1960

Bildet: Selv om kampene begynte senere i "gamle dager", hadde man problemer med snø når første kamp skulle spilles. Det var ikke vanskelig å få frivillige til å komme med spader og snøskuffer. Det er sikkert mange som husker tunge tak, både på Reknesbanen og Molde Stadion.

Formann: Johan Furseth
Nestformann: Finn Widing-Hanssen
Sekretær: Hans Vestneshagen
Kasserer: Magnar Bugge
Oppmann: Rolf Høgseth
Juniorformann: Fredrik Wold Erlandsen

Bildet under. Bak f.v: Jan Ivar Trønningsdal, Knut Bjørnå, Nils Ingar Bugge, Bernt Roald, Magne Arnestad, Roy Hjertø. Foran f.v: Ronald Magerøy, Hans Eriksen, Helge Solemdal, Finn Hammerø, Gunnar Rekdal.

Gutter 14-16 år (1960)

TAP MOT HØDD

Vårsesongen begynte dårlig for Molde. 1.mai var laget i Ulsteinvik og tapte 0-2. Dessverre begynte vårsesongen like dårlig for de blå-hvite som høstsesongen sluttet. Med bare 7 poeng på 10 kamper så det slett ikke lyst ut for MFK.

SIGURD MOES KAMP NR.200

I forbindelse med at Sigurd Moe 8.mai spilte sin kamp nr. 200, var det tale av formannen i MFK og overrekkelse av blomster. Dette var det gledeligste ved kampen mellom Molde og Aalesund.

Det ble rett nok ett poeng på de blåhvite etter at de to lagene hadde scoret ett mål i hver sin omgang. Men akkurat som i høstsesongen, fikk MFK-spillerne kritikk for feilpasninger og ineffektivitet. Det var stort tempo i kampen på Rivalbanen, og spillet ble deretter. I siste del av første omgang så det ut til at de blå-hvite ville ta fram det gode spillet, men de sluknet igjen i andre omgang. Det var liten sammenheng mellom lagdelene, og sportsjournalistene mente det måtte være noe galt med lagets trening. Individuelt holdt spillerne mål, men som lag fungerte ikke Molde.

Det var ikke store trøsten, men Aalesund som ved avslutningen av høstsesongen lå på tabelltoppen, var enda dårligere enn Molde.

Molde scoret sitt mål i første omgang, og Aalesund utlignet i andre.

DYSTRE UTSIKTER

Etter tap 0-4 mot KFK i Kristiansund 15.mai, begynte det så se virkelig stygt ut for Molde. Bare Langevåg og Clausenengen lå bak de blå-hvite på tabellen, og Langevåg var kommet a poeng med Molde. Clausenengen var dømt ned for lengst, og mye talte for at det andre laget som måtte rykke ned var Molde. Om Molde havnet nest sist på tabellen, ville laget allikevel reddes om avdelingsvinneren spilte seg opp i 1.divisjon.

MFK REDDET PLASSEN

Etter stortapet mot KFK hadde mange kalkulert med nedrykk for MFK. Men laget reiste seg og kjempet da det virkelig gjaldt. 22.mai tok de blå-hvite imot Skarbøvik på gressbanen. Det ble heller ikke denne dagen det helt store spillet, men hjemmelaget viste effektivitet og vilje til å vinne. Skarbøvik hadde sine målsjanser, men Molde hadde det meste av spillet i begge omgangene. Derfor kunne de blå-hvite gå av banen med seier 5-1 og visshet om at plassen i 2.divisjon var berget.

Banens desidert beste spiller denne dagen var Otto Trønningsdal. Han var hentet hjem fra militærtjeneste, og utgiftene i forbindelse med det var vel anvendte penger. Otto scoret Moldes to første mål, og han la også opp til 3. og 4. mål. Kåre Elvsaas scoret to mål, og Arne Lauvrak ett.

Løperrekken fikk mye ros etter kampen. Peder Ranes skapte mange sjanser, men han driblet for mye. Kåre Elvsås var nesten av " gammelt merke " i andre omgang, Arne Lauvrak var en rask indreløper , og Finn Haukebø skapte mange sjanser med sine fremstøt, skrev Romsdals Budstikke.

