Dette året hadde Birger Karlberg tatt på seg oppgaven som trener, en vanskelig oppgave da MFK lå ganske langt nede på tabellen. Innendørstreningen begynte 1.februar, og spillerne møttes to ganger i uken. Det var en snørik vår, så det var vaneskelig å komme i gang med utetreningen. Første spill på bar bakke var kamp mot KFK i Kristiansund 30.april. På grunn av snøen i Molde hadde det ikke vært mulig å avvikle treningskamper, og det var ikke med de største forhåpningene laget dro til Kristiansund.

MFK GJORDE IKKE EN SAU FORTRED

Uttagningskomiteen bestod av oppmann Rolf Høgseth,Bernhard Hestad og Oddvar Berg, og de hadde komponert dette laget: Sigurd Moe, Tor Hammervoll, Harry Elvsås, Terje Mjåseth (kaptein), Magnar Bugge, Kjell Sandberg, Monrad Lange, Arne Hemnes, Magnar Årø, Kåre Elvsaas og Kåre Lindseth.

Reserver: Gunnar Hagbø og Per Staurseth.

Kampen endte med 3-1 til KFK. Kåre Elvsaas scoret de blå-hvites mål..

Romsdalsposten ville ikke være med på å unnskylde MFKs svake innsats med manglende kamptrening. Avisen berømmet Molde for innsatsen, men så ikke antydning til spill hos moldenserne i noen av omgangene. Spillerne vartet opp med formålsløs løping som erstatning for det spillet de ikke fikk i stand.

I Romsdalsposten kunne man også lese dette:-En sau, som til stor moro for publikum hadde forvillet seg inn på banen, kunne forholdsvis ubekymret oppholde seg i nærheten av Kristiansunds mål. Molde kunne ikke gjøre en sau fortred i denne kampen.

Rollon92 1 68-255

Første hjemmekamp gikk 8.mai på Reknesbanen, og Rollon var motstander. MFK stilte med så å si samme mannskap som mot KFK. Lars Lie var satt inn på laget i stedet for Kåre Lindseth.

Lindseth var reserve sammen med Birger Karlberg og Per Staurseth.

Etter kampen var nedrykningsspøkelset kommet de blåhvite nærmere inn på livet. Rollon tok nemlig med seg begge poengene etter seier 1-0.

Bare 300 tilskuere var møtt opp til første hjemmekamp, og de fikk se et MFK-lag som skuffet sine tilhengere. Forsvaret var best på Molde-laget, og om resten av laget sa ex animo i Romsdals Budstikke:-Var halfrekken svak, så var angrepsrekken ikke et hakk bedre.

SÅ LØSNET DET

15.mai hadde MFK en stor oppgave foran seg. Spillerne hadde et stort press på seg på grunn av tabellsituasjonen, og nå reiste de til Sunnmøre for å møte vanskelige Langevåg på hjemmebane.

Nærmere 600 tilskuere var møtt fram i sur sydvest vind og regn. De vinterfrakk-kledde sunnmøringene fikk se en jevnspilt kamp som endte 1-1.

Kåre Elvsaas scoret Moldes mål i det 31.minutt, og allerede i andre omgansg tredje minutt scoret Langevåg på frispark. Møre Dagblad påpekte dårlig samspill og dårlig skyteferdighet, men håpet dette ville bedre seg når de to lagene fikk mer banetrening.

Romsdals Budstikkes utsendte mente MFK hadde en så stor del av spillet at de hadde fortjent begge poengene.

Man skal kanskje ikke vente at de to avisene var enige. Frisparket som Langevåg scoret på, ble tatt fra 18 meter i Møre Dagblad, mens Romsdals Budstikke målte det til 24 meter!

7-0 OG LINJEMENN I FRAKK

I neste kamp, mot Clausenengen på Rivalbanen 19.mai, fikk MFK begge poengene. Og de var vel fortjent, for Clausenengen fikk skikkelig bakoversveis og tap 0-7

Det gjenstod nå to runder av serien, og fire lag kjempet fortsatt for å unngå nedrykk. Dessverre var MFK ett av disse. Kampen mot Clausenengen var et steg fremover for de blå-hvite, men man turde ikke legge for mye i triumfen over nordmøringene. Terje Mjåseth og Tor Hammervoll fikk best kritikk av moldenserne.

I Møre Dagblad hadde Ulf et lite hint til dommertrioen:-Dette med linjemann fra deltakende klubber hører ingen steder hjemme, og i det minste hadde det sett litt mer sporty ut om de hadde kastet frakken!

Laget: Sigurd Moe, Monrad Lange, Tor Hammervoll, Terje Mjåseth, Magnar Bugge, Kjell Sandberg, Harry Elvsås, Kåre Lindseth, Magnar Årø, Kåre Elvsaas, Arne Hemnes.

Målscorerne:Kåre Elvsaas (3), Arne Hemnes, Magnar Årø, Harry Elvsås + et selvmål.

KONTRAKTEN SIKRET

22.mai spiltes en meget viktig kamp på Rivalbanen. Bunnlaget Sykkylven var på besøk, og MFK måtte ta poeng for å unngå nedrykk.

Vi gir ordet til Ulf i Møre Dagblad: -Regnet silte fra en skytung himmel, og stemningen var laber på denne høytidsdagen for MFK og Molde kommune. Hvis Molde bystyre hadde kjent sin besøkelsestid, ville de spandert en ordentlig kommunal middag på de 11 som kjempet og vant inne på Rivalbanen i går. Landsdelserien ble nemlig sikret for neste sesong, og vi tror inntektene som 1.divisjonsklubbene Bud og Hustad kunne innbringe, ville bli for små til amortisering av den nye gressbanen. Men det er også det eneste de fortjener, for spillet var så svakt at det hører hjemme i en atskillig lavere divisjon.

Det ble skrevet at Sykkylven var best. Men Kåre Elvsaas scoret to mål, og det er som kjent målene som teller. Og nå kunne nervene roes ned ... kontrakten om spill i landsdelsserien var sikret da en kamp gjenstod.

MFK stilte med samme lagoppstilling som i forrige kamp.

Forsesongens siste kamp gikk mot Ålesund på Aksla stadion 29.mai. Kampen endte 1-1. Kåre Elvsaas laget MFKs mål i andre omgang.

Laget i forsesongens siste seriekamp: Sigurd Moe, Monrad Lange, Tor Hammervoll, Terje Mjåseth, Magnar Bugge, Kjell Sandberg, Lars Lie, Kåre Lindseth, Magnar Årø, Kåre Elvsås, Arne Hemnes.

Reserver:Inge Reistad, Harry Elvsås, Rolf Huseby.

-Når enden er god, er allting godt, skrev oppmannen i sin kontroll etter vårsesongen. Han har notert seg at en del av spillerne hadde trent godt, men at noen av dem tok det litt for lettvint.

-Hvorom allting er: Alle har lovet å gjøre sitt beste fra nu av, så kanskje vi får se noget annet fra høsten, skrev oppmannen.

Han legger også til at pressen ikke alltid har vært "snill" med et lag i en vanskelig situasjon.

TID FOR CUP-SPILL

Søndag 5.juni spiltes 1.runde i NM på Rivalbanen. MFK møtte Braatt og gikk videre etter 1-0. Målet ble scoret av Arne Hemnes.

MFK hadde gjort en forandring på laget som avsluttet vårsesongens seriespill: Rolf Huseby erstattet Lars Lie.

Det ble en kjedelig forestilling for de par hundre tilskuerne som satt på Rivalbanen og slikket sol, og det så også ut som om spillerne kjedet seg. Kjell Sandberg var banens dominerende spiller, og Kåre Elvsaas viste gryende form.

I andre runde møtte de blå-hvite nok en gang nordmøringer. 19.juni var Clausenengen vertskap på KFK's gressbane. Det ble seier til MFK med 4-1 etter scoringer av Kåre Elvsaas (2), Kåre Lindseth og Magnar Bugge.

Kåre Elvsaas var Moldes beste, men hadde ifølge avisreferatene ikke den hurtighet som skal til for å nå helt til topps. Tindes Krav hadde dette å si om Elvsås: -Han viste et blendende repertoir, alltid med trekk motparten ikke ventet, og med stor variasjon. Ulf Myhre overrasket ved å være fullt på høyde med sin gode makker Kjell Sandberg.

Clausenengen ledet 1-0, men utover i kampen tok MFK mer og mer over og vant fortjent.

FARVEL TIL CUPEN

26.juni var det folksomt Rivalbanen. Romsdal Folkeblad skrev at ca.1500 tilskuere så kampen, mens Møre Dagblad mente det var bortimot 3000 som slikket sol på Rivalbanen. Romsdals Budstikke opererte med 1400 tilskuere.

Tilskuertallet var altså de tre avisene ikke enig om, men de var iallfall enig om at Lillestrøm vant fortjent 3-0. Molde var godt med i første omgang, og de blå-hvite begynte også bra i andre omgang. Men etter at hovedserielaget hadde fått sitt andre mål, tok de mer og mer over.

Cupeventyret var over for denne gang for disse spillerne: Sigurd Moe, Monrad Lange, Tor Hammervoll, Terje Mjåseth, Ulf Myhre, Kjell Sandberg, Magnar Bugge, Kåre Lindseth, Magnar Årø, Kåre Elvsaas og Arne Hemnes. På reservebenken: Inge Reistad, Gunnar Hagbø, Lars Lie og Rolf Huseby.

12.juli var "Snøgg" fra Notodden på Molde-besøk, og på Rivalbanen slo MFK østlandslaget hele 6-0. Kåre Elvsaas laget tre mål, Birger Karlberg to og Bjørn Legernes ett i privakampen.

Brødrene Legernes var hjemme på ferie, og de var en god forsterkning til Molde-laget. Men den som viste de fineste tekniske finessene, var Kåre Elvsaas som boltret seg av hjertens lyst. 400 tilskuere så dette laget knuse Snøgg: Sigurd Moe, Monrad Lange, Rolf Huseby, Magnar Bugge, Terje Mjåseth, Arne Legernes, Birger Karlberg, Bjørn Legernes, Magnar Årø, Kåre Elvsaas og Arne Hemnes.

FLOTT START PÅ SESONGEN 1955/56

Søndag 7.august startet sesongen 55/56 med bortekamp mot Langevåg. Det ble en meget vellykket start for de blå-hvite. Bjørn Legernes var kommet hjem og skulle spille de første kampene for MFK. Kjell Sandberg var ikke på laget, da han ikke fikk fri fra militæret! Det var full innsats fra Molde-guttene, og etter en jevn førsteomgang hadde de et stort overtak i andre. Kåre Elvsaas var i form, og han laget tre mål. Magnar Årø satte to baller i nettet. En overbevisende seier 5-0 i åpningskampen av dette laget:

Sigurd Moe, Monrad Lange, Tor Hammervoll, Terje Mjåseth, Ulf Myhre, Magnar Bugge, Lars Lie, Bjørn Legernes, Magnar Årø, Kåre Elvsaas og Arne Hemnes.

Første hjemmekamp spiltes mot Clausenengen på Rivalbanen 13.august. Resultatet ble akkurat som mot Langevåg: 5-0 til de blå-hvite.

-Første omgang gikk etter gammel god oppskrift. Engas målmann sto i røk og damp mens ballene rundt ham sang, skrev Ulf i Møre Dagblad.

MFK hadde 6 cornere i løpet av 8 minutt, og pauseresultatet var 3-0 til vertene. MFK dominerte fullstendig før pause, men i andre omgangen ble kampen jevnere. Men Molde-guttene greide å putte på to mål til, og dermed hadde MFK innledet høstsesongen med 10-0 på to kamper. Og som i forrige kamp: Kåre Elvsaas scoret tre ganger og Magnar Årø to!

Kjell Sandberg var kommet på plass igjen, og Lars Lie var satt ut. Reserver: Inge Reistad, Harry Elvsås og Rolf Huseby.

Det ble fem mål i neste seriekamp også da MFK møtte Træff på Rivalbanen 21.august. Men denne gangen scoret MFK bare fire mål. Det femte stod Træff for. Det skjedde veldig lite i første omgang, og den endte da også 0-0.

Andre omgang ble bedre, og i løpet av de siste 45 minuttene fikk publikum se fem mål. Kampen var fartsfylt, men ikke god. Kåre Elvsaas scoret "bare" to mål denne gangen, og Arne Hemnes og Magnar Bugge laget ett hver.

6 poeng og 14-1 på tre kamper! Dette lovet virkelig bra. Det var en forandring på MFK-laget fra forrige kamp: Tor Hammervoll var ikke med. I hans sted spilte K.Samuelsen.

MOLDE STADION ÅPNES

Åpning av Molde Stadion (1955)

Søndag 28.august var en stor dag for Moldes fotballinteresserte. Den nye gressbanen ble åpnet med kamp mot KFK. Vi siterer Ulf i Møre Dagblad: -I løpet av seks års eksil inne på Rivalbanen hadde fotballungdommen i Molde sluttet å tro på julenissen når det gjaldt ny gressbane i Molde. I går, 28.august, stod staute og alvorsfylte veteraner med tårer i øynene mens minnene passerte revy-og heiste flaggene på Moldes nye gressbaneanlegg. En stor begivenhet og en historisk stund. Delikat gressteppe og blafrende flagg hilste spillerne velkommen tilbake til byen etter utlendigheten, og spillerne på sin side beviste det gamle ordtaket om at mens gresset gror dør kua ikke alltid holder stikk. La oss imidlertid i gledens stund glemme de vonde dager,- i går var det 2500 glade mennesker til stede, noe som er rekord for Molde.

Mindre glade var de ikke da kampen var over, og hjemmelaget hadde sikret seg to nye poeng etter seier 1-0 over KFK. Arne Hemnes scoret i det 34.minutt, og flere mål ble det ikke. Etter sjansene burde MFK hatt 2-3 mål til i første omgang.

Arne Hemnes med første mål

Dessverre kom ikke Kåre Elvsaas på scoringslisten denne dagen. Det var folk fra Fotballforbundet for å se på Moldes gode goalgetter, men Kåre fikk ikke vist så mye av det alle visste han kunne.

Det var spesielt morsomt at det var KFK som ble første lag som gjestet Molde nye stadion. KFK var de første som fikk spille på myrsumpen i Molde i 1913.

Laget som stilte på denne historiske dagen: Sigurd Moe, Monrad Lange, Tor Hammervoll, Terje Mjåseth, Ulf Myhre, Kjell Sandberg, Magnar Bugge, Bjørn Legernes, Magnar Årø, Kåre Elvsås og Arne Hemnes.

Reserver: Inge Reistad, Rolf Huseby, Kåre Lindseth og Harry Elvsås.

Otto Trønningsdal og Jon Hoem har laget en serie "minner" for MFK's klubbavis, og de hadde flere år senere intervju med mannen som laget det første målet på den nye gressbanen i Molde, Arne Hemnes.

Arne ble konfrontert med ett av de historiske bildene som henger på klubbrommet, det bildet hvor en fortvilet KFK-keeper strekker seg forgjeves etter Molde-guttens skudd.

• Den kampen husker jeg godt, sier Arne.
    -Vi spilte mot KFK og vant 1-0. Når scoringen kom, er jeg ikke i stand til å huske.
    -På bildet ser det ut til at det var mye folk til stede.
    -Ja, det var bra med folk. Presto spilte, og stemningen var bra.

Mer heiing den gangen?

-Nei, jeg tror ikke det var noe mer den gang enn nå.

-La oss få noen navn på lagkamerater.

-Det begynner å bli lenge siden, dette,-det er jo over tretti år siden. Men Terje Mjåseth, Kåre Elvsaas og Magnar Aarø var blant dem som spilte på laget.

-Du var ikke med så lenge etter dette?

-Nei,jeg ble skadet i 1956- det var noen scener i et kne som sviktet. Jeg prøvde å begynne på igjen, men måtte bare gi opp.

-Treningen den gang?

-Ikke slik som nå. Det var ikke samme alvoret. Vi spilte mot to mål, og så var det litt løping og spurting. Men det var ikke alvorligere enn at det hendte enkelte forsvant på kino og andre steder, slik at det ofte var få igjen på treningen.

ENESTE LAG MED 10 POENG PÅ FEM KAMPER

4.september fikk Hødd prøve Moldes nye gressbane. Sunnmøringene likte den tydeligvis, og de avslørte seg som det beste landsdelsserielaget som til nå hadde møtt Molde. Første omgang bød på vekslende spill, men i andre tok MFK over. I avisreferatene får Molde-forsvaret ros, mens løperrekken tydeligvis ikke var mye å skryte av. Men når Kåre Elvsaas gjorde som han pleide, scoret to mål, så ble det to nye poeng til de blå-hvite

En spiller var ute siden forrige kamp, nemlig Bjørn Legernes. Inn var kommet Rolf Huseby. Og så merker vi at Terje Mjåseth som i 10 år hadde spilt i halfrekka, nå var satt opp som indre høyre. Kjell Sandberg hadde tatt Terjes plass som centerhalf.

17.september fortsatte MFK sin seiersrekke. Denne gangen var det Braatt som måtte tåle 0-2 på hjemmebane, etter at Kåre Elvsaas og Arne Hemnes hadde laget ett mål hver. På en tung og såpeglatt bane ble de tekniske ferdighetene avgjørende, og på det området var de blå-hvite best.

På stillingen 1-0 til MFK fikk Braatt to straffespark uten å få nettkjenning. Braatt fikk sågar ta begge straffesparkene to ganger! Kristiansundspressen mente Braatt hadde fortjent uavgjort, men vedgikk at MFK var et teknisk bedre lag.

Det vanket fin kritikk til Kåre Elvsaas, Terje Mjåseth og Sigurd Moe.

Terje Mjåseth var tilbake som centerhalf, mens Magnar Bugge var satt inn i løperrekken.

FORTSATT POENGSANKING, MEN FÆRRE MÅL

Det ble "bare" 1-0 seier til de blåhvite da de møtte Aalesund FK på Aksla 25.september. Molde stilte med nesten samme lag som mot Braatt. Per Sandhaug var satt inn i løperrekka i stedet for Rolf Huseby. Magnar Bugge laget kampens eneste mål i første omgangs 30.minutt. Molde-seieren betegnes som heldig på en såpeglatt bane, der begge løperrekkene var ineffektive. Kun et par skudd av Kåre Elvsaas var det riktig sus over.

1000 tilskuere så MFK nok en gang gå ubeseiret av banen.

I neste kamp viste Kåre Elvsaas igjen fram skuddfoten. Tre mål noterte han seg for da Langevåg ble slått 5-2. Arne Hemnes og Magnar Bugge laget ett mål hver. Kampen gikk 2.oktober på Molde Stadion. MFK hadde ikke gjort noen forandringer på laget fra forrige kamp.

Møre Dagblad skrev etter nok en overbevisende seier til MFK:- Når MFK snart skal gjøre opp årsregnskapet, vil de nok finne at Kåre Elvsaas er det største aktivum. I og for seg er det en flott prestasjon av laget å være ubeseiret i høstens serie, men Elvsås venstreben har nok den største andelen i suksessen. I går åpnet han scoringene i det 9.minutt, og da Salen i det 12.minutt brakte balanse i regnskapet, var den selvfølgeligste ting for ham å legge på til 2-1 bare halvminuttet senere.

Lagmessig sett var alle ifølge referatene under pari denne gangen. MFK-spillet virket tilfeldig og pasningsspillet var helt borte.

STYGG KAMP, MEN FORTJENT SEIER

8. oktober avsluttet MFK høstsesongen med 3-1 seier over Clausenengen i Kristiansund. Tidens Krav skrev etter kampen: Moldes seier var helt fortjent-men ga like mye bevis for CFK's svakhet som for Moldes styrke.

Dessverre ble kampen skjemmet av unfair og hensynsløst spill, og mot slutten nærmet det seg faktisk regulært slagsmål. Bortsett fra enkelte perioder, lå MFK klart over sine motstandere. Arne Hemnes, Kåre Elvsaas og Magnar Bugge laget MFKs mål Molde hadde greidd det fantastiske å gå gjennom alle høstkampene uten tap, og tabellen så slik ut:

Træff91 1 78-323

Etter den siste kampen ble det arrangert festmiddag på "Bagatelle", med nachspiel der passordet var "atten." På slutten av året kom Arne Legernes hjem til Molde, og han representerte MFK i to høstlandskamper. Arne Legernes ble således Molde Fotballklubbs første landslagsspiller.

GUTTELAGET

Bildet bak f.v: Anders Moen, Rolf Sørensen, Bernt Nyhagen, John Moen, Hans Sjo, Torbjørn Martinsen og Mikal Fosseide. Foran f.v: Ketil Venås, Øystein Stokkeland, Bjarne Horsgård, Per Halaas og Torkild Erlandsen.