre minutter før full tid snappet Arne Lauvrak opp et dårlig tilbakespill og scoret. I den uavgjorte kampen var det bare Torkild Brakstad av moldenserne som kom opp mot vanlig nivå.

TAP I JUNIORCUPEN

Molde-juniorene røk ut av cupen etter tap 1-2 mot Fremad, Lillehammer. Kampen gikk på Stampesletta 20.juni, og selv om de blå-hvite gjorde en god kamp, var Fremads seier fortjent. Molde åpnet best, og raske Olaf Eikrem hadde flere soloraid som kunne ha gitt mål. Fremad skapte også mange store sjanser, men Helge Solemdal spilte stort i mål. En annen Solemdal, Petter, ga Molde ledelsen etter en halvtimes spill. Etter Moldes scoring ble det hektisk foran gjestenes mål, med mange cornere og store målsjanser.

I begynnelsen av andre omgang utlignet Fremad til 1-1.

Etter møljespill foran Molde-målet kom Fremads seiersmål. Molde gjorde tapre forsøk på å utligne, men uten å lykkes.

Bildet: Helge Solemdal, Asbjørn Bjørseth, Torkild Brakstad, Ola RImstad.

Kristiansund (1963)

KJEMPESTEMNING PÅ STADION

Molde Stadion 22.september: Folk heiet, skrek, brølte, trampet føtter, fektet-tribunene stod i kok. Reneste landskampstemning, slik det var den tiden vi ennå kunne banke " søta bror."

Slik startet Romsdals Budstikkes referat fra kampen mellom Molde og Langevåg. Det var ingen stor fotballkamp, men det var spenning hele tiden.

Kampen åpnet i bedagelig tempo, og etter 10 minutters spill førte Magne Fylling Langevåg opp i ledelsen.

Så skjedde det lite helt til Molde fikk en eventyrlig målsjanse da det gjenstod et kvarter av kampen. Budstikkas utsendte påstod at han rev de siste hårtuster av hodet da den store sjansen ble misbrukt og Molde kanskje ødela sine sjanser til å holde seg i divisjonen.

Kåre Elvsaas var etterlyst, Romsdals Budstikke mente han var mannen som kunne ha utnyttet flere av de sjansene Molde hadde til både å utligne og til å vinne:- En Elvsås uten særlig kondisjon og i bare passelig ordinært skuddhumør, ville plukket seg mål i henkervis på alle disse returene.

Kampen ble ellers en styrkeprøve mellom Magne Fylling og Otto Trønningsdal. Romsdals Budstikke fortalte om hvem som vant styrkeprøven: Selv om Trønningsdal nok ble en aning uryddig til sine tider, så nøytraliserte han langevågstjernen helt. Ja, så ettertrykkelig at Fylling noe seinere foretrakk å skifte side. Da overtok Torkild Brakstad nøytraliseringen.

Men så s kjedde det: Otto Trønningsdal mistet balansen i kamp med Fylling, slengte ut et bein og huket Fyllings skuddfot. Etter en påfølgende luftseilas og mageplask fikk Fylling straffespark. Helge Solemdal sørget for ny jubel på tribunene med en kjemperedning.

Det ble ikke flere mål, og selv om det ble tap for hjemmelaget, hadde publikum det riktig trivelig på tribunene.

ET VERDIFULLT POENG

29.september spilte Bratt og MFK uavgjort 1-1, og det ene poenget de blå-hvite fikk, var verdifullt.

Og moldenserne hadde to poeng i lomma til det gjenstod 10 sekunder av kampen!

Oppgjøret i Kristiansund gikk i et fryktelig vær med stormbyger, regn og hagl. Dommer og linjemenn stilte i sydvest og regntøy, og keeperne hadde ull-lua trukket godt nedover ørene.

Molde åpnet best, og etter sju minutter ga Jan Fuglset laget sitt ledelsen i medvinden.

Også i motvinden i andre omgang gikk Molde offensivt til verks og hadde flere sjanser til å øke ledelsen. Men så ble det Braatt som i sluttsekundene kunne avslutte scoringene.

Clausenengen fikk skikkelig stryk av Langevåg, 7-1, og Dahle og Træff spilte uavgjort 2-2. Dermed lå de blå-hvite to poeng foran Clausenengen og Dahle.

KONTRAKTEN BERGET

Årets siste seriekamp gikk på Molde Stadion 6.oktober. Det var tydeligvis på tide at serien var ferdigspilt, for Molde Stadion minnet om en nypløyd potetåker. Det var ikke mulig å få til skikkelig spill, og i Romsdals Budstikkes referat het det at " Molde skled best." Hjemmelaget hadde overtak i banespillet det meste av kampen, og de blå-hvite hadde også de fleste sjansene. Det skal legges til at KFK hadde to skudd i stanga.

Molde tok ledelsen ved Kåre Elvsaas etter 19 minutter. Like etterpå var det nære på at Jan Fuglset økte til 2-0, men en forsvarer reddet på målstreken. Etter 24 minutter kom nordmøringenes utligning, og stillingen ved pause var 1-1. I andre omgang hadde Molde mange opplagte målsjanser, men kristiansundskeeperen vartet opp med den ene fantomredningen etter den andre.

De siste 10 minuttene overtok KFK spillet, men heller ikke nordmøringene greide å score.

Torkild Brakstad spilte en meget god kamp, og det samme gjorde Kåre Elvsaas.

400 tilskuere så at Molde overlevde i 3.divisjon.