Og bestemann, Otto Trønningsdal, kom godt fra jobben sin som både indreløper og half!

TAP MOT LANGEVÅG

Den 14.serieomgangen ble spilt 29.mai, og etter den kunne KFK juble for sitt sjette avdelingsmesterskap etter krigen. Laget endte på samme poengsum som Hødd, men hadde et par mål mer i overvekt.

Molde tapte 2-3 mot Langevåg og endte tredje sist på tabellen.

LEGERNESCORNER DAGENS LYSPUNKT

4.juli spilte MFK og Åndalsnes treningskamp på Molde stadion. Kampen endte 4-4 etter at Åndalsnes hadde ledet 4-2 til det gjensto knappe ti minutter av kampen. Da scoret Kåre Elvsås et fint mål, og deretter kom det som publikum vil huske fra kampen. Arne Legernes var hjemme på ferie, og han stilte på Molde-laget i treningskampen. Arne scoret Moldes fjerde mål direkte på corner !

10.juli spilte MFK B mot Fræna i sommercupen og tapte 2-3

ETT POENG MOT KFK

Høstsesongen i 2.divisjon startet 31.juli. Molde møtte vårens avdelingsmestre, KFK, og kampen i Molde endte med poengdeling etter resultatet 1-1. Det ble vist mye bra fotball, spesielt av KFK. Nordmøringene scoret etter 12 minutter. Elleve minutter etter utlignet Aslak Eikrem for Molde. Omgangen gikk ut på 1-1.

Flere mål ble det ikke i andre omgang heller, selv om KFK presset i lange perioder. KFK mente de ble snytt for et straffespark etter et kvarters spill i andre omgang. Sigurd Moe halvklarte et skudd, returballen var på veg mot mål der Gunnar Talsethagen kastet seg og reddet med kroppen i liggende stilling. KFK ropte på hands, men det var ikke dommeren enig i.

Samme dag spilte Moldes reservelag mot Isfjorden og vant 3-1. Og god kritikk ble det til Knut Fladset, Rolf Husby og Monrad Lange. Om sistnevnte het det i referatet i Romsdals Budstikke: -Hans ensomme pasninger var en kjærkommen avveksling fra de backer som gjør fortballbanen til utskytningsramper for fjernstyrte raketter.

Om spillerne på Isfjorden het det: De aller fleste av spillerne virket stive og avslørte mangel på kunnskaper om de mest elementære tekniske sider ved fotballspillet.

Budstikkas referent hadde følgende råd til Isfjordenspillerne:Større smidighet og ledighet kan man også oppnå gjennom et riktig opplagt gymnastikkprogram!

TAP MOT ÅLESUND

Romsdals Budstikke hadde ikke referat fra kampen som gikk 7.august, men kampen stod på Norsk Tippings kupong, og på kupongen ble det tippetegn H,-eller 1 som det hette den gang. Ålesund vant nemlig 2-0.

11.august vant Molde hele 12-1 over Nord-Gossen i en treningskamp

3-1 OVER LANGEVÅG

Langevåg sjokkåpnet mot Molde 15.august. Det var gått omtrent ett minutt da sunnmøringene tok ledelsen.

Heldigvis kom Molde seg over sjokket, og smått om senn kom hjemmelaget inn i kampen. Midtbanespillet ble etter hvert ganske likt fordelt Langevåg spilte med raske og sikre pasninger, men det var hjemmelaget som hadde de største målsjansene. De scoret da også to mål i begynnelsen og slutten av andre omgang.

Molde viste i denne kampen vilje til å kjempe om hver ball, og det var ikke en eneste spiller som ikke tok seg helt ut.

Framtid30 0 32-130

18.august vant Træff 2-1 over Moldes reservelag i 3.divsisjon. Moldes mål ble scoret av Knut Fladset.

UAVGJORT PÅ HØDDVOLD

Molde overrasket alle ved å spille uavgjort 1-1 mot Hødd på Høddvold 21.august.. Det var en gledelig overraskelse for Moldetilhengerne at de blå-hvite på bortebane skulle ta ett poeng mot serielederen.

Molde hadde nå tre lag bak seg på tabellen.

JUNIORTAP PÅ STRAFFESPARK

Moldes juniorer spilte 2.rundekamp i cupen 4.september. Langevåg var motstandere i Molde, og det ble en jevn kamp. MFK-spillerne viste et fikst og sjanseskapende kombinasjonsspill, og publikum gledet seg over fem-seks trekk med mening og fremdrift i. Dessverre var ikke skyteferdigheten på topp, og ved full tid stod det 1-1.

Molde tok ledelsen ved Torkild Brakstad etter åtte minutters spill i andre omgang. 20 minutter ut i omgangen kom utligningen. Einar Halle mistet en ball, og den rullet så vidt over mållinjen før han fikk tak i den igjen.

Det måtte straffespark-konkurranse til, og den tapte Molde. Einar Halle reddet Langevågs første straffe. men de andre to skuddene gikk i mål. Harry Hestad scoret på Moldes første, men Moldes to neste eksekutører bommet med sine skudd.. Og dermed var Moldes gode juniorlag ute av cupen.

Bildet: Bak f.v: Odd Solemdal, Tore Holst, Trond Myhre, Kjetil Wenaas, Harry Hestad, Torkild Brastad. Foran f.v: Svein Kanestrøm, Øystein Stokkeland, Einar Halle, Willy Listhaug, Odd Magne Wean.

Juniorlaget 1960

4.SEPTEMBER: HERD-MOLDE

Fra den femte serierunden har det så langt ikke lyktes å finne verken rederat eller resultat. Så langt vi kan regne ut, har Molde og Herd spilt uavgjort.

4-1 MOT BUNNLAGET

Det ble to nye poeng til Molde da laget slo Framtid 4-1 på Molde Stadion 11.september. Gledelig med to poeng, men dette var en av de svakeste kampene Molde-laget hadde spilt.

-I første omgang skjedde det ingen verdens ting, bortsett fra en formålsløs løping frem og tilbake på banen, en demonstrasjon av upresise avleveringer og en ufruktbar dasking av ballen fra det ene laget til det andre, skrev Romsdals Budstikke.

Det var bunnlaget Framtid som scoret kampens første mål. Det skjedde etter seks minutter av andre omgang.

Fire minutter senere utlignet Arne Lauvrak for Molde. Fire minutter senere ga Kåre Elvsaas Molde ledelsen, og Aslak Eikrem økte denne til 3-1 i det 25.minutt Etter 36 minutter avsluttet Kåre Elvsaas scoringene med et hardt og velplassert skudd.

Best kritikk for sin innsats fikk Arne Lauvrak, Peder Ranes og Audun Bondevik.

- En del ungdommelige patrioter på tribunene kom i harnisk over noen av dommerens avgjøresler, men disse mishagsytringer bør han ta med ro, hvilket vi også tror at han gjør, skrev kp. til slutt i sitt referat fra kampen.

Samme dag spilte MFKs reservelag mot Eidsvåg, og laget vant med nøyaktig samme sifre som førstelaget.

I referatet i Romsdals Budstikke fikk Molde-spillerne ros for det første kvarteret av kampen, mens resten av oppgjøret ble betegnet som " tu-retur-fotball."

Fladset og Bækkelund scoret for Molde i første omgang, og i andre omgang ble målene satt inn av Solemdal og Venås.

Romsdals Budstikkes Farst hadd et PS til sitt referat fra B-kampen: - Vi ble etterlatt i den mest forlegne forvirring om hvem som var MFKs kaptein i denne kampen,- så mange som høylydt drev og dirigerte sine medspillere. Og så var det "fotballprofessorene" på sidelinjen da. De hadde vel trolig gjort sitt lag større tjeneste med å vente med leksjonen i sine spesialoppskrifter på fotballspill til etter endt dyst, hva-?

MOLDE MIDT PÅ TABELLEN

18.september vant Hødd 2-1 over KFK i Kristiansund. Da hedde alle lagene spilt seks kamper, og tabellen så slik ut:

MOLDE PÅ TREDJEPLASS

Et døgn med plaskregn hadde gjort banen såpeglatt da MFK og Braatt møttes i Molde 25.september.

Det ble en knusende hjemmeseier. En effektiv løperrekke sørget for at Braatt-keeperen mått hente ballen i eget nett hele seks ganger. Hjemmelaget slapp inn kun ett mål.

Molde overrasket med godt lagspill, og løperrekken var svært effektiv. Forsvaret spilte også godt, for kristiansunderne konm til skudd bare et par ganger i hele kampen. Braatt scoret sitt mål etter to minutters spill, og så rullet Molde-målene inn:

20.min.:Peder Ranes

25.min.: Finn Haukebø

37.min.:Kåre Elvsaas

88.min.:Finn Haukebø

Ifølge Romsdals Budstikke skulle resultatet være 6-1 til Molde, men kun fire av Molde-målene er nevnt i referatet. I nedenstående tabell har Molde 16 scorede mål. Etter seks kamper hadde laget 11 scorede mål, så enten er kampresultatet feil,eller så er tabellen feil.

Framtid70 0 74-280

Samme dag tapte MFKs B-lag hjemme 1-4 mot Åndalsnes.

2.OKTOBER: KFK-MOLDE

Det var tydeligvis ikke så vanlig å ha utsendte medarbeidere til MFKs bortekamper. Molde var i Kristiansund og spilte seriekamp i 2.divisjon, men Romsdals Budstikke hadde ikke noe referat fra kampen.

Det eneste avisa hadde om kampen, var resultatet. Det ble poengdeling etter 1-1 i Kristiansund.

GODT SPILL I 25 MINUTTER

Romsdals Budstikke hadde god dekning av hjemmekampene. Og Budstikkas Farst var fornøyd md Moldes første 25 minutter mot Aalesund 9.oktober. Da leverte nemlig de blå-hvite årets beste spill, og det ene skuddet avløste det andre.

Etter en lang rekke med skudd like over og like utenfor, kunne Kåre Elvsaas gi Molde 1-0 på en heading etter corner fra Finn Haukebø. Men så raknet det for Molde, skuddene ble dårligere, og resten av omgangen var ganske jevnspilt. I andre omgang fikk ikke noen av lagene til spill som kunne glede tilskuerne, men Aalesund greidde iallfall å utligne til 1-1.

Det var lite ros å hente for Molde-spillerne. De eneste som fikk en smule positiv omtale, var Finn Haukebø, Kåre Elvsås og Aslak Eikrem.

Braatt-Hødd2-2
Framtid-KFK1-7
Herd-Langevåg0-2

16.oktober ble den utsatte kampen mellom Ålesund og Hødd spilt, og ulsteinvikingene vant 2-1

TRE GULLGUTTER

Det var tydeligvis ikke noe i vegen med rekrutteringen til MFK. Molde var det eneste laget i Romsdal som dette året hadde fullført prøvene til gull-, sølv-, og bronseballen.

Det var tre spillere som hadde greidd kravene til gullballen dette året. Det var Jens Dahl, Jan Fuglset og Bernt Roald. Molde Fotballklubb var tildelt en tur til cupfinalen for en av gullguttene, og etter loddtrekning kunne Jan Fuglset forberede seg på Oslotur.

Følgende greidde sølvballen: Olaf Eikrem, Gunnar Rekdal, Jan Ivar Trønningsdal, Harald Johansen, Jostein Hoset, Magne Arnestad, Asbjørn Bjørset, Inge Samdal, Roy Hjertø og Petter Solemdal d.y.

Bronseballen: Bernt Nesset, Hans Kristian Flor, John Harry Aarønes, Sverre Erlandsen, Bernt Reitan, Ragnar Jenset, Petter Solemdal d.y., Stein Haukaas, Helge Mauland, Svein Helge Rødal, Nils Olav Kringstad, Leif Horsgård, Knut Reidar Sande, Svein Olaf Ose, Einar Berget, Finn Hammerø. Arne Johan Furset, Ove Samdal, Sigfred Holsæter, Jostein Hoset, Martin Brekke, Ingar Røsberg, Frank Sandberg, Jan Petter Hammerø, Arnulf Håseth

Publisert: 08.05.2017, oppdatert: 06.12.2017
Skrevet av: Olaus Brunvoll