Kasserer: Magnar Bugge
Oppmann: Bernhard Hestad
Junioroppmann: Asbjørn Talsethagen

SVAK TRENINGSKAMP

27. april spilte MFK og Ålesund treningskamp på Rivalbanen. Kampen endte med hjemmeseier 4-3. Det ble ingen god kamp, og MFK fikk en dårlig generalprøve før seriestarten.

Kåre Elvsaas stod for den første scoringen etter 18 minutters spill, men allerede to minutter senere utlignet sunnmøringene. Midtbanen ble dominert av ÅFK den første halvtimen. Så våknet moldespillerne, og ifølge avisreferatet begynte spillerne så smått å oppdage hvor de hadde hverandre på banen, og de fikk også ballen fram dit den skulle! Aslak Eikrem og Finn Haukebøscoret etter 36 og 41 minutter. Minuttet etter Haukebøs scoring sendte en Ålesundsback ballen med fynd og klem i eget mål, og lagene gikk til pause med 4-1 ledelse til MFK.

Så glemte MFK forsvarsarbeidet, og sunnmøringene fikk forært to scoringer.

Ingen stor kamp av MFK, og ifølge aviskommentarene var den mest iøynefallende svakheten at spillerne ikke gikk inn for å møte ballen. De hadde dessuten vansker med å vite hvor de hadde sine medspillere.

En ungarer, Weizinger, fikk prøve seg da Kåre Elvsaas gikk ut, og han fikk vist at han var en meget habil fotballspiller.

TAP MOT SERIELEDEREN

5.mai kom hovedseriens beste lag på Moldebesøk. Skeidspillerne var ubeskjedne nok til å ta med seg to poeng til Oslo etter 4-0 over Molde. Skeid dominerte stort sett hele kampen med hurtig og sikkert småspill.

Hans Nordahl åpnet scoringene i kampens tredje minutt på frispark. Sju minutter senere la han på til 2-0.

Dette var stillingen ved pause..

Det gikk 33 minutter av annen omgang før Skeid scoret sitt tredje mål. Denne gangen var detHarald Hennum som scoret, og 10 minutter senere var det igjen Hans Nordahls tur til å finne vegen til nettmaskene bak Sigurd Moe.

0-4 mot serielederne var ikke så galt. Men det var tydelig at ingen av Molde-spillerne var hurtige nok. De kunne nok løpe like fort, men de reagerte for sent. Også i ballbehandling lå de etter sine motstandere. Molde-spillerne ble allikevel berømmet for sin innsats mot serielederne, og spillet var langt bedre enn i treningskampene.

SPENNING OG DRAMATIKK

Steinkjer og Molde møttes til dyst på Steinkjer 11.mai. Kampen ble avgjort noen få sekunder før slutt. Da utlignet Steinkjer til 3-3. Og et uavgjort resultat ga et godt bilde av spillefordelingen i kampen. Molde førte kampen i første omgang med drivende spill og gode avslutninger. Steinkjer burde være glad for at Molde ledet bare 3-1 ved pause. Kåre Elvsås hadde blant annet et kjempeskudd i tverrliggeren.

I andre omgang tok Steinkjer initiativet og kjørte MFK over på defensiven. Det oppstod en rekke prekære situasjoner foran Molde-målet, og en gang reddet en av backene, liggende på målstreken. Steinkjerspillerne struttet av selvtillit, og Molde-spillerne slet for livet for å holde stillingen. Det ble etter hvert en heksegryte med sammenstøt og frispark, og dommeren måtte be spillerne dempe både spill og gemytt!

Det var Steinkjer som scoret kampens første mål etter 6 minutters spill. Fire minutter senere utlignet Finn Haukebø på et praktskudd fra 20 meter. Og så slo Kåre Elvsaas til med to scoringer, i det 30. og 35.minutt.

10 minutter ut i andre omgang reduserte Steinkjer til 2-3. Og så utlignet altså trønderne like før dommeren skulle blåse av for full tid.

Moldes forsvar virket solid, og i første omgang dominerte Ulf Møller hele midtbanen. Halfen Finn Haukebø gjorde også en fin jobb og var kanskje lagets nyttigste spiller. I angrepsrekken dominerte Kåre Elvsaas stort.

REGN, SLUDD OG TAP

Lillestrøm tok imot Molde med sludd og regn 15.mai. På en glatt og vanskelig bane kom Lillestrøm best i gang. Men det gikk 22 minutter før hjemmelaget fikk sin første scoring. Åtte minutter senere økte LSK sin ledelse til 2-0. Før dette hadde Otto Trønningsdal hatt et par gode målsjanser uten å lykkes med avslutningene.

I det 39.minutt økte Lillestrøm sin ledelse til 3-0, og ett minutt før pause gikk hjemmelaget opp til 4-0.

I andre omgang ble det måltørke. Både Kåre Elvsås og Aslak Eikrem hadde sjanse til å pynte på resultatet, men de lyktes ikke.

Lillestrøm ble for hurtige for Molde-spillerne som sannsynligvis hadde hatt for lite gressbanetrening. Bestemann på Molde-laget var Kåre Elvsaas som kjempet tappert gjennom hele kampen.

Terje Mjåseth spilte sin kamp nr.250 for MFK, og han spilte en god jubileumskamp.

UAVGJORT MOT ASKER

Molde gjorde en flott innsats mot storfavoritten Asker 18.mai. I bunnstriden slo Eik Lillestrøm, så det ene poenget Molde fikk mot Asker hjalp lite.MFK spilte sin beste kamp for vårsesongen. I løpet av de fem første minuttene var MFK farlig fremme ved Asker-buret, men fikk ikke uttelling. I første omgang vekslet spillet, men Asker hadde et visst overtak. I det 36.minutt hadde Asker en stor sjanse på en lobb som Monrad Lange måtte slå over mål. Straffesparket som fulgte, ble satt langt utenfor mål. I omgangens siste minutt var det klyngespill foran Molde-målet, og ballen rullet inn bak Sigurd Moe.

I andre omgang vekslet spillet med sjanser til begge lag. Utligningen kom i det 36.minutt etter frispark . Kåre Elvsaas lobbet over forsvarerne, og Aslak Eikrem scoret.

Molde-laget overrasket med stor innsatsvilje. Dagens mest positive overraskelse var Ola Rimstad som kom inn som reserve på halfplass. Mange av Moldes angrep var et resultat av hans arbeid på midtbanen, og han var i mange tilfeller det eneste bindeleddet mellom forsvaret og løperne. Romsdals Budstikke mente Ola Rimstad hadde spilt seg til fast plass på laget. Det vanket også godord til Finn Haukebø, Aslak Eikrem, Otto Trønningsdal og Kåre Elvsaas.

TIL 2.RUNDE I CUPEN

26.mai gikk MFK til 2.runde i cupen etter å ha slått Spjelkavik med hele 6-2. MFK-forsvaret spilte sikkert, og i første omgang maktet ikke Spjelkavik å løsne mer enn to skudd mot mål. Stort nærmere kom de ikke i andre omgang heller, men de fikk iallfall to mål. Sunnmøringene spilte bra ute på banen, men de greidde ikke å trenge gjennom et bastant MFK-forsvar. De to målene til Spjelkavik kom etter klyngespill og på et godt frispark. Kåre Elvsaas var mer enn vanlig energisk, og på Molde-laget var det enkelte tendenser til virkelig godt samspill.

TAKK TIL MFK

I Romsdals Budstikke for 2.juni stod det en takk til MFK for den glød og pågangsmot klubben hadde kjempet med i fotballens fornemste serie.

Budstikka slo fast at klubben gikk ned med flagget til topps etter hederlig og helhjertet innsats i en lang rekke kamper. Fotballinteresserte i Molde syntes selvsagt at det var noe vemodig at MFK nå skulle ned i 2.divisjon.

