Fyrverkeri!

August Nyland Ørsahl og Erlend Holmlund

Vi avslutter dette året med å presentere hovedtrener August og assistenttrener og analysesjef Erlend. Noe sier meg at disse to lever og ånder for og med fotball, og at de kan nå langt! 

----------

Navn;  August Nyland Ørsahl

Hvilket år begynte du i Molde FK/Akerakademiet?  Som ung knøttespiller i 2004, og som trener i AkerAkademiet i november 2015. Jeg har siden det trent ulike lag i klubben, og siste periode fram til 2020 trente jeg MFK G16 Nasjonal.

Hva er din rolle?  Hovedtrener MFK Kvinner A og Sportslig ansvarlig for jentesiden av AkerAkademiet.

Det å fortsatt være en del av AkerAkademiet i denne jobben jeg har nå, er at jeg hele tiden får omgi meg med enorm kompetanse og erfaring. Alt fra personer med lang trenerfaring på høyt nivå i Jarl Torske og Kent Rudning, til ansatte med enorm spillererfaring i Daniel Berg Hestad og Thomas Mork, kombinert med akademisk brilliante personer i Magnus Strand, Eric Laurie, Thomas Ulven med flere. Vi er også privilegert å sammen kunne jobbe ut planer med de som kan det fysiske i Kristian Gjøstøl og Stig Aambø, som jobber med spillernes fysiske utvikling.

Har du en "fotball-trenerfilosofi"? Jeg har ekstremt tro på offensiv fotball med større grad av gjennombruddshissighet og artisteri. Det er noe vi naturligvis har fått utfordret oss veldig på gjennom fotballsesongen 2020, der vi i større grad inn i 2021 sesongen vil komme til å videreutvikle vårt angrepsspill. Vi baserer mye av spillet vårt også på hvordan vi presser ulike motstandere, samt hvordan vi utnytter rom når vi vinner ball. Vi vil utvikle våre ferdigheter til å håndtere angrepsspill i høyere tempo, spesielt i fasen hvor vi bryter ned motstanderen og skal skape ting for å score mål. I våre øyne skal fotball være intenst, det skal være magi, og det skal være artisteri.

Hva driver du med når du ikke jobber med damelaget?  Fotballen er altoppslukende, men jeg unner meg noen runder Squash el, og noen sosiale matbiter i ny og ne. (På nattestid blir det visst av og til tid til litt studier på Høgskolen. "Redaktørens kommentar")

Har du en idrettskarriere bak deg?  Den er svak! Men har noen år på diverse akademilag i MFK.

Har du et forbilde?  Den tidligere hovedtreneren i Bournemouth, Eddie Howe, har lenge vært mitt forbilde. Han tok Bournemouth fra nivå 4 til nivå 1 i England.
 

Favorittlag?  Jeg holder kun med Molde – utover det fascineres jeg av lag som spiller fotball etter mitt hjerte. Om dagen er det type lag som RB Salzburg, B. Dortmund, Chelsea og Liverpool.

Hva motiverer deg i jobben som trener for damespillerne?  Jeg har ekstremt tro på det prosjektet vi her har begynt og utfallet av det på sikt. Det er først og fremst veldig motiverende å arbeide med unge talenter som har ambisjoner og mulighet til å ta store steg på sin utviklingssti.

Ditt beste fotball (-idretts)minne?  De aller beste minnene kommer selvfølgelig fra Ekeberg-sletta og de herligste sommerdager de årene vi var der. Uansett resultat.

Mine aller beste fotballminner kommer for øvrig fra de alle futsal – turneringer som gjennomføres i vintermånedene, noen gull, noen turer ut i diverse delfinaler. Alle gode minner.

Har du noen tips/råd til yngre jenter som vil bli gode i fotball?

  1. Først og fremst – ha det artig oftest mulig med fotball
  2. Tør å være den som dribler – og tør å være den som tar fra motstanderen ballen.

Vil du anbefale din utdannelse for fotballspillere? Jeg vil heller kalle det AkerAkademiet sin utdanning, som både gjelder jenter og gutter, som jeg absolutt står inne for og gleder meg over å være en del av.

----------

Navn;  Erlend Holmlund

Hvilket år begynte du i Molde FK/Akerakademiet?  Har hatt ulike roller i MFK sin breddeavdelingen siden 2017, alt fra trener på G14 til vikarierende sportslig leder. I 2017 begynte jeg i AkerAkademiet og har hatt diverse roller.

Hva er din rolle?  Jeg jobber som assistenttrener og analyseansvarlig for MFK kvinner A. Har i tillegg ulike oppgaver rundt FFO, SPU, ekstrasamlinger og analyse for øvrige lag i akademiet.

Har du en "fotball-trenerfilosofi"?  Som trener er jeg inspirert av tyske og østeriske lag som for tiden spiller fotball med svært høy intensitet og aggressivt press-spill. Samtidig har vi naturligvis en spillemodell i akademiet som vi følger. Ellers er jeg som trener alltid interessert i å lære nye ting og hente kunnskap fra andre kilder, så noen statisk «fotball-trenerfilosofi» har jeg nok ikke, den er stadig i utvikling. Når det kommer til det menneskelig er jeg opptatt av å prøve å se alle spillerne og utfylle hovedtrener der det er behov for det.

Hva driver du med når du ikke jobber med MFK kvinner A?  Blir mye fotball også utenom jobbingen med laget, da inn mot øvrige lag og andre oppgaver i akademiet. Utover det tar jeg en master i sports management ved høyskolen i Molde, hvor jeg er til sommeren er ferdig med et 5-årig studieløp. Ellers liker jeg å trene og være sosial.

Har du en idrettskarriere bak deg?  Holdt på med ulike idretter når jeg var yngre, blant annet langrenn, fotball og håndball. Holdt på med fotball frem til jeg var 17-18 år, men dårlige knær og manglende lyst gjorde at jeg la skoene på hyllen da. 

Hva blir du inspirert av?  Jeg blir inspirert av mennesker som evner å jobbe hardt og målrettet over tid for å oppnå noe. Det kan være ting fra alle lag i samfunnet, da gjerne hvor noen har overgått andres og ikke minst egne forventninger.
 

Favorittlag?  Fra barndommen er det HamKam som er laget for meg.


Hva motiverer deg i jobben som trener for kvinner A?  Det som motiverer meg, er den iveren og lysten spillerne viser til å forbedre seg og ta nye steg på kort og lang sikt. Hvordan de tar utfordringer og villigheten de har til å prøve og feile for å bli bedre. Det gir meg mye motivasjon!

Ditt beste fotball (-idretts)minne? De beste fotball-minnene mine må være de gangene vi var på ulike cuper på aldersbestemte lag, både Dana cup og Skandia cup står igjen som gode minner.


Har du noen tips/råd til yngre jenter som vil bli gode i fotball? Det viktigste rådet jeg kan gi må være at fotball skal være gøy! Ta med ballen ut og spill på løkka, den aktiviteten som foregår på fritiden er utrolig viktig. Et annet tips kan være å kikke på klipp av de beste spillerne i verden og ta med seg det inn i trening og på løkka, da både som inspirasjon, men også tekniske/taktiske ferdigheter.

Vil du anbefale din utdannelse for fotballspillere?  Sports management er definitivt en fin utdannelse for alle som ønsker å jobbe med idrett. Det er en linje hvor det ofte er mange fotball interesserte og det gir gode muligheter til læring. Studielederne er flinke til å legge til rette for at man skal kunne kombinere studiet med jobbing innenfor fotball og for idrettsutøvere.

Annonse fra Eliteserien: