1956

Første år med helårstrening

Bildet: Laget som møtte Steinkjer. Bak f.v: Monrad Lange, Per Sandhaug, Aslak "Putte" Eikrem, Ulf Møller, Kåre Elvsaas og Magnar Aarøe. Foran f.v: Arne Legernes, Tor Hammervold, Sigurd Moe, Terje Mjåseth og Kjell Sandberg. 

Formann: Johan Furseth
Nestformann: Birger Karlberg
Kasserer: Magnar Bugge
Sekretær: Moritz Moe
Oppmann: Rolf Høgseth
Junioroppmann: Ivar Melsæther

HELÅRSTRENING

1956 ble et merkeår hva trening angår. For første gang begynte MFK med helårstrening, og i november startet man med Arne Legernes som trener. Fremmøtet på treningene var godt, og spillerne var lystne på å gjennomføre noe som bare " de store gutta" hadde gjort før.

Ulf Møller var tilbake igjen på banen etter et lengre opphold, og Kåre Elvsaas og Arne Legernes var innkalt til et møte i Oslo før sesongstart. Var det landslagsplasser i vente for begge?

Aftenposten var på besøk i Molde i november. Grunnen til hovedstadsavisens interesse var naturligvis at Arne Legernes hadde debutert på landslaget.

Oppmann Johan Høgset ble intervjuet, og han ble spurt om MFK nå siktet mot Hovedserien. Høgseth mente at Hoveserien naturligvis var et mål. Spill i toppserien ville, ved siden av at Arne Legernes var kommet tilbake, bety større publikum. Men Høgseth var klar over at spill i Hovedserien også ville bety større utgifter.

Arne Legernes og Kåre Elvsaas venter på sommeren - Reknesbanen (1956)

Oppmannen viste til hva de korte oppholdene til Jørgen Juve og Reidar Kvammen har hatt å si for Molde-guttenes ferdigheter. Nå ventet han at Arne Legernes ville tilføre klubben enda mer.

Da Høgseth ble spurt om det var andre spillere enn Arne Legernes som burde fremheves, svarte oppmannen slik:-Vi har eksempelvis Kåre Elvsaas, han er lagets støttespiller ved siden av Legernes. En skuddfarlig kar som har scoret 15 av klubbens mål i år. Moen i UK var forresten oppe og kikket litt på ham i sommer, men Elvsås kom ikke til sin fulle rett akkurat i den kampen. Elvsås skyter faktisk like godt med begge ben.

Rolf Høgseth uttrykker ønske om besøk fra flere østlandsklubber til distriktet.

Også Morgenposten kastet sine øyne på MFK. Ved fotballstarten våren 1956 ledet MFK sin avdeling i Landsdelsserien, mens Steinkjer lå på topp i Nord-Trøndelag. Avisen spekulerte litt i hvilket av disse to lagene som kom til å kvalifisere seg til Hovedserien. Oppmann Rolf Høgseth fortalte til Morgenposten at både Arne Legernes og Kåre Elvsaas alt var i storslag

Han regnet med at det ble store utgifter om MFK spilte seg opp, men regnertogså med at MFK som Hovedserielag ville trekke folk både fra Ålesund og Kristiansund.

GODE TRENINGSKAMPER

22.april var det klart for første test av laget som tok mål av seg til Hovedseriespill. Motstander i den første treningskampen var Rollon, og kampen gikk på Nørvebanen. Det ble 4-2 seier til Molde-laget, og Sunnmørsavisene var enige om at nå hadde MFK et virkelig godt lag.

-Å nekte MFK avdelingsmesterskapet i årets landsdelsserie, lar seg nok ikke gjøre, skrev Sunnmøre Arbeideravis. Referenten fremhevet Arne Legernes og Kåre Elvsaas. Det må sies at Rollon ledet både 1-0 og 2-1, men det kondisjonssterke Molde-laget ble for sterke på slutten.

Sunnmørsposten skrøt uhemmet av Arne Legernes, men sa også at det ikke fantes et enetse svakt punkt på Molde-laget.

600 tilskuere så dette Molde-laget imponere; Sigurd Moe, Monrad Lange, Terje Mjåseth, Gunnar Hagbø, Ulf Møller, Arne Legernes. Per Sandhaug, Kåre Elvsaas, Magnar Aarø, Aslak Eikrem ogArne Hemnes.

Rolf Huseby, Magnar Bugge og Harry Elvsås var innbyttere, og de fikk alle spille en omgang.

Målene: Kåre Elvsaas (2), Arne Hemnes, Arne Legernes.

I fotballforbundet var man nå klar over kvalitetene til Arne Legernes og Kåre Elvsaas. De ble nå begge uttatt til samling for landslagsspillere 1. og 2.mai.

Forbundets nye engelske landslagstrener var kursholder på samlingen.

I den neste treningskampen, mot Clausenengen på Reknesbanen 29.april, viste Kåre Elvsaas hvilken farlig målskytter han var. MFK vant 10-1, og Kåre laget fem av målene. Aslak "Putte" Eikrem og Magnar Aarø laget to hver, mens Arne Hemnes nøyde seg med en scoring.

Avisreferentene var imponert over et kondisjonssterkt Molde-lag, med Arne Legernes "en hestelengde foran de andre" som Romsdals Budstikke skrev det.

Ny mann på laget var Aslak Eikrem, og i ham så Budstikka en fremtidig skuddfarlig centerløper, selv om han ikke lyktes helt i debuten. Romsdalsposten sparte heller ikke på superlativene og kunne etter kampen ikke se muligheten av at MFK ikke skulle få spille kvalifiseringskamper til Hovedserien.

Laget: Sigurd Moe, Monrad Lange, Rolf Huseby (1.omg.), Harry Elvsås (2.omg.), Terje Mjåeth, Arne Legernes, Magnar Bugge, Magnar Aarø, Per Sandhaug, Aslak Eikrem, Kåre Elvsaas og Arne Hemnes.

Reserver: Inge Reistad og Gunnar Hagbø.

Før denne kampen ble det spilt en kamp mellom blandingslag av juniorer og gutter fra de to klubbene, og dette ble en atskillig jevnere kamp: 0-0.

Siste oppkjøringen foran seriestarten var treningskamp mot Sunndalen I.L. søndag 6.mai på Rivalbanen. Det var ikke mye varme ennå, så spillerne fikk beskjed om å ha med treningsdrakter. Interessen for årets MFK-lag var stor, og nær 500 tilskuere hadde funnet vegen til Rivalbanen for å se denne treningskampen. Sportsjournalistene var ikke så begeistret over det de så, selv om MFK vant 3-1. De savnet kampglød og antydet at å spare seg før seriekampene ikke var den rette oppladningen. Til tider hadde Sunndal overtak i banespillet. Arne Legernes var som vanlig suveren på banen både i angrep og forsvar.

Laget mot Sunndal: Sigurd Moe, Monrad Lange, Terje Mjåseth, Ulf Møller, Arne Legernes, Kjell Sandberg, Rolf Huseby, Per Sandhaug, Magnar Aarø, Kåre Elvsaas og Arne Hemnes.

Reserver: Petter Pettersson og Harry Elvsås.

MFKS FØRSTE NEDERLAG I SERIEN

Mange moldensere hadde hadde tatt turen til Kristiansund da KFK tok imot MFK til vårens første seriekamp. Et par tusen tilskuere fikk se hjemmelaget gi MFK deres første serienederlag denne sesongen. Det ble en sur fornøyelse for både spillere og publikum. Like før kampstart blåste det opp en meget frisk floing med vind på tvers av banen.Tidens Krav mente en viktig årsak til KFK's seier var at de hadde fem løpere, mens Molde stort sett hadde bare Kåre Elvsaas.

Elvsås var forøvrig en skuffelse for journalistene, han var god i 10 minutter, og deretter var han nøytralisert. Tidens Krav og Romsdalsposten var enige om at KFK var det mest kondisjonssterke laget.

Frimerketaktikken var tydeligvis tatt i bruk, for Romsdalsposten skrev: Begge lag hadde sine trofaste vakthunder. Moldes centerhalf, Ulf Møller, fulgte således Frank Aspen som en skygge gjennom hele kampen, og KFK's centerhalf gjorde akkurat det samme med Molde farligste angrepsspiller, Elvsaas.

Laget som det var stilt så store forhåpninger til: Sigurd Moe, Monrad Lange, Terje Mjåseth, Ulf Møller, Arne Legernes, Kjell Sandberg, Magnar Aarø, Magnar Bugge, Per Sandhaug, Kåre Elvsaas og Arne Hemnes.

Reserver: Petter Pettersson, Aslak Eikrem, Gunnar Hagbø, Rolf Huseby.

FULL POTT MOT HØDD OG TRÆFF

Det gikk heldigvis bedre i seriekampen 13.mai mot Hødd i Ulsteinvik. Det var gjort en forandring på laget fra tapet mot KFK. Magnar Bugge var satt ut, og den lovende spissen Aslak Eikrem var kommet inn.

På benken i Ulsteinvik: Petter Pettersson, Magnar Bugge, Rolf Huseby og Harry Elvsås.

MFK vant 3-1 etter scoringer av Kåre Elvsaas (2) og Magnar Aarø, og Sunnmørsposten mente seieren var fullt fortjent, ja, den kunne også ha vært større. Avisen skrøt av Molde-spillernes pene fotball ute på banen, men slo fast at skuddferdigheten var heller dårlig. Lagets og banesn desidert beste spiller var Arne Legernes, men Sunnmørsposten delte også ut blomster til Ulf Møller, Sigurd Moe og Kåre Elvsaas. Rosende omtale også til backene. Romsdals Folkeblad trakk fram akkurat de samme spillerne i sin kritikk av laget.

Etter kampen mellom Hødd og MFK så tabellen slik ut:

MFK1110 0 131-620
KFK129 1 233-1319
Langevåg126 2 427-2214
Hødd125 1 624-1911
ÅFK123 3 618-209
Braatt123 2 715-318
Træff113 1 712-337
CFK123 0 917-336

12. seriekampen mellom MFK og Træff gikk i trøstesløst vær og på en såpeglatt bane. Træff satte opp et voldsomt tempo og hadde et par store målsjanser. Etter hvert kom MFK-spillerne i gang, og Træffspillerne hadde ikke kondisjon nok til å yte effektiv motstand. Kampen endte med 4-0 til MFK etter scoringer av Per Sandhaug, Arne Hemnes, Terje Mjåseth og Kåre Elvsaas.

Det skal legges til at MFK spilte mesteparten av andre omgang med 10 mann etter at Arne Hemnes ble skadet. Som så ofte før - beste spillere på banen var Arne Legernes og Kåre Elvsås. Alt dette ifølge Romsdals Folkeblad.

Romsdals Budstikke hadde denne headingen på sitt referat: Træff spilte-Molde vant. Avisa hadde ikke så mange godordene om MFK's spill:-Spillet, hvis en kan snakke om noe slikt i det hele tatt, var det sørgelig bevendt med. Og hvis klubben tumler aldri så lite med tanken om hovedseriekvalifisering, må det sannelig andre saker til.

Farst. i Romsdals Budstikke var fornøyd med MFK's forsvar, og Arne Legernes fikk beste karakter. Om løperrekka hadde han følgende å si: I løperrekken var Kåre Elvsaas den fullstendig ensomme svale. I andre omgang hadde han en tid grepet på det slik som i sine beste perioder tidligere. Han spilte både for laget og for publikum, så begge deler kan være fornøyd!

Disse spillerne møtte Træff: Sigurd Moe, Monrad Lange, Terje Mjåseth, Ulf Møller, Arne Legernes, Kjell Sandberg, Magnar Aarø, Per Sandhaug, Aslak Eikrem, Kåre Elvsaas og Arne Hemnes.

Reserver: Petter Pettersson, Magnar Bugge, Harry Elvsås og Rolf Huseby.

Målscorere: Per Sandhaug, Arne Hemnes, Terje Mjåseth og Kåre Elvsaas.

AVDELINGSMESTERSKAPET SIKRET

19.mai sikret MFK seg avdelingsmesterskapet etter seier 3-0 over Braatt på Rivalbanen.

Som ventet var det Steinkjer som vant sin avdeling, og trønderne ville bli MFK's motstandere i kvalifiseringen for Hovedserien. Løperrekken til MFK var skuffende tannløs, og noe av skylden fikk en løs og vanskelig bane. Romsdals Budstikke skrev: ..med en bedre løperrekke kunne kampen på Rivalbanen ha blitt rene målfesten. Løperrekken, med tre reserver, var også den store skuffelsen for referenten i Romsdal Folkeblad.

Laget som sikret seriemesterskapet: Sigurd Moe, Tor Hammervold, Terje Mjåseth, Ulf Møller, Arne Legernes, Kjell Sandberg, Magnar Bugge, Rolf Huseby, Harry Elvsås, Kåre Elvsaas og Magnar Aarø.

Reserver: Petter Pettersson og Gunnar Hagbø.

Målscorere: Magnar Bugge, Arne Legernes (straffe) og Kåre Elvsås.

Seriekampen mot Ålesund FK på Rivalbanen 27.mai var generalprøve for oppgjøret mot Steinkjer. Dessverre ble det en dårlig generalprøve. Publikum var skuffet over hjemmelaget, og Romsdal Folkeblad gav en blomst til Kjell Sandberg. Resten av laget spilte under pari. En enkeltmannsprestasjon av Kåre Elvsås ga kampens eneste mål: Etter 30 minutter driblet Elvsås av et par mann og nettet hardt og kontant. Forklaringen på den svake innsatsen var sannsynligvis at førsteplassen i serien allerede var sikret, og dessuten forsøkte man i denne kampen nye spillere og omplassering av spillere.

Det var tydelig at Arne Legernes betydde mye for MFK-laget, men man så også hvor farlig det kan være når alle andre stoler på at "Legernes ordner opp."

ex animo i Romsdals Budstikke sa det slik:- Det er ikke den "hjelpen" han (Legernes) vil ha, at alle "rømmer" unna i trygg forvissning om at han klarer brasene.

Træff tapte sin siste kamp mot Langevåg med hele 8-0 og var klare for 1.divisjon. Clausenengen håpet naturligvis på opprykk for MFK, hvis ikke måtte også nordmøringene ned sammen med Træff.

Siste (?)lag i landsdelsserien:Sigurd Moe, Rolf Huseby, Terje Mjåseth, Ulf Møller, Arne Legernes, Kjell Sandberg, Magnar Aarø, Per Sandhaug, Tor Hammervold, Kåre Elvsaas og Aslak Eikrem.

Reserver: Petter Pettersson, Bjarne Larsen og Magnar Bugge.

Slik endte Landsdelserien 1955/1956:

MFK1413 0 139-626
KFK1411 2 240-1623
Langevåg147 2 537-2716
Hødd146 1 727-2313
Ålesund143 4 720-2310
Braatt144 2 821-3810
CFK143 1 1020-387
Træff143 1 1015-497

Seriemestrene fra MFK (antall kamper i parentes): Sigurd Moe (14), Monrad Lange (12), Tor Hammervold (10), Ulf Myhre (9), Terje Mjåseth (14), Kjell Sandberg (13), Per Sandhaug (7), Kåre Elvsaas (14),

Magnar Bugge (11), Magnar Aarø (14), Arne Hemnes (12)

2.runde mot Langevåg (1956)

TAP MOT STEINKJER

Så kom den dagen alle hadde ventet på. 3.juni 1956, MFK tok imot Steinkjer til kamp om plass i Hovedserien. Det regnet godt da kampen ble satt i gang, men publikum lot seg ikke skremme av styggeværet. Aldri hadde så mange publikummere kranset stadion i Molde. 3200 mennesker hadde kommet for å se kampen mot trønderne. Det ble jubel blant hjemmepublikum da Aslak Eikrem ga MFK ledelsen etter fem minutter. Det gikk imidlertid ikke mer enn seks minutter før Steinkjer utlignet. Etter spill og sjanser hadde det ikke vært noe å si på om MFK hadde ledet 2-1 ved pause, men lagene gikk til pausen på 1-1. Et par minutter ut i omgangen gikk Steinkjer opp til 2-1, men fem minutter senere utlignet Arne Legernes på et frispark.

Mange fulgte kampen mot Steinkjer. Foto: Solhjell, Romsdal Folkeblad

Men så tok Steinkjer over, og før omgangen var over hadde gjestene plusset på to scoringer til.

Romsdals Budstikke mente at MFK med litt tur kunne ha greidd uavgjort, men at Steinkjers seier var fortjent. Arne Legernes var som vanlig best på hjemmelaget, men også Aslak Eikrem fikk vist at han blir en meget god spiss. I tillegg til disse to ble også Tor Hammervold berømmet for bra spill.

Magnar Aarø, Per Sandhaug og Arne Legernes etter kampen
Magnar Aarø, Per Sandhaug og Arne Legernes etter kampen

Romsdals Budstikke intervjuet ledere og spillere fra Steinkjer, og de var enige om at Arne Legernes var bestemann på banen. Aslak Eikrem og Ulf Møller fikk også ros av sine motstandere. De mente Molde burde greidd uavgjort, men at de sprengte seg i iveren i første del av 2.omgang.

I referatet er det bilde av Arne Legernes med følgende tekst: Arne Legernes, banens beste spiller. Det er dessuten bilder fra Steinkjer med følgende tekst: Det var stappfullt både i kinosalen og i festsalen i Samfunshuset i Steinkjer i går da kval.kampen på Molde ble overført pr.telefon. Ja, det satt til og med tett på gulvet langs veggene, men som bildene viser var det bare tilfredse ansikter å se.

Dommer i kampen, Borgersen fra Mercantile i Oslo uttalte seg også rosende om Molde-laget, og han hadde merket seg scoringen til Arne Legernes: -Scoringen hans var av de aller flotteste jeg har opplevet, og jeg har da sett en del kamper i mitt liv.

Romsdalinger i Steinkjer: Leif Sylthe (nr 2), Bernhard Hestad (nr.3) og Hans Møller (nr.4)
Romsdalinger i Steinkjer: Leif Sylthe (nr 2), Bernhard Hestad (nr.3) og Hans Møller (nr.4)

Borgersen skulle et par dager senere dømme det brasilianske laget Flamengo mot Skeid/Ln. Han fortalte at han hadde bedt arrangøren ha minst seks baller klar, for da et brasiliansk lag fikk dømt straffespark mot seg i Danmark, grov spilleren ned ballen i protest!

Laget mot Steinkjer: Sigurd Moe, Monrad Lange, Terje Mjåseth, Ulf Møller, Arne Legernes, Kjell Sandberg, Tor Hammervold, Per Sandhaug, Aslak Eikrem, Kåre Elvsaas og Magnar Aarø.

Reserver: Petter Pettersson, Magnar Bugge, Rolf Huseby, Bjarne Larsen.

Scorere: Aslak Eikrem og Arne Legernes.

Steinkjer-laget
Steinkjer-laget

CUPSEIER OG KVALIKTAP

Det gikk ikke som man hadde håpet i den første kvalifiseringskampen mot Steinkjer. Men det var fortsatt spenning blant fotballvenner i Molde.

Norgesmesterskapet skulle avgjøres, og i første runde fikk vi et byoppgjør mellom MFK og Træff onsdag 6.juni.

Det ble en skikkelig publikumskamp på Rivalbanen, full fart og stor innsats fra begge lag. Ca. 400 tilskuere var på plass for å se byoppgjøret. I begynnelsen av andre omgang gjorde Kåre Elvsaas 1-0 til MFK, men bare fem minutter etter utlignet Tæff.

Det måtte ekstraomganger til, og de fortsatte i samme store tempo. Etter noen få minutters spill nettet Kåre Elvsaas igjen, og de blå-hvite var klar for neste runde. Romsdals Budstikke skrev at med litt flaks kunne Træff ha gått seirende ut av det fartsfylte oppgjøret. I ekstraomgangene var det imidlertid MFK som dominerte. Arne Legernes var igjen banens beste, og han kunne boltre seg som han ville. Ros også til Tor Hammervold, Aslak Eikrem, Magnar Bugge og Ulf Møller. Laget: Sigurd Moe, Tor Hammervold,Terje Mjåseth, Ulf Møller, Arne Legernes, Magnar Bugge, Monrad Lange, Per Sandhaug, Aslak Eikrem, Kåre Elvsaas og Magnar Aarø.

Reserver: Petter Pettersson, Rolf Huseby, Gunnar Hagbø og Bjarne Larsen.

Søndag 10.juni var det klart for andre kvalifiseringskamp til Hovedserien mot Steinkjer. I strålende vær hadde 6000 tilskuere møtt fram for å se om Steinkjer skulle vinne også den andre kvalik.kampen. IT i Romsdal Folkeblad mente at det var uflaks at MFK ikke scoret i første omgang, og det hadde ikke vært noe å si på om MFK hadde ledet 2-0 ved pause. I andre omgang kom imidlertid stjernespillerne Dybwad og Kotte i gang, og i løpet av få minutter laget de to trønderne 3-0.

MFK-spillerne ga ikke opp. Først scoret Aslak Eikrem, og deretter skjøt Monrad Lange i mål via en Steinkjerspiller.

Det ble altså tap også i den andre kampen, men mange mente nok at et uavgjort resultat på ingen måte hadde vært urettferdig.

Drømmen om Hovedserien var over.

Laget som kjempet godt på Gullbergaunet: Sigurd Moe, Tor Hammervold, Terje Mjåseth, Ulf Møller, Arne Legernes, Kjell Sandberg, Monrad Lange, Per Sandhaug, Aslak Eikrem, Kåre Elvsås, Magnar Aarø.

På benken: Petter Pettersson, Magnar Bugge og Rolf Huseby.

SLITSOM CUPSEIER

 

Drømmen om Hovedseriespill var over for denne gang, men fortsatt var det håp om å avansere i cupen. 17.juni gikk 2.rundekampen i Langevåg mellom hjemmelaget og MFK. Dette ble heller ingen enkel kamp for Molde-guttene. Det måtte ekstraomganger til før de kunne gå av banen som seierherrer. 1000 tilskuere kunne i regnvær se hjemmelaget spille årsbeste på en søkkvåt bane. I ekstraomgangene minte banen mer om en hengemyr enn om en fotballbane. To ganger hadde Langevåg ledelsen i kampen, og lenge så det ut til at det var hjemmelaget som skulle nå tredje runde. To minutter før full tid scoret Per Sandhaug, og med 2-2 ble det ekstraomganger..og disse vant MFK Sluttresultatet ble 4-2 til MFK Hele MFK-laget ble berømmet for godt spill, og som vanlig:Arne Legernes god både offensivt og defensivt. Kaptein Legernes fikk også ros for sine oppmuntrende ord til lagkameratene under kampen.

Laget:Sigurd Moe, Monrad Lange, Terje Mjåseth, Ulf Møller, Arne Legernes, Kjhell Sandberg, Magnar Bugge, Per Sandhaug, Aslak Eikrem, Kåre Elvsaas og Magnar Aarø.

Reserver:Petter Pettersson, Bjarne Larsen, Rolf Huseby og Gunnar Hagbø.

Med dette var vårsesongen over, og for femte gang i klubbens 45-årige historie var 3.runde i Norgesmesterskapet nådd. Det ble ikke noen spesiell feiring av 45-årsjubileet..man ville utsette feiringen til 50-årsjubileet

FERIEKAMPER

Fotballen rullet også i ferien, og danske Fredrikshavn prøvde krefter mot MFK. 1300 tilskuere kom for å se feriefotball.

Danskene var gode teknikere, og de var hurtige. Romsdal Folkeblad slo fast at Molde-spillerne i første omgang spilte under pari, de ble for sene og maktet ikke å bryte de danske angrepene. I slutten av omgangen kom MFK bedre med.

Kampen endte med 6-4 til gjestene.

Målscorere for MFK: Kåre Elvsaas (2), Arne Legernes og Odd Legernes.

Om Arne Legernes skrev Romsdal Folkeblad: Mot ham hadde danskene ingen ting å stille opp. Han er kort og godt en fabelaktig god fotballspiller.

Det var Romsdals Budstikke enig i og utropte ham til banens beste spiller..

Vi må ha med noen flere godord om denne fabelaktige fotballspilleren.

Romsdals Budstikke: Enhver som ser denne ypperlige spiller i aksjon blir stadig like imponert over den selvføleglige eleganse han utfolder i såvel angrep som forsvar..

MFK spilte ingen dårlig kamp mot de lettbente danskene. Best av alle spilte muligens "Presto", som kastet glans over fotballforestillingen.

Morsomt var det at man fortsatt hadde tid til sosialt samvær, og etter kampen møttes de to lagene til aftens på Seilerhytta. Det var utveksling av gaver, og dessuten var danskene beskjedne i sine krav, så MFK fikk et brukbart økonomisk utbytte av kampen.

28.juli møttes MFK og Træff til feriekamp. Ifølge referatene var det en forholdsvis slapp og behagelig feriestemning som hersket på gressbanen, og kampen hadde samlet bare et par hundre tilskuere.

Det ble en klar seier 5-1 til MFK etter at de hadde ledet 4-1 ved pause

Træff stilte forøvrig med hele seks reserver.

STORSEIER MOT DEBUTANT

Første seriekampen gikk søndag 5.august mot "Framtid" fra Surnadal, en debutant i Landsdelserien. Som ventet ble det lett match for MFK, og Arne Legernes og Kåre Elvsaas imponerte da debutantene måtte tåle 0-7 nederlag.

Laget i høstens første seiekamp: Sigurd Moe, Tor Hammervold, Terje Mjåseth, Ulf Møller, Arne Legernes, Kjell Sandberg, Monrad Lange, Per Sandhaug, Aslak Eikrem, Kåre Elvsås og Sverre Røsok.

De målfarlige herrer: Kåre Elvsaas (2), Aslak Eikrem (2), Per Sandhaug, Sverre Røsok og Arne Legernes.

3.RUNDE: 2-2 MOT SPARTA

Sterkere motstand fikk Molde-guttene da "Sparta" kom for å spille 3.rundekamp i Molde. Nå skulle MFK-spissene få noe å bryne seg på, Sparta stilte med landslagskeeper Asbjørn Hansen i mål!

MFK-Sparta 3.runde (1956)

Bildet bak f.v: Arnvid Sannes, Per Sandhaug, Aslak "Putte" Eikrem, Ulf Møller, Kåre Elvsaas, Magnar Aarøe. Foran f.v: Arne Legernes, Tor Hammervold, Sigurd Moe, Terje Mjåseth, Kjell Sandberg.

Nærmere 3000 mennesker kom for å se dette 3.rundeoppgjøret.

Selv om MFK ikke spilte noen stor kamp, så var det respektabelt å greie 2-2 etter ekstraomganger. Molde var best etter første pausen og i ekstraomgangene, og Sparta kunne takke keeper Asbjørn Hansens landslagsredninger for at de fikk omkamp. MFK tok ledelsen i kampen ved Kåre Elvsaas, men Sparta utlignet da halvtimen var spilt.MFK hadde flere sjanser til å gå opp i ledelsen, men det stod 1-1 ved pause.

Spartas lag mot MFK (1956)
Spartas lag mot MFK (1956)

MFK presset også i 2.omgang, men stemningen sank på tribunene da det var Sparta som nettet. Arne Legernes kunne imidlertid utligne på straffespark etter 23 minutter.

MFK hadde overtaket i ekstraomgangene, men kampen ebbet ut med 2-2.

Laget mot Sparta: Sigurd Moe, Tor Hammervold, Terje Mjåseth, Ulf Møller, Arne Legernes, Kjell Sandberg, Arnvid Sannes, Per Sandhaug, Aslak Eikrem, Kåre Elvsaas og Magnar Aarø.

Reserver: Petter Pettersson og Monrad Lange.

HAT TRICK AV KÅRE ELVSÅS

Storseier ble det til MFK da de spilte seriekamp mot Braatt i Kristiansund 15.august. Hele 6-1 ble det, og Kåre Elvsaas laget fire av målene. De andre to ble laget av Arnvid Sannes og Sverre Røsok.

Ifølge avisreferatene var det bare Kåre Elvsaas som spilte godt i løperrekken.

Bj.Gl. skrev: Hadde løperrekken vært sterkere, og de samme foræringer hadde kommet, tør vi ikke tenke på hva sluttresultatet kunne ha blitt. Heller ikke Arne Legernes viste toppspill, og det var jo sjelden.

I Tidens Krav stod følgende: Når skal Kristiansundspublikumet, eller en del av det, slutte å underkjenne Legernes spill? Det sies at Kristiansund har like gode halfer. Slikt er tøys og er vel mer preget av sjåvinisme enn saklighet!

Hødd måtte også gi tapt for MFK på gressbanen i Molde søndag 19.august.

Nesten 600 tilskuere ventet en god kamp, for Hødd hadde tapt 3.rundekampen mot Larvik Turn med "bare" 0-5. Men det ble ingen god forestilling, og Hødd hadde til tider initiativet på midtbanen. Men da det gjenstod 10 minutter av kampen, tok Arne Legernes fram landslagsspillet, driblet seg opp til 16-meteren og scoret lekende lett.. Like etter la Per Sandhaug på til 2-0.

Laget: Sigurd Moe, Tor Hammervold, Terje Mjåseth, Kjell Sandberg, Arne Legernes, Arnvid Sannes, Monrad Lange, Per Sandhaug, Sverre Røsok, Kåre Elvsaas, Magnar Aarø.

Reserver: Petter Pettersson og Magnar Bugge.

CUPEN: TAP PÅ STRAFFESPARK

Mandag 27.mai møttes Sparta og MFK til omkamp i Sarpsborg. Det var en voldsom interesse for kampen i Molde, og man hadde planer om å overføre den. Men forskjellige tekniske vansker satte en stopper for dette. Men for at alle interesserte skulle få melding om resultatet så fort som mulig, hadde Romsdals Budstikke meldinger gjennom høyttaleranlegg. De som stod utenfor avisen, fikk pauseresultatet og en omtale av første omgang, Etter kampen fikk tilhørerne resultatet og en kort omtale av kampen

Det ble ifølge avisreferatet en kamp som var blottet for spenning. Alle gode tilløp ble drept så å si i fødselen ved sleivete og upresise avleveringer, og angrepene var fullstendig uten brodd-på begge sider. Sparta måtte ha straffespark for å komme seg til 4.runde.

"Rene landskampen", skrev Morgenposten, og slo fast at Spartas straffespark var tvilsomt. - Odd Wang Sørensen forserte seg fram, plutselig lå han langstrakt og viftet med armene-som Wang'n er så flink til, og dommeren dømte straffe.

Morgenposten ga ros til Sigurd Moe, Ulf Møller, Tor Hammervold og Arne Legernes. Verdt å merke seg: Morgenposten mente reserven Per Sandhaug gjorde mer av seg enn mer kjente Kåre Elvsaas.

Laget: Sigurd Moe (Petter Petterson fikk sin debut da Sigurd ble skadet), Tor Hammervold, Terje Mjåseth, Ulf Møller, Arnvid Sannes, Kjell Sandberg, Monrad Lange, Arne Legernes, Aslak Eikrem (Per Sandhaug), Kåre Elvsaas og Magnar Aarø.

Reserver:Petter Pettersson, Per Sandhaug og Magnar Bugge.

FØRSTE NEDERLAG I LANDSDELSSERIEN

Det ble Langevåg som skulle gi MFK høstens første tap i Landsdelserien. Seieren ble så klar som 3-1, og det var en fortjent seier. Hjemmelaget lå klart over i 1.omgang, og sunnmøringene kunne godt ha ledet klarere enn 1-0 ved pause.

Laget: Petter Pettersson, Tor Hammervold, Terje Mjåseth, Ulf Møller, Arne Legernes, Kjell Sandberg, Monrad Lange, Arnvid Sannes, Rolf Huseby, Kåre Elvsaas og Magnar Bugge.

Reserver: Inge Reistad, Rolf Huseby, Magnar Aarø.

Magnar Bugge laget MFK's ene mål.

Sunnmøringer var motstandere også i neste kamp. MFK var storfavoritter da Ålesund kom til Molde 9.september. De vant da også, men så knepent som 3-2.

Man ante sensasjon da Ålesund ledet 2-0 etter bare et kvarters spill. Magnar Aarø og Aslak Eikrem sørget for redusering og utligning, slik at lagene kunne gå til pause med 2-2.

I andre omgang lå hjemmelaget stort over i banespill, men det gikk 24 minutter før Kåre Elvsaas fastsatte sluttresultatet til 3-2.

500-600 tilskuere så dette laget vinne knepent: Petter Pettersson, Monrad Lange, Terje Mjåseth, Ulf Møller, Arne Legernes, Arnvid Sannes, Rolf Huseby, Per Sandhaug, Aslak Eikrem, Kåre Elvsås og Magnar Aarø.

Reserver: Inge Reistad og Sverre Røsok.

I en forkamp mellom klubbenes guttelag vant MFK med 4-1.

Tredje kamp mot sunnmøringer gikk i Ålesund 22.september. Denne gangen var det Rollon som var vertskap. Det ble seier 4-1 til MFK, alle målene i første omgang. Kåre Elvsaas laget to, mens Aslak Eikrem og Magnar Aarø laget ett hver. Nå var Sigurd Moe tilbake mellom stengene etter "Spartaskaden." Ute på banen spilte Rolf Huseby, Terje Mjåseth, Arne Legernes, Ulf Møller, Arnvid Sannes, Per Sandhaug, Kåre Elvsås, Sverre Røsok, Aslak Eikrem og Magnar Aarø.

Den sjuende seriekampen i 1956/57 gikk i Molde 30.september, og motstandere var KFK 600 tilskuere trosset silregnet, og de første 10 minuttene glemmer de nok ikke. I denne perioden var hjemmelaget så overlegent at det utartet til den rene kanonade mot KFK-buret. Flere redninger på streken av utespillere, en god keeper og en del flaks gjorde at KFK slapp med skrekken. Utrolig nok endte 1.omgang målløs. Først i 2.omgangs 19.minutt lyktes det Arne Legernes å sende MFK i ledelsen, og fire minutter senere kom utligningen. MFK kunne umulig være fornøyd med resultatet, en seier på 5-6 null ville ikke vært for meget, mente ex animo i Romsdals Budstikke.

Arne Legernes, Aslak Eikrem og Kåre Elvsaa hadde en god dag.

Laget: Sigurd Moe, Tor Hammervold, Terje Mjåseth, Arne Legernes, Ulf Møller, Arnvid Sannes, Per Sandhaug, Kåre Elvsaas, Rolf Huseby, Aslak Eikrem og Magnar Aarø.

Framtid fikk skikkelig stryk da laget gjestet Molde for seriekamp 7.oktober. Det var aldri tvil om utfallet av kampen. Spørsmålet var bare hvor stor seieren skulle bli. Etter 90 minutter hadde MFK satt inn seks baller bak Framtid-keeperen. Per Sandhaug og Kåre Elvsås var ansvarlig for to mål hver, mens Arne Legernes og Magnar Aarø nøyde seg med hver sin scoring. Kampens beste prestasjon stod Kåre Elvsaas for da han driblet av tre mann og scoret ved et praktskudd. Som vanlig spilte Arne Legernes godt, men det vanket ros også til Kåre Elvsaas, Monrad Lange, Terje Mjåseth og Ulf Møller.

Laget bak storseieren: Sigurd Moe, Monrad Lange, Terje Mjåseth, Ulf Møller, Arne Legernes, Magnar Bugge, Rolf Huseby, Per Sandhaug, Aslak Eikrem, Kåre Elvsaas og Magnar Aarø.

På benken: Petter Pettersson, Harry Elvsås, Bjarne Larsen og Gunnar Hagbø.

Årets siste kamp for MFK gikk i Ulsteinvik 14.oktober. På hjemmebane ble Hødd slått 3-0, og Molde-guttene hadde all grunn til å juble over seieren.

De blå-hvite startet best , men Hødd dominerte banespillet i siste del av begge omgangene. MFK var mest effektiv foran mål, og det er jo målene som teller når regnskapet skal gjøres opp. Og poengene viste nå at MFK toppet tabellen da høstsesongen var ferdig.

Annonse fra Eliteserien:
Publisert: 08.05.2017, oppdatert: 10.11.2017
Skrevet av: Olaus Brunvoll