Bildet bak f.v.:Finn Øverlid, Tore Holst, Roy Høyer, Torkild Brakstad, Jan Fuglset og Harry Hestad. Forann f.v: Svein Kanestrøm. Frank Holst, Bjørn Petter Eidhammer, Arne Westad, Odd Magne Wean.

Kasserer: Magnar Bugge
Oppmann: Birger Arnestad
Juniorformann: Johan Furseth

FOR TREGE SPILLERE

26.april spilte MFK treningskamp mot Braatt i Molde, og resultatet ble et lite sjokk for tilskuerne. Trege Molde-spillere tapte 1-3 på hjemmebane. Braatt var det beste laget gjennom hele kampen, og hjemmespillerne var for trege. At en spiller kan ha en dårlig dag, er naturlig. Betenkelig var det at denne dagen var alle spillerne langt under pari. Braatt viste et lagspill som ga dem publikums hyllest og beundring, heter det i Romsdals Budstikkes referat. Forsvaret til Molde var det beste på et ellers dårlig lag. Og nå lurte man naturligvis på hvordan Molde-guttene ville klare seg i serien mot sterkere motstandere.

Juniorlaget til MFK reddet litt av æren ved å slå juniorlaget til Braatt 2-0.

Fosseide
I 1959 ble Mikal Fosseide hedret av kretsformann Hans Møller for mange års innsats.

GULLRINGEN

I 1959 fikk klubben eget avdelingsstyre for Gutte- og junioravdelingen. Johan Furseth ble første leder for avdelingen. Antall lag i de aldersbestemte klassene økte stadig, og det ble nå også laget klasse for lilleputt, 10-12 år.

Det var lagt stor vekt på at de unge spillerne skulle kvalifisere seg til de forskjellige merkene for dyktighet, bronse- sølv- og gullmerket. Johan Furseth ergret seg over at utdelingen av gullmerket ikke ble foretatt på en skikkelig høytidelig måte. 14.januar 1959 arrangerte man «Gullringen» for første gang. Tre gullmerkeinnehavere, Torkild Brakstad, Harry Hestad og Tore Holst rakte hverandre hendene i ring rundt sin trener Mikal Fosseide. Så reiste Aldermannsligaens medlemmer seg og gratulerte med et trefoldig hurra. Flere dyktige trenere har opp gjennom årene gjort et stort arbeid med de unge guttene i klubben. Mikal Fosseide, Leif Sylthe og Snorre Strand nevnes som de store i dette arbeidet.

SEIER OVER DAHLE

Vårens første kamp i 2.divisjon gikk mot Dahle 3.mai. Kampen gikk i Molde, og de blå-hvite vant 2-0.

Spillet til hjemmelaget var ikke som man hadde forventet før seriestart. Det ble spekulert i om grunnen var feil trening, eller om eksperimentering med lagoppsetting var årsaken til at spillerne virket usikre. En spiller som utmerket seg, var debutanten Knut Fladset. Han hadde god plasseringsevne og krutt i støvlene. Effektiviteten til Molde-laget var dårlig, og det var ikke rart. Fremme på banen spilte fem "centerløpere " på linje, og i avisreferatet heter det: Hadde ikke Kjetil Venås løpt inn ved Kåre Elvsås' frispark, og hadde ikke Dahle-keeperen truffet medspiller ved utspark så ballen spratt i eget mål, ville denne kampen vært målløs!

HELDIG LANGEVÅGSEIER

Langevåg vant 3-2 over Molde 7.mai, og selv Sunnmørsposten mente seieren var heldig. Molde åpnet best, men spillet gikk for mye på tvers av banen og brodden i angrepene manglet. Allikevel var det Molde som scoret i første omgang.

Etter pause utlignet Langevåg ved Magne Fylling. Kåre Elvsås sørget for at Molde igjen gikk opp i ledelsen.

Mot slutten av kampen fikk så Langevåg to raske mål, og de blå-hvite måtte returnere poengløse til Molde.

Molde-spillerne kjempet godt, men det var for liten oppfinnsomhet i angrepene. Best i løperrekken var Kåre Elvsaas og Peder Ranes. Det indre forsvar med Sigurd Moe, Monrad Lange og Terje Mjåseth var imidlertid den beste lagdelen.

DET KUNNE GODT HA VÆRT 10 !

Molde fikk riktig kjørt seg da de tok mot Hødd 10.mai. Sunnmøringene vant 5-1, men resultatet kunne like godt ha vært 10-1. Molde viste et spill som man måtte langt tilbake i tiden for å finne maken til. Pasningene hadde ingen adresse, de gikk stort sett i høyden, og de fleste av dem endte hos motspiller. Hødd hadde initiativet i så å si samtlige 90 minutter. Flere ganger hadde sunnmøringene soleklare målsjanser, men en strålende opplagt Sigurd Moe reddet hundreprosentsjansene.

Målene kom ikke før i andre omgang, og det var Molde som scoret først i det 4.minutt. Kåre Elvsaas var sistemann på ballen. Utligningen kom bare ett minutt senere. Resten av Hødds mål kom etter 13, 20, 22 og 30 minutter.

På Molde-laget var hele laget unntatt Sigurd Moe og Terje Mjåseth langt under pari. Ola Rimstad og Monrad Lange fikk fin kritikk for sitt spill i første omgang.

CUP-TAP MOT BUNNLAGET

I en vanskelig vind ble Molde slått ut av cupen i Kristiansund 18.mai. Det var bunnlaget Dahle som avanserte til 2.runde etter 2-1 seier over Molde i en typisk cupkamp. Ved pause var stillingen 1-1, og Dahles seiersmål kom like før kampslutt. MFK lå spillemessig over i begge omgangene, men det var Dahle som fant vegen til nettmaskene.

MFK VISTE GAMLE TAKTER

24.mai var Ålesund i Molde og fikk med sg ett poeng etter uavgjort 1-1. Det var tydelig fremgang å spore hos Molde-guttene og ex animo i Romsdals Budstikke var begeistret: -I en omgang-den første-var det lørdag ettermiddag en nesten jublende optimisme blant publikum på Gressbanen.MFK tok nesten pusten fra Ålesund og førte spillet i nesten gammel stil. Skuddene knallet, og selv om ballen fant målet bare en eneste gang-det var Kåre Elvsaas i det 42.minuttet- så begynte vi å tro at MFK hadde funnet igjen melodien laget har tapt så ettertrykkelig.

Dessverre ble ikke andre omgang av samme kvalitet. Kondisjonen sviktet, og Ålesund tok over føringen. Det lå en utligning i luften, og sekunder før full tid scoret Ålesund.

På Molde-laget utmerket keeper Sigurd Moe seg med flere usannsynlige redninger, og han var banens beste.

I løperrekken var Aslak Eikrem en forsterkning. Hos flere av de andre sviktet kondisjonen. Forsvarerne fikk kritikk for at de tok sjanser og for at Ålesund overspilte dem på kondisjonen. Om en av dem het det i kampreferatet at av ham var det ikke stort annet enn farten igjen!

SEIER I SISTE KAMP

Siste dag i juni var KFK storfavoritter da de tok mot Molde i Kristiansund. En sjenerende vind på tvers av banen gjorde det vanskelig å få til det store spillet.

Første omgang var jevnspilt, og Molde tok ledelsen like før pause.

I andre omgang tok KFK mer og mer hånd om spillet, men kristiansunderne ble stoppet av et kontant forsvar. Sigurd Moe og backtrioen kjempet som løver, og de greidde å holde buret rent.

Dahle-Clausenengen1-6
Hødd-Langevåg1-1
Ålesund-Volda5-2

Hødd var nå distriktsmester og skulle møte Brage i kvalifiseringskamper for Hovedseriien:

OLYMPS FOTBALLTURNERING

Olymp arrangerte fotballturnering 14.juni. Det var skikkelig styggevær, men alle kampene ble avviklet.

MFK slo Clausenengen 2-1 i en spillemessig bra kamp.

I den andre kampen møttes Træff og Olymp, og førstnevnte vant hele 7-1. I denne kampen var det Bjørn Malmedal som sørget for effektiviteten.

I finalen møttes MFK og Træff, og de blå-hvite vant 4-1. Bjørn Malmedal var den eneste faren for MFK-forsvaret i et vær som ble karakterisert som " rene syndfloden."

På grunn av været forlot mye av publikum banen da finalen begynte. Været må ha vært svært dårlig, for i Romsdals Budstikkes referat står det at " storparten av publikum svømte hjem."

NYTT KLUBBLOKALE

I Romsdals Budstikke for 4.juli 1959 finner vi følgende under oveskriften " MFK tar i bruk flott klubblokale."

I vestre ende i den gamle brakka oppe ved Idrettsplassen har Molde Fotballklubb innredet to flotte avkledningsrom - et for senior og et for junior og gutter. Videre er det et pent rom som er forbeholdt styret i klubben. Det er klubbens medlemmer som har pusset opp og laget til disse rommene, og etter hva vi forstår har det ikke kostet så veldig mye å få det utført, for her har ikke vært snakk om timebetaling. Alt arbeid har vært gratisarbeid, og de som har vært ivrigst i tjenesten for å få dette utført har vært formann og oppmann Larsen og Arnestad. De har ikke spart på kreftene, og også andre i klubben er blitt smittet av deres energi. Til vinteren har klubbens medlemmer bestemt seg for å pusse opp kjøkkenet. Dermed får MFK i alt 4 rom til disposisjon. På veggene inne i avkledningsrommet og garderoben er opphengt diplomer og bilder, og inne i " styrerommet " sto det en rekke pokaler som klubben har erobret. Klubblokalet skal tas i rettelig bruk den 15.juli under kampen mellom MFK og det tsjekkiske laget som kommer hit til Molde.

Romsdals Budstikke hadde en forhåndsomtale av det tsjekkiske laget " Tatran Presov." Det var et stjernelag i østeuropeisk målestokk. og man hadde planer om å forsterke Molde-laget med Hauknes og Fylling fra Langevåg. Dessuten hadde man planer om å hente hjem Aslak Eikrem fra Tyskland

-Hvilket lag MFK stiller med så skulle kampen mot " Tatran " bli litt av en severdighet- en kamp vi kan se tilbake på som et minne fra fotballarenaen.

Ifølge forhåndsomtalenm skulle Tatran Presov være et meget sympatisk lag som ikke gikk inn for å vinne for mye mot norske lag. Østeuropeerne ville bare vise hvordan man kunne leke fotball.

POSISJONSSPILL AV KLASSE

Nesyen 3000 mennesker møtte fra for å se Molde møte Tatran Presov onsdag 15.juli. Tsjekkerne vant 2-0 etter en scoring i hver omgang. Publikum fikk se det mest skreddersydde posisjosspill som noen gang var vist i Molde.

Pasningene gikk i 8-9-10 trekk uten at MFK-spillerne var borti ballen.

I andre omgang ble kampen noe hard for å være en vennskapskamp, og det ble en del sammenstøt slik at enkelte småhaltet på begge lag. Ellers irriterte publikum seg over at spillere på begge lag gjentagne ganger drev og flyttet ballen et par meter før et frispark skulle tas.

Molde hadde sjansen til å score på straffespark, men den tsjekkiske målvakten reddet skuddet fra Kåre Elvsaas.

I pausen holdt en herretropp fra Molde Turnforening en flott oppvisning. Ellers underholdt " Presto."

TAP I FØRSTE HØSTKAMP

Molde skuffet i høstens første seriekamp på Molde Stadion 2.august. Braatt var motstandere, og nordmøringene vant hele 4-1.

MFK åpnet best og hadde et lite overtak i banespillet de første ti minuttene. Deretter fulgte en 10 minutters periode med Braatt som de beste, før Molde igjen tok initiativet i kampen. I denne perioden førte Kåre Elvsaas Molde opp i ledelsen.

I løpet av et par minutter av andre periode scoret Braatt to ganger, men spillemessig var kampen fortsatt jevn.

Nordmøringene sjokkerte Molde-publikum med enda to scoringer, og Braatt vant fortjent, men seieren var i største laget etter spill og sjanser.

I Romsdals Budstikkes referat får MFKs halfer gjennomgå, og det anbefales at de strammes opp. Samspillet var savnet, og UK får kritikk for å ha satt på senterplass en unggutt som ennå ikke var moden for oppgaven.

Avisens sportsreferent hadde følgende spørsmål til klubben: Trenes det i MFK?

Andre resultater:

KFK-Ålesund1-2
CFK-Skarbøvik3-2
Langevåg-Hødd0-2

ELVSÅS SCORET TO

9.august var Molde i Kristiansund og slo Clausenengen 4-1. Første omgang var jevnspilt med gode tilbud til begge lags løpere, men mål ble det ikke før helt i slutten av omgangen da Clausenengen tok ledelsen 1-0.

I andre omgang kom Molde sterkere igjen, og Rolf Husby utlignet etter noen få minutter. Ikke lenge etterpå scoret Kåre Elvsaas to mål. Etter dette jevnet spillet seg ut, og Clausenengen hadde sjansen til å redusere da laget fikk tildelt straffespark. Men skuddet gikk via stanga og ut. I kampens aller siste minutt fastsatte Aslak Eikrem resultatet til 4-1. Kåre Elvsaas var banens beste spiller.

Samme dag vant MFKs B-lag 3-2 over Åndalsnes.

MFK SKUFFET I SMÅREGN

I høstens andre hjemmekamp 16.august gikk publikum nok en gang skuffet fra stadion. Hødd slo de blå-hvite med 3-2. Vel 1000 tilskuere så tapet i småregn, og det så lyst ut ved halvtid. Da ledet nemlig Molde 2-1. Molde

hadd et godt grep om spillet de første ti minuttene, men plutselig raknet det hele. På slutten av omgangen presset sunnmøringene de blå-hvite på defensiven.

Hødd scoret sitt første mål allerede etter fem minutters spill. Sju minutter senere ledet Molde 2-1 etter to scoringer av Kåre Elvsaas.

I andre omgang var Høddspillerne overlegne i banespillet. Pasningene til sunnmøringene gikk fra mann til mann, mens Molde-spillerne sendte sine pasninger på måfå. Hødd scoret to ganger i andre omgang, etter 36 og 43 minutter. I tillegg hadde Hødd to mål som ble annullert for offside.

Hos Molde var det ifølge referatet i Romsdals Budstikke bare en mann som kjempet som en løve- og det var Otto Trønningsdal. Han var allestedsnærværende, og ingen stoppet så mange Høddangrep som ham.

Langevåg30 0 32-90

20.august var det 3.divisjonskamp mellom Træff og MFKs B-lag. Træff vant kampen 3-0 etter å ha ledet 1-0 ved pause.

SPILTE GODT OG TAPTE

MFK og KFK møttes på gressbanen i Molde 30.august, og vel 1000 tilskuere møtte fram for å se om Molde hadde funnet tilbake til fjorårsformen. Molde tapte 2-3, men publikum var allikevel fornøyd med det de så.

I første omgang dominerte hjemmelaget, men det var kristiansunderne som scoret allerede etter tre minutters spill. En halvtime ut i omgangen la KFK på til 2-0, og i det 41.minutt reduserte Kåre Elvsås til 1-2. Det ble også pauseresultatet.

I andre omgang ble Moldes pasningsspill mye tilfeldig, og spillerne holdt for lenge på ballen. Etter at KFK hadde hatt presset en periode i andre omgang og scoret nok et mål, tok Molde over igjen. Ett minutt før slutt reduserte Aslak Eikrem til 2-3 på frispark.

TAP PÅ SUNNMØRE

Molde spilte bortekamp på Sunnmøre 7.september, og det ble tap - 3 mot Skarbøvik. Akkurat det var ikke så uventet. Mer overraskende var det at Braatt slo byrivalene KFK så klart som 5-2.

Clausenengen61 0 58-192

Samme helg spilte Moldes B-lag borte mot Eidsvåg og vant 2-1. Andrelaget lå da på andreplass i 3.divisjon, ett poeng etter Træff. Dette året var det to tabeller for 3.divisjon, en med MFK og en uten.

KJEMPET TAPPERT OG VANT.

Det var øsende regnvær da Molde og Langevåg kjempet om poengene 20.september. Molde ledet 1-0 ved pause, og da dommeren blåste av kampen hadde MFK vunnet 2-1.

Første omgang var kjedelig, men andreomgangen var spennende og dramatisk. Når det gjelder spillefordelingen, var den ganske lik i begge omgangene. Molde hadde overtaket i begynnelsen og slutten, mens Langevåg var best midt i begge omganger.

Etter en halvtimes spill kom Moldes første mål. Kåre Elvsås skjøt fra over 30 meters hold, og ballen gikk via tverrliggeren og i mål. Moldes andre mål kom helt i begynnelsen av andre omgang, og like etterpå kom dagens kalddusj: Moldekeepren sparket ut ballen. Den traff en Langevågspiller og gikk i mål.

Langevåg hadde flere sjanser til å utligne, men mislyktes foran mål. Molde-spilleren på sin side sløste med sine sjanser og skjøt i umulige posisjoner.

TAP MED FEIL TAKTIKK

På grusbane i Kristiansund fikk Molde problemer med Braatt igjen, og nordmøringene vant 2-1 i en rotet kamp.

Braatt vant en heldig seier, men det ville egentlig ikke vært rettferdig om Molde hadde fått poeng, het det i avisreferatene. Det ble en rotete kamp der det for det meste ble flying fram og tilbake etter en ball som de fleste spillere hadde vanskelig for å få kontroll over, skrev Romsdalspostens utsendte.

Første omgang var noenlunde jevnspilt, med et lite overtak til kristiansunderne. De kunne da også gå til pause med ledelse 1-0.

De første 20 minuttene av andre omgang var det Molde som hadde overtaket, men siste del av omgangen var jevnspilt. Det ble en scoring til hvert av lagene i andre omgang.

Det ble sagt at Molde tapte kampen på gal taktikk. Moldes spisser, Kåre Elvsaas og Aslak Eikrem, hadde sitt arbeidsfelt for langt bak på banen. Det indre forsvaret var ikke solid, og Sigurd Moe var mer usikker i mål enn man var vant med.

Clausenengen82 0 611-244

Samme helg spilte Molde B uavgjort 1-1 mot Nord-Gossen. I et langt referat antydet referenten at Nord-Gossen hadde mange gode spillere, men laget ble unnskyldt fordi man ikke hadde god nok trener. Om Molde-laget het det: -For Moldes vedkommende er vel ikke slike unnskyldninger aktuelle, da laget både har hatt trenere og dessuten selv en gang har spilt bra fotball. Så her får nok hver enkelt aktør selv bære ansvaret for tilstanden. Men la oss gjøre noen unntak, i hvert fall delvis. Audun Bondevik på ch. hadde kontroll over det han gjorde, og de fleste av avleveringene hans hadde mening og lyktes dessuten. Men på den annen side er det synd å beskylde ham for å gjøre forsøk på å nytte helt ut den gode fysikk han fra naturen er blitt tildelt.

Kampens lyspunkt fant man i løperrekken, nemlig Sverre Røsok.

Kampen var hard med dytting i ryggen,vising av knotter og krokfot. Men dommeren reagerte altfor sjelden.

-Ingen av lagene led overlast av den grunn, skrev referenten i Romsdals Budstikke.

-Syndene var sånn noenlunde jevnlig fordelt. Og det var heller ingen fare for liv og lemmer, og dessuten et ufyselig vær som ville fristet noen hver til å la være å gripe inn i begivenhetenes gang.

SOMMERENS DÅRLIGSTE KAMP

Molde knuste Clausenengen med 5-0 på gressbanen 4.oktober. Seieren burde vært tosifret, for nordmøringene hadde to sjanser i hele kampen, og MFK hadde et konstant press mot CFK-målet gjennom hele kampen. Det var bare 4-5 forsøk på samspill i Molde-laget gjennom hele kampen. Det florerte med uadresserte pasninger, uriktige plasseringer og msibrukte målsjanser. Enkeltvis var Molde-spillene gode, men det skortet utrolig mye på samspill. For løperne var det ifølge Romsdals Budstikke ingenting som lyktes, selv om hjemmelaget scoret fem mål !

- Selv Kanon-Kåre var sørgelig redusert i smellen-samtidig som uhellet forfulgte ham gjennom hele kampen og selv de mest opplagte sjansene fikk han ikke gjort noe ut av, skrev Budstikka.

Så helt elendig kan han da ikke ha vært, for han scoret tross alt tre mål.

Budstikkas referent var bekymret for hvordan det ville gå neste år med eventuell ny serieordning og nedrykk for fire lag.

GODE GUTTELAG

11.oktober spiltes finalene i kretsens gutteserie. I finalene i de to eldste klassene var det Molde og Åndalsnes som møttes. Molde vant begge finalene.

I klassen 12-14 vant Molde 5-0, og i 14-16 vant Molde 4-1.