IDRETTSMEDISIN I FOKUS!

Elin Kortner Lystad og Lars Hasselgård

Vi har gjennom året hatt noen innspill fra deler av teamet. I ukene som kommer vil vi presentere alle de som jobber med damelaget. 

Først ut er fysioterapeut Elin Kortner Lystad og lege Lars Hasselgård

----------

Navn; Elin Kortner Lystad


Hvilket år begynte du i Molde FK? Overgangen 2018/2019 
 

Hva er din rolle? Fysioterapeut for MFK damer 1 og en del av AkerAkademiet/MFK`s helseteam

Hva jobber du med når du ikke hjelper damespillerne? Driver Molde Idrettsklinikk i Moldehallen der vi tar i mot idrettsutøvere og pasienter fra hele distriktet

Det ryktes at du har en variert idrettskarriere bak deg. Kan du si litt om det? he he, egen aktiv karriere innen håndball og karate er ganske mange år siden, men har jobbet som fysio med bl.a elite ishockey herre, Bislet Games og Olympiatoppen. I tillegg mange år med langrennslandslaget. Var også med å få Molde håndballklubbs damer fra 2.div til elite på to sesonger. Det var en artig reise! Håper nå å bidra til at MFK-damene også får muligheten til å spille i høyere divisjon etterhvert.

Har du et forbilde? Det er mange dyktige og fine folk der ute, så tror det er mange som har inspirert meg opp gjennom åra. Vanskelig å plukke ut en.

Favorittlag? Det er Manchester United!

Hva motiverer deg i jobben som fysioterapeut for damespillerne? Fantastisk artig å jobbe med en spillegruppe som dette her! De er positive og lydhøre, og gjør en seriøs jobb hver dag for å lære og utvikle seg både som enkeltspillere og som lag. De er også veldig unge, så forhåpentligvis kan jeg bidra med å gi dem noen gode rutiner på vegen mot toppen.

Ditt beste fotballminne? Må bli delt mellom Ole Gunnar Solskjær sitt avgjørende mål i Champions Leaguefinalen i sin tid og MFK`s første seriegull. Var forresten ganske deilig å knuse Fortuna på hjemmebane i forrige sesong også....;)
 

Har du noen tips/råd til yngre jenter som vil bli gode i fotball? Ha det gøy med fotballen og gå for drømmene deres. Alt er mulig! Kan også være lurt å høre på fysioen med tanke på gode vaner som skadeforbyggende trening og skikkelig oppvarming selvfølgelig....

Vil du anbefale din utdannelse for fotballspillere? Fysioterapi er et meget variert yrke, men fellesnevner er fysisk aktivitet og gleden med å jobbe med mennesker. Idrettsmedisin som spesialitet kan jeg absolutt anbefale!

----------

 

Navn; Lars Fredrik Hasselgård

Hvilket år begynte du i Molde FK? I 2006 begynte jeg som hjelpetrener på laget til eldste sønn, og var med der noen år. Etter hvert ble jeg hjelpetrener på jentelag, før jeg gikk inn i «teamet» rundt damelaget som lege. 

Hva er din rolle? Tidligere måtte jeg gjøre litt av alt, men jeg er veldig glad for at vi har fått inn fysioterapeut i teamet. Det har løftet kvaliteten på oppfølgingen av spillerne, da fysio kan mye mer om idrettsskader enn meg. Vi samarbeider mye, og jeg gjør nå mer «legeting». Det blir også noe oppfølging av sykdom, og dette året har det naturlig nok blitt en del «koronaspørsmål». Gjennom flere år har det vært jobbet bra med jente- og damefotball i Molde FK. Flere jenter har begynt med fotball, og vi har fått et damelag som rykket opp fra laveste (3.) divisjon og siste årene har stabilisert seg i øvre del av 2. divisjon. Jeg har sittet i flere «utvalg» som har jobbet med å øke satsing på jente- og damefotball. Jeg er veldig glad for at Molde FK for et år siden tok satsingen et steg videre ved at damelaget (1. laget) ble lagt inn under Akerakademiet, og at akademiet også startet med spillerutviklingsgrupper for jenter. Dette er et viktig steg på veien for en fortsatt økt satsing på damefotball i vår region! 

Hva jobber du med når du ikke hjelper damespillerne? Jeg er fastlege i Molde, og såkalt «spesialist i allmennmedisin». Med fastlegeavtale i Molde jobber jeg også noe for kommunen som legevaktslege og som tilsynslege på sykehjem. 

Det ryktes at du har en variert idrettskarriere bak deg. Kan du si litt om det? Idrettskarrieren nådde nok aldri de store høydene, men jeg har sølv i kretsmesterskap i stille høyde. Tapte for Jim Svenøy, som senere deltok i OL (MEN da i 3000m hinder!). Jeg spilte mye fotball i oppveksten i Eidsvåg. Vi hadde et veldig bra G 14-16 lag og ble kretsmestere. Flere fra det laget kunne nådd langt, men det var kanskje ikke alltid så lett «å bli oppdaget» når man bodde på små steder den gang? Det fantes jo ikke internett!                       

Har du et forbilde? Mine besteforeldre på begge sider. En bestefar overlevde konsentrasjonsleir i Tyskland. Han andre var veldig god i fotball, og innom landslag. Konene deres var damer som aldri gav opp!

Favorittlag? Molde FK (ikke minst Molde FK Kvinner!) og Arsenal (fra jeg var 5 år)

Hva motiverer deg i jobben som lege for damespillerne? Det er å se glede og utvikling. Både hos enkeltspillere, og kanskje særlig hos de som har vært skadet, og som gruppe. 

Ditt beste fotball (-idretts)minne? Må nesten trekke fram to. NM finale J 16 i 2016 mellom Molde FK-Stabæk, og NM finale herrer Molde FK-Lillestrøm i 2005.

Har du noen tips/råd til yngre jenter som vil bli gode i fotball? Tenk langsiktig! Ikke gi opp om du ikke er best når du er 16! Begynn tidlig å tenke på grunntrening, variasjon og skadeforebyggende basistrening. Ta skade og sykdom «seriøst» så det ikke blir «kronisk». Lek mye med ball og tren teknikk. Teknikk er vanskelig å lære etter man er 20! Tren også med gutter. Det er viktig å se og «analysere» fotball. Det er også viktig med «et liv» utenfor fotballen, og med det mener jeg å følge med på skolen og ha gjerne en venn som ikke spiller fotball… 

Vil du anbefale din utdannelse for fotballspillere? Ja, jeg liker jobben min veldig godt, men jeg tror det er mer spennende å velge fysioterapi (og spesialisere seg på idrett) om man vil jobbe med fotball. Det finnes også spennende utdannelser innen fysisk trening, rehabilitering osv som man kan bruke om man vil jobbe med fotball eller andre idretter. 

Annonse fra Eliteserien: