SKADER ER DESSVERRE EN DEL AV TOPPIDRETTEN!

Eivor Ulvund, Flavia Screpanti og Mari Hoås

Skader er en del av idretten. Vi lærer i dag tre spillere, som alle har slitt med skader over tid, litt nærmere å kjenne. Det er imponerende hvordan de, på hver sin måte, takler det å være skadet!  

 

Navn; Eivor Ulvund

Hvor gammel er du? 16 år (2004)

Hvilket år begynte du i Molde FK? Meldte overgang i april 2020

Posisjon på banen? Spiss

Du har dessverre slitt med skade. Kan du fortelle litt om skaden og om opptreninga?  I slutten av februar i år røyk jeg dessverre det fremre korsbåndet. Pga koronasituasjonen ble operasjon veldig forsinket men jeg fikk tilslutt operert den 27 mai. Etter operasjonen hadde jeg mye smerter men etterhvert startet jeg smått med fase 1 av opptreningen. Jeg er ekstremt heldig som har en superflink fysioterapeut, Elin Kortner Lystad som setter opp program, har regelmessige kontroller og holder meg litt i tøylene. For er det noe jeg har lært av dette, er det at jeg må være tålmodig!  

Hvordan påvirker det deg (motivasjon? humør? osv) å være skadet? I ukene før og etter operasjon var det veldig tøft og det var lite som motiverte meg. Jeg visste det ville ta opptil et år før jeg kunne spille kamp igjen og at jeg hadde en enorm jobb foran meg for å komme tilbake. Det vondeste var og er enda at jeg ikke får spille fotball og være en del av laget. Laget har vokst enormt det siste halve året og det å ikke få være en del av det er kjipt. Samtidig er det motiverende å vite at jeg snart får komme tilbake til gjengen. Jeg bestemte meg raskt for å legge operasjonen bak meg og tenke fremover. Jeg tar trening for trening også skal vi se at det harde arbeidet lønnet seg tilslutt. 

Hva gjør du for å ha det så bra som mulig mens du er skadet?  Jeg er mye med familie og venner og dette har hjulpet meg mye. De får meg til å tenke på noe annet og det gjør at jeg får koblet litt ut og hentet ny energi. Det å se fremgang på trening er også veldig motiverende og morsomt. Det er småting som gjør meg glad, f.eks. at jeg kan springe normalt igjen! 

Har du tips til andre som er skadet? Være med familien, visualisere og tenke på alle gode opplevelser på en fotballbane f.eks. Men man må også huske å tillate seg selv og synes at det er dødskjipt og slippe ut følelsene etter et sånt «sjokk». 
 

Hvor kommer du fra, og hvilke klubber har du spilt for? Jeg kommer fra Sunndal og har spilt for Grøa IL, Sunndal IL. 
 

Skole/linje? 1.året på toppidrettslinja ved Molde vgs. 

Har du et forbilde? Ada Hegerberg
 

Favorittlag? Liverpool 
 

Hva motiverer deg med fotball? Det som motiverer meg mest er at jeg elsker å spille fotball og ha det gøy på bana. Utvikle seg som et lag og individuelt. Trene sammen med gode lagspillere og jobbe med noe sammen. Også er det lite som slår følelsen av å score mål selvfølgelig!

Hva er dine sterke sider fotballmessig? Hva vil du bli bedre på? Og hvordan jobber du med det?  Mine sterke sider på bana er at jeg er målfarlig og er flink til å posisjonere meg foran mål. Jeg er god på hode og sterk mentalt. Nå som jeg er skadet må jeg jobbe meg opp igjen, men jeg vil spesielt legge vekt på skudd/plassering og hurtighet. Videospillet Be Your Best hjelper meg mye med å utvikle meg som fotballspiller på en alternativ måte, nå som jeg er skadet. 

Ditt beste fotballminne? Gull i Scandia cup 2017 og Hegerberg fotballcamp i 2019
 

Har du noen tips/råd til yngre jenter som vil bli gode i fotball? Sett deg mål, både store og små og jobb målrettet mot disse. Spill mye ball og ha det gøy! 