-Spennende har det ofte vært, mye god fotball har vi fått se, og fremfor alt har det gledet oss å se prestasjoner hos MFK som gjør at vi tror det ikke blir lenge til laget igjen rykker opp i 1.divisjon.

Det skrev altså Romsdals Budstikke da det var klart at selv med to kamper igjen var det klart at MFK måtte ta den tunge vegen ned i 2.divisjon.

TAP I DE TO SISTE KAMPENE

Siste bortekampen til MFK gikk mot Fredrikstad 1.juni. Fredrikstad vant så klart som 6-1, men seieren kunne ha blitt atskillig større. Fredrikstad kjørte for halv maskin, og laget misbrukte mange sjanser.

Det var MFK som allerede i sitt første oppløp, etter tre minutters spill, scoret kampens første mål. Kåre Elvsås utnyttet en tabbe i Fredrikstadforsvaret og ga MFK 1-0. Det gikk ikke mer enn fire minutter før Fredrikstad utlignet, og etter et kvarters spill gikk hjemmelaget opp i ledelsen etter en stygg forvsarstabbe hos MFK. Fem minutter senere fastsatte Fredrikstad pauseresultatet til 3-1.

I andre omgang spilte Fredrikstad seg til utallige målsjanser, og på to av dem ble det scoringer. Moldes spill var preget av tilfeldigheter. Aslak Eikrem og Kåre Elvsaas var iherdig gjennom hele kampen , men noe sjanseskapende spill ble det ikke. Ulf Møller måtte gå ut på grunn av skade, og reserven Ference Weizinger kom inn og viste tekniske ferdigheter. I forsvaret var Monrad Lange god, og i målet var Sigurd Moe dyktig og heldig.

På det gode Fredrikstadlaget spilte stjerner som Bjørn Borgen, Arne Pedersen og Henry Johannesen.

8.juni spilte MFK sin siste kamp i 1.divisjon på hjemmebane, og det ble tap 1-3 mot Eik. Kampen begynte ganske "nifst" ifølge referatet i Romsdals Budstikke. Allerede etter 45 sekunder måtte keeper Sigurd Moe strekke seg i full lengde for å avverge et tabbemål. I det andre minutt scoretHans Sperre kampens første mål.

Med fikst småspill hadde Eik overtaket i hele første omgang, men skuddferdigheten var ikke like god som banespillet. Kåre Elvsaas fikk vist at han kanskje var bedre enn noen gang, og han gjorde flere forsøk på å trenge gjennom Eik-forsvaret uten å lykkes.

I det 28.minutt hadde Aslak Eikrem en heading som keeper så vidt greidde å avverge, og i det 30.minutt var det Kåre Elvsås sin tur. Han fyrte av et skudd som hadde retning mot målhjørnet, et skudd som ingen målmann i verden kunne ha reddet. En av backene fikk dessverre ballen i ryggen, og skuddet var så hardt at returen gikk nesten ut til midtlinjen! MFKs nye center, Peder Ranes, satte også Eik-keeperen på prøve.

I andre omgang kom et "nytt" MFK-lag på banen. Finn Haukebø og Kåre Elvsaas var titt og ofte på besøk ved Eik-målet. I det 27.minutt headet Gunnar Talsethagen inn utligningsmålet etter fint forarbeid av Eikrem, Haukebø og Elvsås. De 10 neste minuttene dominerte Molde-laget, og Aslak Eikrem og Gunnar Talsethagen var nær på å gi MFK ledelsen. Men så kom Eik i gang igjen, og laget scoret to mål, i det 40, og 43.minutt. Best kritikk på Molde-laget fikk Kåre Elvsaas i løperrekken og Sigurd Moe i mål. De andre spillerne fikk god kritikk for deler av kampen. T ypisk var kanskje kritikken av Monrad Lange:- Monrad Lange vekslet fra det nifse til det brilliante.

11.juni kunne MFK-formann Einar Larsen fortelle til Romsdals Budstikke at ingen av Molde-spillerne hadde planer om å legge opp eller flytte til andre klubber. Alle gikk inn for å gjøre oppholdet i Landsdelsserien så kort som mulig..

Formannen beklaget at MFK-spillerne fikk benytte gressbanen så lite. Oppe på Reknesbanen var det så mye støv at når spillerne var i sving ute på banen, så forsvant de helt i støvskyer. Det ble for dyrt å busse til Rivalbanen til hver trening, sa formannen.

-Ellers synes jeg det er på tide at det også må bli lagt gressmatte på Reknesbanen, avsluttet Einar Larsen.

Moldestallen var sannsynligvis for liten for spill i toppdivisjonen. Det måtte da være betryggende å vite at det grodde godt i gutte- og junioravdelingen.

15.juni var det gutteturnering på Idrettsplassen. Moldes 1.lag vant etter overbevisende spill, og MFKs 2.lag vant jumbofinalen.

Førstelaget slo Clausenengen 5-0, og vi merker oss hvem som laget målene: Harry Hestad, Jan Fuglset, Roy Høyer og Tore Holst.

I finalen vant førstelaget 1-0 over Ålesund, og scorer her var Tore Holst.

TAP I FØRSTE HØSTKAMP

Molde tapte sin første landsdelseriekamp mot Clausenengen 1.august. Kampen gikk i Kristiansund, og hjemmelaget vant 2-1. Ifølge Romsdals Budstikke kom resultatet som et sjokk på Molde-publikummet. Kampen var jevnspilt i første omgang, men Clausenengen gikk allikevel til pause med 2-0.

Andreomgangen dominerte Molde ifølge Romsdals Budstikke stort, og spillet gikk med opptil sju trekk i angrepene. Men flaksen var ikke på de blå-hvites side denne dagen, og dessuten ble spillet for ensidig da alt skulle gå gjennom Kåre Elvsås og Aslak Eikrem.

Romsdalsposten mente andre omgangen gikk litt i Moldes favør, men Clausenengen hadde de største sjansene.

Da det gjenstod fire minutter, fikk hjemmelaget straffespark, men skuddet ble satt over mål.

I det 43.minutt laget Kåre Elvsaas Moldes eneste mål. Etter dette kjempet Molde-spillerne " som løver " , men de måtte reise poengløse fra Kristiansund.

Andre kamper:

Dahle-KFK0-0
Volda-Langevåg0-1
Ålesund-Hødd0-5

CUPTAP I FJERDE RUNDE

10.august var det cup-oppgjør på gressbanen i Molde. Freidig var motstandere, og de slo Molde med samme sifrene som Clausenengen gjorde i forrige kamp. Nå var ikke Freidig bedre enn at Molde like godt kunne ha vunnet kampen. Spillet til moldenserne ble skjemmet av upresise pasninger, og utespillerne gjorde lite for å få tak i keeperens utspill. Sigurd Moes utspill ble i 80-90 prosent av tilfellene tatt av motspillere.. Det positive med de blå-hvite var løperrekkens vilje til å skyte. Kun ett av skuddene gikk i mål, men mange av dem hadde nok fortjent en bedre skjebne..

Det var Molde som scoret først, og det var Otto Trønningsdal som scoret i det 35.minutt. Dessverre gikk det bare to minutter til utligningen kom. 25 minutter ut i andre omgang kom Freidigs seiersmål. Like før denne scoringen hadde Kåre Elvsås og Aslak Eikrem knallharde skudd like over tverrliggeren.

Romsdals Budstikke avsluttet sitt referat slik: -Blant de 22 spillerne på banen var det ingen som tiltrakk seg oppmerksomhet utover det vanlige.

MOLDE B SLO TRÆFF

B-laget til Molde spilte i 3.divisjon, og 15.august slo laget Træff 2-0. I et kort referat i Romsdals Budstikke het det om kampen: Lagene vekslet med å ha overtaket på banen, men det ble Molde som fikk resultatene av angrepene. Løperne hos Træff syntes å være mindre skuddvillige enn hos MFK.

25 MINUTTERS OPPVISNING.

17.august fikk Volda en leksjon i fotball på Idrettsplassen i Molde. Hjemmelaget vant fullt fortjent hele 9-2.

Tross den store seieren, var man fortsatt bekymret for hvordan årets lag ville fungere mot sterkere motstandere. Det kunne se ut som spillerne ikke var i fysisk form, og derfor greidde de ikke å gjøre tingene de forsøkte på riktig. I årets kamper hadde ikke MFK greidd å gjennomføre to gode omganger, men hadde glimtvis vist hva som bodde i laget.

Også i kampen mot Volda begrenset det gode spillet seg til en kortere peridoe.

De første 20 minuttene var ganske jevnspilte.

I det 22.minutt scoret Aslak Eikrem, og bare ett minutt etter laget Volda selvmål. I det 40.minutt reduserte Volda til 1-2, og tre minutter senere brente Kåre Elvsaas av et skudd som gjorde at Molde kunne ta pause på stillingen 3-1.

Volda begynte best i andre omgang, men Molde tok snart over spillet ute på banen. Pansingene gikk nå hurtig i fire-fem trekk med påfølgende avslutning.

Moldes siste seks mål kom slik i andre omgang:

2.minutt: Kåre Elvsaas

16. og 20.minutt: Finn Rye

22.minutt: Otto Trønningsdal

27.minutt:Aslak Eikrem.

37.minutt:Otto Trønningsdal.

Romsdals Budstikkes utsendte ga ros til Moldes løperrekke, spesielt cl Aslak Eikrem.

-Men Trønningsdal bør vel bli den som har mest igjen på plussiden etter endt dyst, når alt kommer til alt.

UVENTET HARD MOTSTAND

I sin neste 2.divisjonskamp fikk Molde uventet hard motstand fra Dahle 24.august. Molde sikret seg seieren ført langt ut i andre omgang på et straffespark som Romsdlsposten mente ville bli diskutert lenge.

Dahle åpnet i et morderisk tempo, og nordmøringene tok ledelsen allerede etter ett minutts spill. Etter en halvtimes spill utlignet Finn Rye for Molde. Etter dette hadde Dahle et par gode sjanser, og i det 40.minutt tok laget igjen ledelsen. Ett minutt senere skjøt Aslak Eikrem på direkten, og omgangen gikk ut på stillingen 2-2.

De første tjue minuttene av andre omgang var ganske jevnspilt. I omgangens 20.minutt ble Kåre Elvsaas taklet ulovlig, og han satte selv straffesparket i mål. Dahle hadde et par målsjanser i andre del av omgangen, men Molde hadde et lite overtak i banespillet. Like før slutt la Aslak Eikrem på til 4-2 på et skudd fra spiss vinkel.

Sigurd Moe spilte godt i mål. Ulf Møller var bestemann i forsvaret, og i løperrekken var Kåre Elvsaas og Aslak Eikrem de beste.

Dahle30 0 33-190

I 3.divisjon samme helg slo Molde B Nord-Gossen 1-0 på bortebane. Etter dette toppet Molde B tabellen med 10 poeng. På de neste plassene fulgte Eidsvåg, Nord-Gossen, Åndalsnes, Træff, Olymp, Eide og Isfjorden.

Ellers merker vi oss at MFK's småguttelag nedsablet Horgakameratene med 17- 0 etter å ha ledet 10-0 ved pause!

POENGDELING MOT LANGEVÅG

30.august var det hjemmekamp for MFK, og det ble en målfattig kamp som endte 1.1.

Molde spilte godt i denne kampen, men tempoet var for dårlig. Laget bygde opp det ene fine angrepet etter det andre, men spillet gikk så langsomt at Langevåg alltid kom seg tilbake i forsvar. Molde tok hånd om småspillet, men det ble ikke mål av det. Langevåg på sin side " måket " lange baller fram mot Molde-målet

Langevåg tok ledelsen i første halvdel av første omgang, og Molde utlignet i andre halvdel. Begge scoringene var fine, og Moldes kom slik: Etter 4-5 trekk på banen sendte Finn Rye en pasning til Peder Ranes som fluktet ballen i mål.

STORTAP MOT HØDD

Molde mistet sin tredjeplass på tabellen da de 7.september gikk på et stortap mot Hødd. Sunnmøringene vant med hele 6-1. Pressen betegnet tapet som sjokkerende, og 1-6 er jo rett utklassing.

Hødd scoret fem av målene i andre omgang. Pressen påpekte kondisjonssvikt og mangel på glød hos de blå-hvite.

NOK EN PLASS NED

Molde fikk tap mot nok et sunnmørslag. 21.september vant Ålesund over de blå-hvite med 2-1

Dahle61 0 57-242

Samme dag tapte Moldes juniorlag 2-3 for Åndalsnes på Reknesbanen. Juniorlagene fikk skikkelig medfart i avisen: Det hele innskrenket seg vesentlig til spark på ballen fra motstander til motstander.Etter de mange blingser og sleivspark som ble vist på Moldes lag, forekommer det oss at enkelte av spillerne trolig må ha litt vanskelig for å huske datoen da de sist var til trening!

OPP AV BØLGEDALEN?

28.september møttes MFK og KFK i Molde, og ifølge avisreferatet begynte det dårlig for hjemmelaget: -Det begynte rett og slett nifst. KFK førte opp stadig nye angrep umidddelbart etter at det forutgående var avsluttet. Og det så ut som MFK's forsvar var lekk som en sil.

Kristiansunderne var ineffektive foran mål, så ved pause stod det "bare " 1-0 til KFK. Etter sjanser burde det vært atskillig mer.

Molde-spillerne fikk etter hvert roet nervene, og i andre omgang kom et " nytt " Molde-lag på banen. Ulf Møller gjorde en god jobb, og Aslak Eikrem og Kåre Elvsaas tok hånd om midtbanen. Men foran mål var moldenserne like ineffektive som sine motstandere. Samspillet mellom Finn Haukebø og Kåre Elvsaas skaffet en del bry for KFK-forsvaret, og gjennom hele andre omgang hadde Molde et markert overtak.

Aslak Eikrem ble felt, la frisparket til Kåre Elvsaas som plasserte ballen helt oppe i krysset. Senere hadde Finn Rye sjansen til å avgjøre kampen, men fra kort hold skjøt han over et nesten blankt mål.

Begge lag hadde ett annullert mål, KFK i første og MFK i andre omgang.

SEIER OVER CLAUSENENGEN

I høstens nest siste seriekamp sikret MFK seg en knepen seier over Clausenengen. På hjemmebane 5.oktober vant Molde 2-1. I et nydelig vær hadde 1000 tilskuere møtt frem for å se om Molde kunne fortsette det gode spillet de hadde vist i andre omgang mot KFK:

I begynnelsen rundspilte hjemmelaget nordmøringene, men så jevnet det hele seg ut. Molde burde sikret seg en ledelse på et par-tre mål det første kvarteret, men laget kom ikke nærmere enn et stangskudd.

Andre omgang begynte oppløftende for hjemmelaget. Omtrent direkte fra avspark gikk Finn Rye alene gjennom nordmørsforsvaret og nettet.. Seks minutter senere kom utligningen.

Seiersmålet fikk Molde på straffespark i det 28.minutt av andre omgang.

Terje Mjåseth og Finn Haukebø gjorde en god kamp. De andre " gamlekarene " syntes å ha et stykke igjen til fjorårsformen..

Dahle81 0 710-332

I høstsesongens siste kamp spilte MFK på bortebane mot Volda. Det har ikke lyktes å finne noe avisreferat fra kampen, men på tabellen etter første vårkamp i 1979 å dømme, har Molde slått Volda 6-0.

Publisert: 08.05.2017, oppdatert: 13.11.2017
Skrevet av: Olaus Brunvoll