-------------------------

 

Navn: Flavia Screpanti

Hvor gammel er du? 19 (2001)

Hvilket år begynte du i Molde FK? Høsten 2013

Posisjon på banen: Angrep

Du har dessverre slitt med skade. Kan du fortelle litt om skaden og om opptreninga? Jeg røk fremre korsbånd og skadet innside leddbåndet + menisken i juni i år. Operasjonen var ikke før mot slutten august, så det er først nå nylig at min opptrening har startet skikkelig. For tiden er jeg mye på Moldehallen og jobber med en del øvelser jeg har fått av vår fysio Elin. Disse øvelsene går foreløpig mest ut på balanse, tyngdeoverføring og styrke generelt. Det er drit kjedelig, men det må gjøres.

Hvordan påvirker det deg (motivasjon? humør? osv) å være skadet? Det er ikke noe artig. Å spille fotball er noe jeg åpenbart elsker, så å bli tatt fra den muligheten i så lang tid er sinnsykt utfordrende. Man går fra å tilbringe hver eneste dag med lagvenninner, brenne for samme mål og stå sammen om alt – til å plutselig føle seg veldig alene, og måtte jobbe mot et mål som føles uendelig langt unna. Det er tøft å se alle andre utvikle seg, mens en selv er stuck. Jeg tror mange undervurderer hvor stor påvirkning det kan ha på den mentale helsen til en person.

Hva gjør du for å ha det så bra så mulig mens du er skadet? Mange tenker kanskje motsatt, men for meg har det vært viktig å holde litt avstand fra laget. Da jeg var skadet i fjor var jeg å så på hver eneste trening og kamp for å opprettholde den følelsen av å fortsatt være en del av laget, og ikke minst for å vise støtte til de andre. Men det ble bare en konstant påminnelse om hva jeg gikk glipp av. Derfor har jeg prøvd å finne andre ting å holde på med. Vennskapet utenfor banen forblir uansett det samme.

Har du tips til andre som er skadet? Det er vanskelig å gi spesifikke tips, da det varierer veldig fra person til person hvordan man håndterer en slik situasjon. Og jeg synes i alle fall selv at det bare er irriterende når folk sier at jeg ``bare må jobbe hardt og tenke positivt``. Det er lettere sagt enn gjort. Men det er i hvert fall viktig å være klar over at man har all rett til å føle akkurat det man føler.

Hvor kommer du fra, og hvilke klubber har du spilt for? Pappa er fra Roma, og mamma kommer fra Isfjorden. Jeg har bodd begge steder, men lengst i Molde. Tidligere har jeg spilt for Træff.

Skole/linje? 4. året på toppidrettslinjen ved Molde Vgs.

Har du et forbilde? Mamma og farmor.

Favorittlag? SS Lazio.

Hva motiverer deg med fotball? Alt.

Hva er dine sterke sider fotballmessig? Hva vil du bli bedre på? Og hvordan jobber du med det? Sterke sider: Avslutningsferdigheter og forståelse/overblikk, i tillegg til god relasjon med medspillere. Vil bli bedre på det meste, men kanskje spesielt på gjenvinningsfasen og posisjonering. Vanskelig å gjøre annet enn å se kamper/videoklipp for å utvikle meg fotballmessig for tiden.

Ditt beste fotballminne? Hele Norway cup-uken i 2018 (gull), og j16 NM i 2015 (sølv).

Har du noen tips/råd til yngre jenter som vil bli gode i fotball? Ikke vær for streng mot deg selv, ikke stress og ikke gi opp når ting blir tøft.

-------------------------

 

Navn; Mari Hoås

Hvor gammel er du? 16 (2004)

Hvilket år begynte du i Molde FK?  Jeg signerte kontrakt i jula 2019

Posisjon på banen?  Jeg spiller back nå (mest venstreback), men har alltid spilt midtbane før

Du har dessverre slitt med skade. Kan du fortelle litt om skaden og om opptreninga? Jeg har en overbelastning nederst i ryggen som sprer seg oppover i muskulaturen. Dette har jeg hatt i noen år nå, men det går veldig fra periode til periode hvor vondt det er og hvor mye det plager meg. Jeg gjør det jeg kan nå for å bli bedre i ryggen, og få være med for fullt igjen. Jeg har begynt å være med mye mer på treninger nå enn det jeg var for ca en måned siden, så det er positivt☺. Jeg trener en del på treningssenteret i tillegg til fotballtreningene jeg er med på. På treningssenteret trener jeg veldig mye forebyggende trening for å styrke opp rygg, magen, bekkene osv... Jeg har også en veldig flink fysioterapeut, Elin Kortner Lystad som har hjulpet meg mye og gitt meg gode øvelser for å bli bra igjen☺ 

Hvordan påvirker det deg (motivasjon? humør? osv) å være skadet? Jeg merker jo at motivasjonen går opp og ned nå som jeg er skadet. Det er også ganske kjedelig å sitte på sidelinjen og se på kampene, treningene osv, men jeg holder motet oppe og gjør alt det jeg klarer å gjøre. Humøret er ofte bra, fordi jeg vet at hvis jeg gjør øvelsene mine nøye og ofte vil jeg bli mye mindre plaget etterhvert. 

Hva gjør du for å ha det så bra som mulig mens du er skadet? Når jeg ikke trener er jeg mye sammen med venner, familie og kjæreste☺. Jeg prøver også å tenke mest mulig positivt og framover.

Har du tips til andre som er skadet?  Tren mye alternativ trening. Hør på råd fra fysio, lege osv for å finne ut de beste øvelsene og den riktige mengden med trening for å bli frisk igjen. Det er også lurt med en hobby i tillegg til fotballen, som du evt kan holde på med når du er skadet og ikke kan trene like mye.

Hvor kommer du fra, og hvilke klubber har du spilt for?Jeg kommer fra Egersund i Rogaland, men har bodd i Molde i 3 år nå. Klubben jeg spilte jeg spilte i i Egersund var Egersund IK. Da jeg flyttet opp til Molde spilte jeg for Rival SK, både på jentelaget og på guttelaget. For litt under et år siden meldte jeg overgang til Molde FK.

Skole/linje? Jeg går første året toppidrett ved Molde VGs 

Har du et forbilde? Christiano Ronaldo har alltid vært en en klassiker som jeg har sett litt opp til gjennom tiden.

Favorittlag? Er ikke en kjempefan av noe lag, men trekker isåfall fram Manchester United som en av favorittene. Mye av grunnen er at Solskjær er trener der☺

Hva motiverer deg med fotball? Det er veldig mye som motiverer meg med fotball. En motiverende ting er å se fremgang i det man har øvd mye på. Det er også lurt å sette seg mål for hver uke, da er det mye gøyere å drive med idrett. Vi har et tema for hver uke på fotballaget. Dette synes jeg er en bra måte å variere hvilke oppgaver du har å tenke på gjennom den treningen.

Hva er dine sterke sider fotballmessig? Hva vil du bli bedre på? Og hvordan jobber du med det? Mine sterke sider fotballmessig, vil jeg si er styrke, teknikk, og løpskraft. Da jeg ikke var så mye skadet i ryggen, avsluttet jeg ofte treninger med spurter eller intervaller for å bli rask. Balltrening er kanskje det viktigste i fotball. Så dette gjør jeg også mye av. Noen ting jeg trenger å bli bedre på er å orientere seg før man får ball, lese spillet og se situasjoner i forkant, og spille lure og bra pasninger gjennom ledd.

Ditt beste fotballminne? Det må vel være Norway cup med Rival 2017 og 2019. I 2018 var jeg på Dana cup med Egersund. Det var også veldig gøy.

Har du noen tips/råd til yngre jenter som vil bli gode i fotball? For å øke sjansen til å bli en god fotballspiller kreves det mye trening. Det er lurt og tenke at hvis man vil bli best, må man trene mer enn de andre. Vær også konsentrert både på egentrening og lagstrening. Det er når man er konsentrert og tenker minst mulig på  andre ting man får best utbytte av treningen. 

 

Annonse fra Eliteserien: